Stressaantuneena, kun maailma näyttää harmaalle, unelmat voivat tuntua kaukaisille ajatuksille. Kuitenkin seuraamalla unelmia voit löytää oikealle polulle.

Mitä stressi on?

Kun stressi kaatuu päälle, stressinhallintakouluttaja ja Hidasta elämää -sivuston perustaja Sanna Wikström neuvoo pilkkomaan tunteen stressistä pienempiin osiin.

Esimerkiksi kiireessä kannattaa hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua jos menen myöhässä? Tai miettiä, mitä on aikaisemmin tapahtunut vastaavassa tilanteessa.

Toinen hyvä vinkki on viedä perspektiiviä hiukan kauemmaksi ja kuvittelemaan itsensä vanhempana keinutuoliin. Kun silloin muistelisi pahinta, mitä on elämän aikana tapahtunut, voisiko se olla tämä tilanne?

”Alun perin eloonjäämistaistelu on aiheuttanut stressireaktion. Meidän tulisikin suhteuttaa kokemaamme stressiä siihen, sillä harvoin meillä on oikeasti vaaraa”, Sanna toteaa.

Kun stressi on kovimmillaan, kannattaa pysähtyä hetkeksi

Sanna neuvoo, että juuri silloin kun on todella kova kiire ja tuntuu, että on pakko painaa eteenpäin kolmantena jalkana, kannattaisi pitää tauko. Ajatus saattaa kuulostaa järjettömältä kesken pahimman kiireen, mutta se on erittäin hyvä tekniikka.

”Tauon jälkeen ajatukset kirkastuvat: kaikki tietävät että vessassa syntyvät ne parhaat ajatukset.”

On tärkeää ymmärtää, että mahdolliset synkät ajatukset johtuvat vain väsymyksestä

Stressi, väsymys ja uupumus synkistävät helposti ajatusmaailmaa. Usein kroonisessa stressissä ja univajeessa ei välttämättä edes ymmärrä, että negatiivinen olo johtuu yksinkertaisesti väsymyksestä.

”Tunne on niin syvällä luissa ja ytimissä. Olisi tärkeää päästä katsomaan asiaa ulkopuolelta, jotta ymmärtäisi, että synkkä olo johtuu vain väsymyksestä eikä se ole absoluuttinen totuus. Yhden hyvin nukutun yön jälkeen maailma voi näyttää ihan erilaiselta”, Sanna neuvoo.

Väsyneenä ärsyyntyy helposti, olisi hyvä pysähtyä hetkeksi ennen kuin tiuskii esimerkiksi puolisolle. Hetken pysähtymisen jälkeen huomaa, että jokin ärsyttääkin vain siksi, että on väsynyt.

”Tunteitaan saa ja pitää toki näyttää, mutta jollei ole elämänhallintaa, voi vain ajautua flipperipallona tunteiden valtaan ulkopuolisten ärsykkeiden mukaan.”

Usko unelmien toteuttamiskykyyn voi olla koetuksella stressaantuneena

Sanna kertoo väsymyksen aiheuttavan negatiivisia, harmaita ja mustia tunteita. Ne vaikeuttavat uskoa, että voisi itse ohjata elämää ja vaikuttaa siihen. Kaiken harmauden keskellä voi olla vaikeaa uskoa, että pystyy elämään sellaista elämää ja tekemään sellaisia valintoja, että unelmat toteutuvat.

”Kun on aamulla niin väsynyt, että jo pelkkä tulevasta päivästä selviytyminen tuntuu mahdottomalle, unelmat tuntuvat suurille ja kaukaisille. Kyse on kuitenkin siitä, että vain senhetkiset voimavarat ovat pienet. Väsymyksen loputtua voimavarat kasvavat ja unelmien toteutus tuntuu jälleen realistiselta”, Sanna virkkoo.

Unelmointi ohjaa kohti oikeaa suuntaa

Unelmointi ei ole haihattelua. Unelmilla tarkastetaan välillä elämän suunta. Sannan mukaan unelmoinnin tehtävänä on selvittää:

  • Mitä eniten rakastan tehdä?
  • Mitä olen tullut tänne tekemään?
  • Miten haluan elämääni elää?

Unelmat ovat tiiviisti sidottuja elämänarvoihin. ”Seuraamalla unelmia tietää olevansa oikealla polulla. Vaikka saavuttaisi unelman ja huomaisi, ettei se ollutkaan sitä mitä hait, se ei ole epäonnistumista. Tämäkin matka on ollut tienviitta kohti oikeaa suuntaa.”

Unelmista ei saa tulla stressiä

Sanna vielä korostaa, ettei unelmille kannata laittaa aikataulua. ”Jos elää tällä hetkellä pisteessä a ja haluaa päästä pisteeseen b, on tärkeää kuitenkin elää mahdollisimman paljon tässä hetkessä. Jos eletään koko ajan ”sitku”-elämää, eletään koko ajan etukenossa eikä nähdä mitään. Kuitenkin tämä hetki on todella tärkeää, että pääsisi pisteestä a pisteeseen b.”  Sanna neuvoo, että hetkessä elämällä voit ikään kuin tarkastella tilannetta ja miettiä, mitä unelmien toteuttamiseen tarvitaan.

Unelmaa ei saa ottaa liian vakavasti, jottei siitäkin tule vain suoritus. Muuten voi tulla pettymys, kun unelman eteen tekee rankan työn, eikä tunne olekaan sellainen kuin ajatteli.

Tienviitat kohti unelmia

Tärkeämpää kuin aikataulujen noudattaminen onkin, että löytää tunteen, mikä liittyy unelmien toteuttamiseen. ”Lähtiessä seuraamaan sitä tunnetta ja tunnemaailmaa tekemällä valintoja, mitkä vahvistavat tunnetta päivästä toiseen, pääsee paljon lähemmäksi unelmaa ja tavallaan jo on siellä. Unelmista kannattaa myös kertoa eteenpäin, sillä se ohjaa meitä koko ajan lähemmäksi kohti unelmaa.”

Sanna myös kertoo, että saamme paljon erilaisia merkkejä siitä, miten meidän pitäisi toimia saavuttaaksemme unelmamme. Emme vain huomaa niitä, sillä me ajattelemme asioita sekä menneisyyden perusteella että tämänhetkisellä tiedolla.

Sannan mukaan tosiasiassa emme voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, jos elämälle antaudutaan sellaisenaan kuin se tapahtuu. Jos suunnittelemme tulevaisuuden liian tarkkaan, blokkaamme oikeasti tärkeitä merkkejä.

”Harvoin mennään suoraa reittiä pisteestä a pisteeseen b, vaan matka kulkee kiemuroiden kautta. Matkalle kuuluu myös epäonnistumisia. Vasta jälkikäteen saatamme ymmärtää, miksi asiat etenivätkin tätä reittiä pitkin”, hän toteaa.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Unelmien täyttymiseen liittyvää onnentunnetta voidaan tuoda myös tähän hetkeen

Sanna vinkkaa, ettei onneen liittyvä tunne ole uniikki, vaan onnentunteen pystyy tuomaan myös nykyisiin olosuhteisiin.

”Kun ajattelet unelmaasi ja siihen liittyvää tunnetta, pohdi, miten saisit saman tunteen osaksi jokapäiväistä elämääsi jo nyt. Jos esimerkiksi haluat ison pihan puutarhalla, voi ostaa jo nyt kotiin kukkia ja fiilistellä unelmaa. Unelmien tunne tulee elämään pienillä asioilla, mitkä pystyy jo nyt toteuttamaan. Jos näet esimerkiksi tulevaisuuden kodin kauniina ja siistinä, mikä estäisi sinua tekemästä myös tämän hetkisen kodin kauniiksi ja siistiksi?”

Kun onnentunne saadaan osaksi nykyisyyttä, Sanna kertoo sen myös auttavan pääsemään nopeammin päämäärääsi. ”Onnentunteen seuraaminen myös auttaa sinua erottamaan oman päämääräsi, etkä vain toteuta toisten unelmia”, hän opastaa.

Sisäistä ääntä seuraamalla syntyi myös Hidasta elämää -sivusto sekä aikuisten värityskirja

Myös Hidasta elämää -sivusto perustettiin seuraamalla unelmia. ”Samoihin aikoihin, kun sivuston toinen perustaja, Pequ, oli jo alustanut sivustoja, minulle tarjottiin työpaikkaa. Se ei kuitenkaan tuntunut ihan omalta. Minulle oli tärkeää kuitenkin elää omien arvojeni mukaista elämää ja kuunnella, mitä sisäinen ääneni kertoo”, Sanna pohtii.

”Olen kuitenkin journalisti ja halusin kirjoittaa. Jäin tästä duunista aluksi vähän huilaamaan ja aloin kirjoittamaan yhden artikkelin päivässä. Tunsin, että halusin toteuttaa journalistista paloani.”

”Aluksi en ajatellut, että tätä tulisi tietoisesti kasvattaa. Se lähti itsekseen kasvamaan pikkuhiljaa ihan kuin varkain. Tein samalla vähän muitakin hommia, mutta lukijoita tuli pikkuhiljaa yhä lisää.”

Aluksi Hidasta elämää -sivustolla ei ollut toimitilojakaan. Sannalle tuli vasta toimitilojen tulon myötä ensimmäistä kertaa ajatus, että heillähän on oikea toimitus, jolla he voisivat työllistää itsensä!

”Tällä hetkellä sivustolla on 170 000 uniikkia kävijää viikossa. Meillä on myös jo 40 bloggaria, minkä lisäksi satunnaisia harjoittelijoita. Jos minulle olisi kerrottu, miten paljon resursseja ja aikaa sivusto vie, en olisi varmaan lähtenyt tähän. Mutta onneksi lähdin vain toteuttamaan itseäni ja seuraamaan paloani”, Sanna toteaa.

Aina ei pidä tehdä, vaan välillä pitää myös odottaa

Sanna uskoo, että intuitio ja unelmat ovat todella läheisissä yhteyksissä toisiinsa.

”Ensin saattaa tulla intuitio, että pitää tehdä jokin asia, vaikka vielä ei yhtään osaa sanoa, miksi niin pitää tehdä. Minulla kävi näin Viisaat ystäväni -kirjan kanssa. En voinut tietää, että Suomessa ja maailmalla alkaa värityskirjabuumi. Oli vaan sellainen ajatus, että se pitää tehdä. Näissä tilanteissa tuleekin vain seurata omaa intuitiotaan.”

Viisaat ystäväni -kirjan ensipainos myi 3000 kpl ja kirjasta painettiin toinen painos.

Sannan mukaan aina ei ole niin, että ensisijaisesti täytyy tehdä, vaan välillä pitää odottaa. Odottamalla voi löytää oikeita ihmisiä ja oikeita polkuja. Välillä pitää uskaltaa vain antaa elämän mennä ja havainnoida.

”Unelmoinnista puhuttaessa kannattaa olla aidosti kiinnostunut ympärillä olevista asioista ja pitää kaikki aistit auki. Silloin kaikki on mahdollista. Jos en näe sitä, kyseessä on vain minun rajallisuuteni.”

Artikkelin pohjana käytetty videohaastattelu on katsottavissa tämän linkin kautta.

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Annelista.

Artikkelin kirjoittaja Anneli Päivänsara

Anneli Päivänsara on mm. työhyvinvointi- ja hyvinvointipalveluita tarjoavan Päivänsara-yrityksen omistaja ja journalistiikan maisteri. Anneli on myös kahden ihanan ja vilkkaan pojan äiti, avovaimo, tytär ja ystävä. Jälkimmäiset tittelit ovat hänelle tärkeimpiä kuin suoritukset, sillä hän haluaa, että hänet mieluummin määritellään sen perusteella, minkälainen ihminen hän on, kuin pelkkien suoritusten perusteella. Terveellinen elämä, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja toisten auttaminen sekä inspiroiminen ovat aina kiinnostaneet häntä suuresti. Annelin kotisivut löytyvät osoitteesta www.paivansara.fi.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.