Turvallisuuden tunteen kokeminen on todella tärkeä asia oman tasapainoisen elämän luomisen kannalta. Useimmilla sisäisen turvallisuuden tunne on jäänyt rakentumatta ja vajaaksi, koska menneisyys on pitänyt sisällään niin monia turvattomia kokemuksia. Traumat ja turvattomuus kulkee usein suvussa. Sota-aika loi ihmisille turvattomuuden kokemusta joka periytyy edelleen. Voiko tuota turvan kokemusta rakentaa vielä aikuisena vaikka lapsena olisi jäänyt siitä vajaaksi?

Omasta kokemuksestani sanon, että voi. Tänä päivänä koen suurempaa turvaa elämässä kuin koskaan vaikka omat perustukseni turvan kokemiselle rikottiinkin lapsena. On kuitenkin ollut ajoittain hyvin vaikeaa saada yhteyttä tuohon puuttuvaan ”palaseen” itsessä. On ollut aikoja jolloin turvallisuuden kokemisesta ei ole tuntunut saavan mitään tukea ulkopuoleltakaan.

Usein turvaton ihminen hakee turvaa myös epävakaiden ihmisten parista. Tuossa hän tavallaan elää sitä todeksi mihin on tottunut. Vaikka haluaisi muuta ei välttämättä osaa hakeutua toisenlaisten ihmisten pariin. Tuo oravanpyörä saattaa pitää otteessaan ja luoda tarpeetonta stressiä jokaiseen päivään. Stressi on suuri yksittäinen sairauksien aiheuttaja joten turvallisuuden tunteen kokemisella voi olla todella suuri vaikutus elämään monella tasolla. Turvallisuuden tunteen kokeminen on tie stressittömyyteen. Kun koemme turvaa jatkuvalle stressitilalle ei ole tarvetta.

Kun ihminen alkaa luottaa itseen niin hän alkaa erottaa myös luotettavat ihmiset joihin nojata. Kun on saanut kosketuksen ja tunnistanut turvallisen kohdan itsestään osaa tunnistaa sen ulkopuolellaankin.

Kun kokee riittävästi turvaa maailmassa jotta voi astua terveyden polulle koko ajan suuremmin tuo hetki on merkittävä kaikessa kauneudessaan. Turvan kokemusten saaminen tässä turvattomuutta huokuvassa maailmassa on joskus vaikeaa. On lahja tervehtymisen polulla kohdata aidosti turvaa luovia ihmisiä ja tilanteita. Niistä kokemuksista sisimmässä vahvistuu jokin kohta missä alkaa pikkuhiljaa tuntea itsekin saaneensa jalansijaa turvallisuuden tunteelle sisimmässään.

Kärsivällisyyden kokeminen omaa prosessia kohtaan vaatii myös turvan tunnetta itsessä. Helposti mieli lähtee eteenpäin ja haluaa ohittaa sen mitä juuri silloin aidosti tarvitsemme. Mieli ”haluaa jo siirtyä seuraavan hetkeen”, näin paeten todellisia tunteitamme. Mieli vaatii kesytystä ja kesyyntyminen turvaa. Jos ei koe turvaa itsessä niin on vaikea olla kärsivällisesti itsensä tukena.

Tarvitsemme kärsivällisyyttä monessa asiassa mm. äitiydessä, parisuhteessa, fyysisen vamman parantumisessa ja henkisissä prosesseissa. Tarvitsemme kärsivällisyyttä kaikessa mihin meillä ei ole omaa kontrollia. Kun uskallamme luopua kontrollista se on merkki siitä, että koemme turvaa. Parantavinta on sallia asioiden tapahtua ilman lopputuloksen jatkuvaa kontrollointia mutta ilman turvan kokemusta emme uskalla välttämättä päästää irti mielen halusta kontrolloida.

Miten tuota turvaa sitten voi saada jos sitä ei itsessä koe? Tässä alla muutama keino joiden olen kokenut kasvattaneen suurempaa turvan kokemusta omassa elämässäni. Turvaa voi jonkin verran lähteä rakentamaan ”tyhjästä” omilla valinnoilla. Tässä luettelen muutaman niistä joista olen itse kokenut saavani apua matkan varrella.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

1. Opettele sanomaan EI

Usein kiltit ja turvattomat ihmiset sanovat toisille kyllä turvatakseen omaa rakkauden saantia tai hyväksytyksi tulemista. Kun sanoo koko ajan muille kyllä, sanoo samalla jatkuvasti EI itselleen ja omille tarpeilleen. Opettele sanomaan kyllä myös itsellesi. Onko minulla tänään todella sellainen olo että haluan hoitaa sukulaisen lapsia? Onko minulla tänään päivä jolloin kaipaan enemmän yksinoloa ja latautumista? Onko ylityöt liikaa jaksamiselleni? Kun ihminen oppii tunnistamaan ja erityisesti kuuntelemaan ja kunnioittamaan omia rajojaan hän tulee luoneeksi samalla turvallisuuden tunteelle tilaa elämässään. ”Minä tiedän miltä minusta tuntuu ja uskallan olla itseni puolella.” ”Voin luottaa olevani itseni puolella.”

2. Luo turvapaikka

Jos sinulla ei ole fyysistä paikkaa jossa koet olevasi turvassa kuten jokin luontokohde, oma koti tai muu vastaava tila/paikka niin luo turvapaikka mielessäsi. Voit mennä tuohon turvapaikkaan koska tahansa. Jos haluat olla kippurassa kivenkolossa, merellä aurinkoisilla kallioilla, pehmoisessa linnunpesässä, avaruudessa leijumassa tai mitä tahansa muuta niin voit aina luottaa mielikuvituksesi vievän sinut sinne. Se vie sinut juuri sinne turvaa kokemaan mihin sen käsketkin viedä! Tällainen mielikuvaharjoittelu säännöllisesti voi auttaa luomaan turvallisuuden tunnetta elämässä ja suojelee pelon ja muiden negatiivisten tunteiden vahvalta otteelta.

3. Älä katso uutisia

Uutiset ovat täynnä huonoja uutisia. Mitä sillä kaikella kurjuudella ja tiedolla teemme? Usein nuo uutiset nakertavat luottamustamme elämään ja pienelle ihmiselle tulee melkoisen turvaton olo. Emme voi kuitenkaan vaikuttaa asioihin niin isosti millaisen tunteen uutisten katsominen yleensä aiheuttaa. Tulee pieni ja tyhjä olo ja alamme luomaan ehkä uhkakuvia sinnekin missä niitä ei ole. Suositukseni onkin, että jätä uutisten katsominen niin vähiin kuin suinkin, ehkä kokonaan. Suojele ja kasvata omaa turvallisuuden kokemusta omassa elämänpiirissäsi.

4. Tee hyvästä tuttua, kasvata hyvän sietokykyä

Mieti mikä on sinun mukavuusvyöhykkeesi. Onko mukavuusvyöhykkeesi epämukavuus vai onko sinun helppo suoda itsellesi hyviä asiota? Itsensä rakastaminen ja huolenpitäminen lisää turvan kokemusta. Opettele olemaan itsellesi hyvä ja kohtaamaan hyvinvoinnin tiellä olevat pelkosi. Joskus olemme tottuneet vaikeisiin ja haastaviin asioihin. Joskus pelkäämme esimerkiksi hierojalle tai muuhun hemmotteluun menemistä. Silloin pitää tietoisesti opetella sallimaan itselleen hyvää, menemään aluksi ehkä epämukaviin tilanteisiin jotka lopulta tekevät hyvää.

5. Halaa itseäsi

Saattaa kuulostaa ja aluksi tuntua hassulta mutta opettele ottamaan itsesi omaan syleilyyn. Ole itsellesi se turva jota kaipaat jos toisen turvallista syliä ei ole mahdollista kokea. On hyvä opetella olemaan itseään varten. Kun osaa olla itselleen lempeä ja läsnä se lisää ehdottomasti eniten turvallisuuden tunnetta sisimmässä oman kokemukseni mukaan. Kiedo kätesi itsesi ympärille ja tunne olevasi turvassa.

6. Mennessäsi nukkumaan pyydä itsellesi kaikkea hyvää

Minulla oli vaihe kun nukkumaan mennessä toivoin, että unen aikana saisin mahdollisimman paljon hyvää energiaa, voimia ja eheyttä. Sitä voisi kutsua myös rukoilemiseksi. Se on tärkeiden toiveiden lähettämistä maailmaan ja luottamuksen vahvistamissta siihen, että hyvään vastataan. Pidin usein käsiäni sydämen päällä kuvitellen lähettäväni rakastavaa energiaa itselleni ja tähän sitten nukahdin. Myöhemmin olen kuullut paranemisen avain menetelmästä joka on vähän vastaavaa mitä itselleni vuosia sitten tein iltaisin. Suosittelen kokeilemaan. Kaikenlaiset omaa turvallisuuden tunnetta vahvistavat menetelmät ovat hyviä.

7. Etsi hyvä terapeutti

Jos koet, että turvattomuuden tunteesi on niin suurta, ettet pääse siinä yksin eteenpäin niin hanki hyvä terapeutti. On olemassa valtavasti ihmisiä jotka auttavat työkseen toisia. Hakeudu asiantuntevan ja luotettavan ihmisen avun piiriin joka on saanut suosituksia ja jonka hoidosta muut ovat saaneet hyviä kokemuksia.

Artikkelin kirjoittaja Maiju Palin

Maiju Palin on oman unelmaelämänsä koordinaattori, yrittäjä, äiti, kirjoittaja, runoilija, koruartisti ja ikuinen elämänopiskelija. Kirjoittaminen on hänen suurin intohimonsa jota hän saa toteuttaa vapaasti blogissaan käsittelemällä aiheita jotka kokee itselleen merkitykselliksi. Hän kirjoittaa mm. tunnetyöskentelystä, mielenterveysasioista, läsnäolon merkityksestä, luonnosta ja tunteiden alkemiallisesta prosessissta; siitä miten haasteet saa lopulta käännettyä voimavaroiksi. Hyvää elämää ei voi määrittää ulkoa päin vaan jokainen tuntee sen sisimmässään mikä on sitä itselle. Autenttisuus ja itselle uskollisena eläminen on suuri voimavara tässä ajassa. Maiju on harjoitellut näitä taitoja intensiivisesti ja tahtoo tukea kirjoituksillaan myös muita samaan omassa elämässään. Maijun kotisivut löytyvät osoitteesta www.kultainensulka.com.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.