Intohimona tunnetaidot ja tunnevastuullinen kasvatus

11.03.2019

Tämä on Uuden ajan yrittäjät -haastattelusarjan neljäs osa. Tällä kertaa saan esitellä teille todella tärkeää työtä lasten ja vanhempien parissa tekevän Heli Mäkelän. Heli tuo tunnetaitojen ja läsnäolon tärkeää sanomaa näkyväksi työnsä kautta.

Teemme kesän ja syksyn aikana yhteistyötä Helin kanssa verkkokurssien parissa ja olen todella kiitollinen, että saan olla tuomassa esille Helin tärkeää työtä. Tunnetaidot ovat ne, jotka kantavat läpi elämän ja niihin keskitetään mielestäni vieläkin liian vähän huomiota. Ehkä tulevaisuudessa Helin kaltaisten pioneerien avulla tunnetaidot rantautuvat yhä luonnollisemmin enenevissä määrin myös varhaiskasvatuksen piiriin ja jokaiseen kotiin.

Lue Helin itsensä kertomana miten hän onnistui luomaan omien arvojensa mukaisen työpaikan tunnetaitojen sanansaattajana.

Kerro hieman itsestäsi ja kuinka päädyit lasten tunnetaito ja mindfulness -ohjaajaksi?

Olen Heli Mäkelä, kahden lapsen äiti, vaimo ja yrittäjä. Ensimmäiseltä koulutukseltani olen sosionomi ja opiskelujen jälkeen tein töitä päiväkodissa reilun kolmen vuoden ajan lastentarhanopettajana ja erityislastentarhanopettajana. Kiinnostuin toimintaterapiasta ja opiskelin toimintaterapeutiksi. Tässä vaiheessa syntyivät omat lapseni ja olin kotona muutaman vuoden ohjaten samalla erilaisia perheliikuntaryhmiä ilta- ja viikonlopputyönä.

Omien lasten syntymä käynnisti minussa ison prosessin, jossa aloin tutkailla niitä toimintatapoja, joita ovat vanhempani olivat käyttäneet kanssani ja aloin työstää itseäni. Totesin, etten halua käyttää lasteni kanssa niitä perinteisiä kasvatustapoja, kuten uhkailua, lahjontaa ja rankaisemista. Minut oli kasvatettu kiltiksi tytöksi, joka tottelee kerrasta ja joka ei juurikaan saanut ilmaista tunteitaan. Lasteni synnyttyä nämä sisälleni sullotut tunteet alkoivat vyöryä yli. Huomasin, että omat tunne- ja vuorovaikutustaitoni olivat aika olemattomat. Alkoi tutustuminen myönteisiin kasvatuskeinoihin ja tunnetaitoihin. Alkoi matka itseeni.

Palatessani työelämään kotiäitivuosien jälkeen minua kiinnosti ennaltaehkäisevä lastensuojelu ja tein töitä neuvolan perhetyöntekijänä 6.5 vuotta. Ne olivat valtavan opettavat vuodet. Opin paljon perheiden kohtaamisesta, varhaisen vuorovaikutuksen tukemisesta ja lasten uniongelmien hoidosta. Noiden työvuosien aikana minulla oli stressiä ja unettomuutta. Aloin etsiä keinoja vaikuttaa omaan olooni ja löysin mindfulnessin. Sitä kautta käynnistyi oma kasvumatkani ja tieni yrittäjäksi.

Yrittäjyyden aikana olen opiskellut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi, mindfulness-ohjaajaksi ja Lasten Tunnetaito-ohjaajaksi. Lisäksi olen käynyt lukuisan määrän erilaisia lyhyempiä koulutuksia, esimerkiksi Toimiva perhe – ohjaajakoulutuksen ja satuhierontaohjaajakoulutuksen. Haluan kehittää koko ajan ammattitaitoani ja pysyä ajan tasalla. Viimeksi olen käynyt parisuhteen tunnetaitoihin ja ristiriitojen ratkaisemiseen liittyviä koulutuksia. Käytän itsestäni nimikettä mindfulness- ja tunnetaito-ohjaaja.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Työhöni kuuluu ryhmien ohjaamista, luennointia ja kouluttamista. Työskentelen myös paljon tietokoneen ääressä, jossa kirjoittaman blogia, hoitaman markkinointia, asiakaspalvelua ja somekanavia sekä valmistelen mm. verkkovalmennuksia. Pyrin palveluillani auttamaan vanhempia ja kasvattajia kohti tunnetaitoista, hyvinvoivaa ja läsnäolevaa vanhemmuutta ja kasvattajuutta. Minun missioni on tukea vanhempia kasvamaan pois niistä vanhoista malleista, jotka elävät edelleenkin kasvatuksessa, kuten esimerkiksi uhkailu, kiristäminen, lahjominen, lapsen rankaiseminen, lapsen käytöksen manipulointi ja lapsen tunnekokemusten mitätöinti. Vanhemmuustaitoja voi kehittää ihan yhtä lailla kuin muitakin taitoja.

Ohjaan tunnetaitoryhmiä ja tunnetyöpajoja, joissa pyrin tarjoamaan lapsille ja vanhemmille tunnetaitoja, joista on hyötyä koko elämään. Itse olen opetellut tunnetaitoja vasta aikuisena ja mikä lahja lapselle onkaan, että hän oppii ymmärtämään itseään ja tunteitaan jo pienestä alkaen. Olen myös huomannut, ettei kaikilla vanhemmilla ole keinoja oman lapsen tunnetaitojen ja rauhoittumisen tukemiseen ja haluan tarjota näitä keinoja. Moni vanhempi on hukassa omien tunteidensa kanssa. Kursseihini ja verkkovalmennukseeni kuuluu myös paljon tunnetaitojen kehittämiseen liittyvää materiaalia.

Mikä sai sinut innostumaan alasta, jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

Olen koko työurani työskennellyt lapsiperheiden parissa, se on tuntunut omimmalta jo hyvin nuoresta alkaen. Itse aloitin työntekoni teini-iässä Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitajana ja kerhonohjaajana. Lasten ja perheiden kohtaaminen on ollut minulle aina helppoa ja luontevaa.

Mindfulness- ja tunnetaidot ovat löytyneet aikuisiällä. Mindfulnessin löysin oman elämän haasteiden kautta, kun hain apua unettomuuteen ja stressin kohtaamiseen. Sekä mindfulness ohjaajakoulutus että Lasten Tunnetaito-ohjaajakoulutus olivat syviä matkoja omaan itseen. Oivalsin, että nämä ovat asioita, joita voi ohjata myös lapsiperheiden vanhemmille ja jo hyvinkin pienille lapsille.

Yrittäjyyteni ja palveluni ovat muotoutuneet pikku hiljaa, sitä mukaa kun olen käynyt lisäkoulutuksia. Ja myös tunnustellut sitä, millaisia palveluja perheet tarvitsevat ja millaisille kursseille vanhemmat ovat innostuneita osallistumaan.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi? Mistä erotit sen kutsumukseksesi?

Ajattelen tällä hetkellä tekeväni kutsumustyötäni. Teen työtä ilon ja oman missioni kautta. Minulla on hyvin voimakas halu edistää tunnetaitoista ja tunnevastuullista vanhemmuutta. Minulla on halu auttaa perheitä löytämään sellaisia toimintatapoja, jotka tukevat aikuisen ja lapsen välistä yhteyttä ja turvallista suhdetta, eivätkä perustu aikuisen yksinvaltaan ja käskyttämiseen. Teen tätä sydän edellä ja olen halunnut viedä itselleni tärkeitä asioita eteenpäin, vaikka aina se ei ole ollut helppoa.

Minulla on valtava halu oppia koko ajan uutta ja kouluttauduin jatkuvasti lisää. Käyn kursseilla, luennoilla ja työpajoissa ja työstän paljon myös itseäni, jotta voin taas antaa lapsille ja perheille enemmän. Jos tekisin työtä vain rahan takia tai pakosta, niin en suhtautuisi työhön ja kouluttautumiseen tällaisella intohimolla.

Mikä on työssäsi parasta?

Parasta on ihmisten kohtaaminen ja vanhempien saamat oivallukset kursseilla. Lasten ja vanhempien yhteisillä kursseilla on ihana katsoa yhteisiä hymyjä, jaettua iloa ja hellyyden hetkiä. Ihanaa on se, kun ihmiset kertovat niistä muutoksista, mitä omassa elämässä on tapahtunut kurssieni, verkkovalmennusteni ja palvelujeni myötä. Tuntuu upealta lukea esimerkiksi tällainen lause omalta asiakkaalta: ”Minusta on tulossa juuri sellainen vanhempi, mitä olen halunnutkin olla, mutta aiemmin ei vaan ole ollut taitoja/työkaluja muuttaa toimintaa”.

Minulla on ollut myös paljon ”kanta-asiakkaita”, jotka ovat osallistuneet useammalle kurssilleni ja se tuntuu aina todella palkitsevalta. Saan myös paljon viestejä, että Facebook-sivuni, blogikirjoitukseni ja voimaposti nimellä kulkeva uutiskirjeeni ovat tuoneet vanhemmille paljon ajatuksia ja myös uusia toimintatapoja arkeen.

Näiden ihanien palautteiden lisäksi olen itse kokenut hyvin palkitsevana sen, että olen onnistunut luomaan sellaisia palveluja, joita ei aikaisemmin ole ollut saatavilla. Olen ollut Suomessa ihan ensimmäisten joukossa, jotka ovat tarjonneet vanhemmuuteen liittyviä kursseja myös verkon välityksellä.

Mikä haastavinta?

Haastavinta on ne hetket, kun kursseille ei tule ilmoittautujia toivotulla tavalla ja itselle tulee olo, onko tässä mitään järkeä. Kun tietää, että omat palvelut ovat todella tarpeellisia vanhemmille ja palveluni ovat auttaneet monia, mutta en vaan aina onnistu löytämään sitä oikeaa asiakaskuntaa kursseille.

Haastavaa on ollut myös tasapainottelu sen kanssa, mihin käyttää aikaa ja mihin ei. Olen opetellut paljon ajanhallintaan liittyviä asioita. Yrittäjyys helposti veisi kaiken vapaa-ajankin, ellei opi hyvin rajaamaan työntekoa ja jättämään aikaa myös hyvinvoinnille ja palautumiselle.

Kannustettiinko sinua yrittäjyyteen ja oman kutsumuksen pariin lähipiirissä vai koitko vastustusta?

Muistan kun olin irtisanoutumassa vakituisesta työsuhteesta ja perustamassa yritystä ja kerroin siitä tutuilleni. Vähän ehkä pelkäsin heidän reaktioitaan, koska itsekin olin vielä epävarma, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja miten tulen pärjäämään. Sain kannustusta ja moni sanoi, että jos joku perustaa yrityksen, se olet juuri sinä.

Ihan lähipiiriltäni sain tukea. Sen sijaan muutama vähän kauempana oleva ihminen epäili, että voiko tuollaisella työllä elää, ja osallistuvatko vanhemmat maksullisille kursseille kehittääkseen vanhemmuustaitojaan, koska ilmaisiakin palveluja on saatavilla.

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi uudella tavalla? Mistä saat eniten tukea ja apua toteuttaa unelmiasi?

Minä olen aina ollut työpaikoissa, joissa olen ollut luomassa uutta. Ensimmäinen työpaikkani oli uusi päiväkoti, jossa pääsimme luomaan toimintakulttuuria ja toimintatapoja ilman ajatusta ”näin meillä on aina tehty”. Kun menin neuvolan perhetyöntekijäksi, menin täysin uuteen toimeen luomaan uutta työnkuvaa. Näin minulle ei ollut iso hyppäys ryhtyä yrittäjäksi ja ryhtyä tuotteistamaan omaa osaamista.

Tukea olen saanut ystäviltä, toisilta yrittäjiltä, erilaisilta kursseilta ja valmennuksista. Minä olen ideanikkari ja ideat syntyvät helposti – joskus vaan oma mieli ja pelot meinaavat sabotoida näitä ideoita jo ennen kuin ehdin edes ryhtyä niitä toteuttamaan.

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

Olen tällä hetkellä tilanteessa, että teen unelmatyötäni. Yrittäjyyden varrella on ollut vaiheita, jolloin oma usko on ollut koetuksella ja olen miettinyt tämän kaiken järkevyyttä. Nyt koen, että elämäni ja työni on hyvässä tasapainossa. Teen töitä omilla vahvuusalueillani ja pääsen viemään eteenpäin juuri niitä asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä. Eikä pelkästään itselleni, vaan lasten kasvulle ja kehitykselle. Ajattelen, että kun vanhemmat oppivat uusia taitoja tukea lapsia ja heidän vuorovaikutus- ja tunnetaitojaan, kasvaa ihan uudenlainen sukupolvi, jolla on jo pienestä pitäen sellaisia taitoja, joita tarvitaan kaikissa ihmissuhteissa.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Tulevaisuudessa toivon, että saan tehtyä muutaman verkkovalmennuksen lisää liittyen esimerkiksi lasten tunnetaitojen tukemiseen. Aion ottaa entistä enemmän perheet mukaan kehittämään kanssani verkkovalmennuksia. Tarkoitus on myös luoda uusia lasten ja vanhempien tunnetyöpajoja ja opiskella itse lisää esim. tunnelukoista ja sitten taas pystyä paremmin auttamaan vanhempia kohti tunnetaitoista vanhemmuutta. Haaveeni on myös se, että lasten tunnetaitoryhmistä tulee ihan yhtä normaali ”harrastus” lapsiperheille kuin vaikka muskari tai jumppa. Haaveeni on myös se, että vanhemmuuteen liittyvistä kursseista ja verkkovalmennuksista tulee yhtä suosittuja (tai suositumpia) kuin on liikunnan tai vaikka laihduttamisen ympärillä pyörivät kurssit.

Haaveeni on myös saada tiimi ympärilleni. Minulla on ollut kirjanpitäjä alusta alkaen ja jonkin verran olen käyttänyt myös assistentin palveluja. Jatkossa haaveilen, että saisin ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voisi pallotella ideoita ja luoda yhdessä uutta. Olisi ihanaa myös saada omat toimitilat, joissa voisi olla muitakin toimijoita, jotka tarjoaisivat hyvinvointia ja tunnetaitoja tukevia palveluja.

Missä erityisesti olet onnistunut? Kun katsot taaksepäin tekisitkö jotain toisin alussa? Jos niin mitä?

Olen onnistunut työstämään omia uskomuksiani ja pelkojani. Koen kasvaneeni valtavasti ihmisenä yrittäjyyden aikana. Olen onnistunut luomaan suosittuja kursseja ja verkkovalmennuksia. Tähän mennessä kaikki tunnetaitoryhmäni ja tunnetyöpajani ovat olleet loppuunmyytyjä. Verkkovalmennuksissani on ollut mukana yli 800 vanhempaa / kasvattajaa.

Jos jotain tekisin toisin, niin opiskelisin enemmän yrittäjyystaitoja jo alusta alkaen ja hankkisin mentorin. Nyt olen tehnyt monta asiaa mennen takapuoli edellä puuhun. Toisaalta, uskon, että tietyt kömmähdykset ovat myös kuuluneet prosessiini ja auttaneet taas oppimaan lisää itsestäni.

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle henkilölle, joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

On hyvä kuunnella omaa sydäntä ja intuitiota ja toimia sen mukaan, mikä tuntuu oikealta. Omat uskomukset ja pelot saattavat nakertaa helposti omaa itseluottamusta ja siksi niitä on tärkeä työstää. Usko itseesi ja unelmiisi ja ota rohkeasti askelia eteenpäin!

Helin yritys Kasvun Taika järjestää erilaisia kursseja, luentoja ja valmennuksia lastentunnetaitoihin ja vanhemmuuteen liittyen. Tutustu Kasvun Taian nettisivuihin, kurssitarjontaan ja blogiin täällä.

unelmoinnista-unelmaelamaan

Maiju Palin on oman unelmaelämänsä koordinaattori, yrittäjä, äiti, kirjoittaja, runoilija, koruartisti ja ikuinen elämänopiskelija. Kirjoittaminen on hänen suurin intohimonsa jota hän saa toteuttaa vapaasti blogissaan käsittelemällä aiheita jotka kokee itselleen merkitykselliksi. Hän kirjoittaa mm. tunnetyöskentelystä, mielenterveysasioista, läsnäolon merkityksestä, luonnosta ja tunteiden alkemiallisesta prosessissta; siitä miten haasteet saa lopulta käännettyä voimavaroiksi. Hyvää elämää ei voi määrittää ulkoa päin vaan jokainen tuntee sen sisimmässään mikä on sitä itselle. Autenttisuus ja itselle uskollisena eläminen on suuri voimavara tässä ajassa. Maiju on harjoitellut näitä taitoja intensiivisesti ja tahtoo tukea kirjoituksillaan myös muita samaan omassa elämässään. Maijun kotisivut löytyvät osoitteesta www.kultainensulka.com.