Arvot ohjaavat työtäni – nyt kivimuurin äärellä pysähdytään läsnäoloon

25.03.2019

Marita Furuholm on palannut takaisin juurilleen omaan synnyinkotiinsa. Paalulaksi kutsuttu paikka on myös hänen oman äitinsä synnyinkoti. Tärkeät arvot ja omien juurien merkitys korostui Maritan elämässä hänen koettuaan uupumuksen. Uupumuksen jälkeen opettajan työt jäivät ja hänelle selkeytyi käsitys uudesta toiminnasta. Paalulasta tuli hänelle merkittävämpi paikka kuin hän olisi koskaan ajatellut. Paikka, jossa hän saa toteuttaa itseään uudella tavalla.

Läsnäolo ja kiireettömyys ovat Maritalle tärkeät arvot, jotka ohjaavat hänen uutta toimintaansa ja joita hän haluaa lisätä muidenkin elämään. Annetaan Maritan kertoa itse tarkemmin ajatuksiaan siitä miten hän ajautui kokonaan uudenlaisen elämäntyylin pariin.

Kerro hieman kuka olet?

Olen Marita Furuholm, yli viisikymppinen onnellinen nainen Keski-Suomesta, Petäjävedeltä. Kahden aikuistuvan nuoren äiti, puoliso, yrittäjä ja elämäntapa muutoksen tehnyt oman tiensä kulkija.

Hullu, hullun rohkea vai rohkea? tämän kysymyksen esitin miehelleni päivää ennen irtisanoutumista vakituisesta opettajan työstä kohta kaksi vuotta sitten. Mies meinasi vastata, että hullu, mutta ymmärsi hieman analyyttisesti ajateltuaan vastata minun olevan ennemminkin rohkea! Hyvä työ, hyvä palkka, oman tavoitteeni täyttymys ja melko varma eläkepaikka, tästä olin valmis luopumaan vapaaehtoisesti.

Olen koulutukseltani yhteisöpedagogi ja ammatillisten aineiden opettaja. Olen tehnyt pitkän ja antoisan työurani nuorisotyön parissa. Nykyään olen hyvinvointialan yrittäjä syntymäkodissani, Paalulassa. Ehkä tarinan kuului mennä näin: oman pahanolon kautta kohti hyvinvointia. Ehkä kaikella oli tarkoituksensa – rämpiä epätyydyttävässä ja stressaavassa olossa, suorittajana ja täydellisyyteen pyrkivänä opettajana ja havahtua, ettei tämän elämän näin kuulu kulua. Uuvuin työssäni, jouduin sairaslomalle, oli aikaa laittaa arvot ja asenteet kohdilleen.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Nykyään edelleen opettan ja ohjataan ryhmiä: vedän suosittuja liitumaalauskursseja, missä uudistamme laadukkailla liitumaaleilla niin huonekaluja, esineitä ja tekstiilejä. Toimin samalla näiden maalien jälleenmyyjänä.

Ollessani sairaslomalla löysin maalaamisesta erittäin terapeuttisen tavan keskittyä itse tekemiseen, saada aikaan valmista ja nauttia tekemisestä. Tätä rauhoittumista opetan ja pyydän myös kurssilaisiltani. Ei tulla jälleen keskittymään suoritukseen, vaan nauttitaan juuri hetkestä.

Pihapiirissä on mahdollista maadoittaa itsensä tähän paikkaan, tähän hetkeen, tarinaani jonka kerron ja osana tätä kokemusta voimme kiertää Hiljaisuuden kiviaita -retriitin ohjatusti. Lisäksi rakennan erilaisia työhyvinvointi-paketteja asiakkaiden toiveista: tarjolla hemmottelua käsi- ja kasvohoidoin Aloe Vera -tuotteilla, joita myös itsenäisenä yrittäjänä myyn.

Teen myös kalevalaista jäsenkorjausta.

Uutuutena tänä kesänä voit tulla vieraaksemme aittamajoitukseen ja nauttia hiljaisuudesta. Paalulan aittamajoitus löytyy aibnb:n kautta.

Paalula on osa omaa historiaani. Tuon sen avulla vanhoja tarinoita menneestä lähemmäs nykypäivän ihmistä. Paikka ja sen kiviaita henkii historiaa. Kiviaidan äärellä johdattelen ihmisiä hiljentymään kävelyretriitin kautta.

Tarinoiden kautta voimme matkustaa ajassa taaksepäin. Rehkiä ja raivata metsää pelloksi. Isoisäni Sulo Blåbergin kädenjäljen äärellä rauhoitan ihmiset aistimaan ja kokemaan aikaa nyt ja menneisyyden muistoissa. Kiviaita on ja pysyy ja sammaloituu.

Uupumisen kautta omat juuret ja historia on puhutellut minua vahvasti. Ilman uupumisen tuomaa pysähdystä en olisi ehtinyt pohtia moista. Juureni ovat vahvasti täällä ja niiden merkitys vain kasvaa. Toivon, että pystyn välittämään tätä maaseudun henkeä lapsilleni ja myös muille.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi?

Minusta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää! Ei koskaan! Muistan vannoneeni näin aina ja moneen suuntaan. Nyt jälkeenpäin olen kummeksunut ajatustani. On vapauttavaa toimia omana pomonaan ja itsenäisesti valiten omat aikataulunsa. Voin taloudellisesti ja ajallisesti suunnitella menoni ja lomani.

Kyse ei ole kutsumuksesta, vaan omaan intuitioon luottamisesta. Päässä alkoi kasaantua ajatusten palapelin paloista mahdollisuus lähteä palkkatyöstä ja työllistää itsensä.

Täysin stressitöntä ei tämä valinta ole ollut. On ollut opittava sietämään epävarmuutta. Toimeentulon turvaaminen on vaatinut myös vaihtoehtoisia suunnitelmia ja sukanvarteen säästämistä.

Arvomaailma on muuttunut, se on selvä. Rahalla tai säännöllisellä palkalla ei voi ostaa terveyttä. Nyt minulla on aikaa rauhoittua nauttimaan itse elämästä. Työn parhaat puolet ovat ehdottomasti vapaus, mahdollisuus valita yhteistyökumppanit, työkaverit, kuinka aikaansa käyttää, ihanat asiakkaat ja ihmiset, joihin olen saanut tutustua ja ystävystyä.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Työhöni sisältyvän toiminnan pääpainot sisältöineen ovat loksahtamassa paikoilleen. Opiskelen parasta aikaa yrittäjyyden ammattitutkintoa sekä kalevalaista jäsenkorjausta ja kaikki toiminnot tukevat toisiaan. Olen onnistunut luomaan itseni näköisen toiminnan. Jatkossa toivon, että löytäisin ne ihmiset ympäri Suomea, joille voisin tarjota palveluja, kuinka ammentaa virtaa itseensä ja elämäänsä.

Oma tarinani ja siitä selviytyminen on eheyttänyt niin itseäni, mutta myös saanut aikaan hyvää pohdintaa ja uskoa omiin unelmiin . Luulen, että jokainen Paalulassa käyvä on lähtenyt täältä muutamaa asiaa rikkaampana kotia kohti. Jos onnistun pysäyttämään myymällä osaamistani, tätä rauhallisuuden tyyssijaa ja sen tarinaa, ei työni ole ollut turhaa.

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, henkilölle, joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

Omien unelmien ja haaveiden kuunteleminen on tärkeää. Iso askel on tehdä siitä konkreettista.

Paalulassa järjestetään hyvinvointitapahtumia ja kursseja. Tutustu lisää toimintaan kotisivuilla paalula.fi.

Maiju Palin on oman unelmaelämänsä koordinaattori, yrittäjä, äiti, kirjoittaja, runoilija, koruartisti ja ikuinen elämänopiskelija. Kirjoittaminen on hänen suurin intohimonsa jota hän saa toteuttaa vapaasti blogissaan käsittelemällä aiheita jotka kokee itselleen merkitykselliksi. Hän kirjoittaa mm. tunnetyöskentelystä, mielenterveysasioista, läsnäolon merkityksestä, luonnosta ja tunteiden alkemiallisesta prosessissta; siitä miten haasteet saa lopulta käännettyä voimavaroiksi. Hyvää elämää ei voi määrittää ulkoa päin vaan jokainen tuntee sen sisimmässään mikä on sitä itselle. Autenttisuus ja itselle uskollisena eläminen on suuri voimavara tässä ajassa. Maiju on harjoitellut näitä taitoja intensiivisesti ja tahtoo tukea kirjoituksillaan myös muita samaan omassa elämässään. Maijun kotisivut löytyvät osoitteesta www.kultainensulka.com.