Katso itseäsi uudella tavalla – valokuvaus voimaantumisen välineenä

22.04.2019

Tässä haastattelussa pääset tutustumaan Erika Lindiin, joka valokuvauksen avulla voimauttaa ja auttaa ihmisiä muuttamaan sisäisiä uskomuksiaan terveempään suuntaan.

Kuka olet, kerro hieman itsestäsi.

-Olen Erika Lind, 34-vuotias kauan sitten kaupunkilaistunut maalaistyttö. Nyt asun Helsingissä ja mutta olen kotoisin Eurasta. Olen myös asunut Kanadassa 5 vuotta ja yhden lukuvuoden ajan Alankomaissa. Ulkomailla asuminen oli lapsuuden unelma, jonka toteutuminen on ollut yksi parhaista asioista elämässäni.

Erika uskoo vahvasti unelmiin. Valon ja varjon tanssi, luonto, musiikki ja tanssi antavat hänen arkeensa energiaa. Hän rakastaa merkityksellisiä ja syvällisiä keskusteluita. Eläinrakkaus ja erityisesti kissat ovat lähellä hänen sydäntään ja hän on tehnyt niiden parissa vapaaehtoistöitä.

Erikan yritys on nimeltään Studio Metsä. Hän on koulutukseltaan taiteen kandidaatti ja LCF Life Coach. Itsensä hän esittelee itsensä valokuvaajana ja valmentajana, vaikka kokee olevansa paljon muutakin. Yrityksessään hän on keskittynyt kuvaamaan naisia, jotka eivät usko olevansa valokuvauksellisia. Valmentajaksi valmistumisen myötä hän on lisännyt valmennuksellisuutta valokuvaukseen.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu? Millaisiin asiakkaan tarpeisiin pyrit vastaamaan palvelullasi?

Kun kuvaan naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia, kuvausprosessiin kuuluu kuvauksen lisäksi alkukeskustelu ja yhteinen kuvienpaljastushetki. Kuvausprosessi on siis normaalia pidempi. Työlläni pyrin antamaan naisille toisenlaisen näkökulman heihin itseensä – hyväksyvän ja rakastavan sellaisen, Erika sanoo.

-Me monesti jäämme kiinni lapsuudessa tai nuoruudessa syntyneisiin uskomuksiin, jotka uskomme todeksi. Monilla naisilla niihin liittyy ajatuksia: en ole kaunis, en riitä tai en ansaitse. Olen törmännyt monesti naisiin, jotka ovat eläneet lapsesta saakka uskomuksen kanssa, että kaikki ihmiset eivät ole kauniita.

”Miltä maailmamme näyttäisi jos kaikilla naisilla olisi se itseluottamus ja -ymmärrys, että minä olen kaunis ja riittävä juuri tällaisena kuin olen? Että meidän ei tarvitsekaan olla kauneusihanteen mukaisia ollaksemme kauniita. Että meidän ei tarvitse olla muuta kuin olemme ollaksemme riittäviä.”

Erika kertoo, että monille kauneudesta puhuminen saattaa aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, koska se koetaan pinnallisena aiheena. Miksi pitäisi kiinnittää niin paljon huomiota ulkonäköön? Ihminen on visuaalinen ja saa suurimman osan tulevasta informaatiosta näköaistinsa avulla. Myös se mikä meillä on sisällä, näkyy ulospäin.

Jos ihminen ei esimerkiksi rakasta itseään tai koe olevansa merkittävä, hän luultavasti laiminlyö huolehtimistaan itsestään. Jos ei välitä itsestään, todennäköisesti ei ravitse itseään ravintorikkaalla ruualla, ei liiku, eikä nuku hyvin. Hän saattaa ostaa vaatteet, joiden avulla on mahdollisimman näkymätön. Mitä tällöin ihmiselle tapahtuu? Hän antaa itsensä kuihtua, Erika toteaa.

-Me olemme kokonaisvaltaisia emmekä voi jättää ulkonäköämme heitteille ilman, että se vaikuttaisi meidän henkiseen hyvinvointiimme. Tai toisinpäin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

-Kiteyttääkseni, ihmisen yksi perustarpeista on kokea olevansa merkittävä ja työlläni haluan muistuttaa ihmistä siitä.

Mikä sai sinut innostumaan alasta, jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

-Valokuvauksesta haaveilin jo pienenä, mutta tämä ala tuntuu olevan vasta aluillaan, Erika kertoo. Hän kuvailee käännekohtaa elämässään, kun sai 13-vuotiaana kuvan itsestään. Erikan täti oli kuvannut ja vedostanut sen itse. Se sai Erikan haluamaan osata tehdä samanlaista. Sen jälkeen Erika on kulkenut kamera kädessä ja kuvannut kaikkea.

-Silloin en niinkään ajatellut sommittelua tai kuvalla luomista vaan tilanteiden tallentamista – kuvat ovat aina edustaneet minulle muistoja ja rakastan katsella kuvia.

Erika voi hyvin istua katsomassa muiden kuva-albumeja läpi pitkiäkin aikoja.

-Kuvat toimivat muistoina tästä isosta ja tärkeästä askeleesta, jonka naiset ovat ottaneet tullessaan minulle kuvattaviksi. He kohtasivat ja voittivat pelkonsa – ja kuvat tulevat aina muistuttamaan heitä siitä, heidän kyvyistään ja upeudestaan.

-Erika on ollut kiinnostunut myös psykologiasta nuoresta saakka. Pohdiskeleminen ja tunteiden vuoristorata on pakottanut hänet miettimään ja analysoimaan. Hän lukee paljon alan kirjallisuutta ja on miettinyt monesti psykologian opintojen aloittamista.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi? Mistä tunnistit sen kutsumukseksesi?

-Teen sydäntyötä ja koska se lähtee syvältä sisimmästä, voi sen ilmentymä olla monenlaista. Valokuvaus on yksi tapa, valmennus toinen ja video kolmas. Ja siinä vasta kolme mahdollista ilmentymää – mahdollisuudet ovat loputtomat.

”Olen kokenut ettei minulla voisi olla muunlaista tietä. Tämän vuoksi se on enemmänkin elämäntapa kuin kutsumus.”

Mikä on työssäsi parasta?

-Ihmisten tapaaminen ja heidän kanssa keskusteleminen. Lähden niin usein alkukeskusteluista asiakkaideni kanssa inspiroituneena pois. Kun ihmisiin tutustuu, muistuu aina mieleen kuinka mielettömän upeassa maailmassa me eletäänkään.

-Media yrittää ruokkia toisenlaista kuvaa maailmasta keskittyen ihmisyyden julmuuden ilmaisuihin, mutta tosi asiassa meidän maailmamme koostuu aivan uskomattoman upeista, inspiroivista, rakastavista, välittävistä ja rohkeista ihmissieluista. Olemme onnekkaita saadessamme elää tässä maailmassa!

Mikä haastavinta?

-Haastavinta on omasta tasapainosta ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

Kannustettiinko sinua yrittäjyyteen/oman kutsumuksen pariin lähipiirissä vai koitko vastustusta?

-Koen, että lähipiirissäni on hyväksytty, että minä teen mitä minä teen.

Erika kertoo, ettei ole kokenut varsinaista kannustusta eikä vastustusta. Läheisille tärkeää on Erikan onnellisuus ja he pystyvät hyväksymään, että Erika tekee omat ratkaisunsa. Lähipiiri on myös tuonut esille oman ajatuksensa, etteivät kestäisi yrittäjyyden tuomaa epävarmuutta.

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi uudella tavalla? Mistä olet saanut eniten tukea ja apua unelmiesi toteuttamiseen?

-Olen ehkä aina kokenut olevani vähän erilainen enkä ole koskaan tuntenut perinteistä tietä omakseni, vaikka joskus nuorempana sellaisesta haaveilinkin.

Kotoa muutettuaan Erika on seurannut omia halujaan ja samalla joutunut romuttamaan omia jäykkiä uskomuksiaan. Yksi vahvimmista uskomuksista oli, että vain muutamat “onnekkaat” saavat tehdä sitä mitä haluavat ja muut tekevät sitä mitä heidän täytyy voidakseen elää. Ja Erika uskoi kuuluvansa jälkimmäiseen ryhmään.

-Se on jännä juttu, että kun katson elämääni taaksepäin, unelmani ovat aina toteutuneet.

Erika kertoo myös, että on aina uskonut syvästi unelmiin ja vaihtoehtoiseen tapaan elää. Samalla lapsuudesta tulleet uskomukset ovat sotineet vastaan. Erikan kapinallisuus on herännyt, jos hänelle on sanottu, ettei hän pysty johonkin. Se saa minut yrittämään entistä enemmän, hän sanoo.

Vasta aikuisena hän on ymmärtänyt avun pyytämisen tärkeyden, vaikka se edelleen tuntuu haastavalta.

-Ihmiset eivät voi tietää mitä kaipaat, ellet heille sitä ilmaise.

Erika on myös huomannut, että omaa polkuaan seuraamalla ja tekemällä asioita joita haluaa, lähipiiri alkaa kommentoida. Hän kertoo olevansa onnekas, koska hänen ympärillään on ollut lähes poikkeuksetta aina kannustavia ja tukevia ihmisiä. Sellaisia, jotka auttavat aina, kun sitä tarvitsee.

-Olen myös aktiivisesti valinnut ympärilleni ihmisiä, jotka rakentavat ja jättänyt sellaiset pois, jotka hajottavat.

Erika Lind

Kuva: Studio Metsä

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

-Unelmat muuttuvat ja vaihtuvat kokemuksen ja kasvun myötä. Tällä hetkellä koen, että minulla on vielä paljon saavutettavaa, paljon asioita, joita kohti haluan kulkea.

Unelmatyö on prosessi, jossa määränpäähän ei ehkä koskaan tulekaan, Erika pohtii. Se on myös ehkä samalla se palo, joka pitää liikkeessä.

-Sanotaan kuitenkin niin, että en osaisi kuvitella eläväni millään muulla tavoin kuin kuinka nyt elän. Joten ehkä sitä voisi sitten kuvailla unelmatyöksi.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

-Tulevaisuudessa tavoitteena on tuottaa lisää videoita ja luoda jäsenyyssivuston, jossa videot, kuvat, haastattelut, artikkelit yms. resurssit voivat elää ja antaa ihmisille lisää inspiraatiota, motivaatiota ja luottoa omaan elämään.

Erika kertoo olleensa aina visuaalinen. Hän rakastaa kuvaa, liikkuvaa ja still-kuvia. Nuorena hän kuvasi kavereiden ja veljensä kanssa hassutteluvideoita. Siitä lähtien Erika on tehnyt myös videoita. Videoita hän julkaisee Studio Metsän Youtube-kanavalla.

-Olen myös juuri tällä hetkellä luomassa uusia palvelupaketteja, jotka pitävät sisällään valmennusta sekä valmennuksen ja valokuvauksen sekoitusta.

-Unelmoin omasta talosta maalla kaupunkiasunnon lisäksi. Rakastan kontrastia. Maaseutua ja kaupunkia. Tummaa ja vaaleaa. Valoa ja varjoa.

Missä erityisesti olet onnistunut?

-Olen onnistunut elämään itseni näköistä elämää. Monella tapaa mottoni on ollut, että haluan mieluummin katua tehtyä kuin tekemätöntä. Yksi elämäni tärkeimmistä ja merkittävimmistä päätöksistä oli lähteä opiskelemaan valokuvausta Kanadaan. Unelmoin siitä jo nuorena ja lukioikäisenä vietin monta unetonta yötä unelmoiden eri yliopistoista Pohjois-Amerikassa. Joten ehkä voisi sanoa, että olen onnistunut rohkeudessa.

Kun katsot taaksepäin tekisitkö jotain toisin alussa? Jos niin mitä?

-Olisin lähtenyt heti lukion jälkeen ulkomaille. Sillä se oli alunperinkin unelmani, joten suoraan vaan sinne, ei mitään välivuosia. Toisaalta ne välivuodet olivat itselleni tarpeellisia, kasvoin paljon ja uskon, että kaikki meni juuri kuten pitikin.

-Yrittäjyyden alussa taas toivoisin tehneeni enemmän, ajatelleeni vähemmän. Yritämme monesti ratkoa ongelmia päämme sisällä, kun ne ratkeaisivat huomattavasti nopeammin tekemisen kautta.

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, henkilölle joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

-Ensimmäinen ja tärkein asia on: kuuntele itseäsi. Me saamme nykyään niin paljon viestejä, vinkkejä, neuvoja ja ideoita itsemme ulkopuolelta, ja vaikka ne voivatkin olla hyviä ja inspiroivia, vievät ne meitä kauemmas omasta totuudestamme.

Erika kehottaa vaalimaan omaa sisäistä ääntä. Mitä se sanoo? Mitä se haluaa? Mitä se kaipaa? Ainoastaan sitä kuuntelemalla voimme löytää todellisen onnen.

Toisena vinkkinä on itseensä luottaminen ja oman polun rohkea seuraaminen. Mitä enemmän kuuntelemme itseämme, sitä enemmän voimme poiketa valtavirrasta ja se on hyvä asia!

Ole rohkeasti se, kuka olet. Sillä sinä riität, juuri sellaisena kuin olet.

-Sinun ei tarvitse kuulua muottiin vaan pikemminkin rohkeasti olla sen muotin ulkopuolella. Kaikki ne, mitkä erottaa sinut muista, tekee sinusta sinut. Yrittäjyydessä yksi tärkeimmistä asioista on, että sinä tulet esille. Ihmiset tulevat ostamaan sinulta sinun vuoksesi, ei niinkään sen vuoksi mitä myyt.

Kolmas vinkki on pysähtyä todellisuuden äärelle. Yrittäjyys ja unelmatyön aloittaminen on haastavaa. Se vaatii monen eri roolin omaksumista. Olen taistellut sen kanssa todella paljon, kertoo Erika. Hän ei kuitenkaan vaihtaisi sitä pois mistään hinnasta. Ei ole helppoa olla itsensä pomo. Erika lainaa Elastista: “jos ois helppoo, kaikki tekis niin”.

-Joten luota itseesi ja tee ennen kaikkea työtä sen eteen, että opit rakastamaan ja hyväksymään itsesi. Kehitä intuitiota – se tulee olemaan yksi tärkeimmistä suunnannäyttäjistä.

Erika kehottaa myös keräämään ympärille kannustavia ihmisiä urapolkujen eri vaiheista: samassa vaiheessa kulkevia, pidemmällä olevia ja vasta aloittelevia. Tällöin saat vertaistukea, mentorointiapua sekä voit toimia itse mentorina toiselle. Muista: seura tekee kaltaisekseen. Millainen sinä haluat olla? Valitse sellaisia ihmisiä ympärillesi.

-Tsemppiä! Kaikki on mahdollista.

Tutustu Erika Lindin yritykseen Studio Metsään ja lue sivuilta upeiden naisten tarinoita.

Maiju Palin on oman unelmaelämänsä koordinaattori, yrittäjä, äiti, kirjoittaja, runoilija, koruartisti ja ikuinen elämänopiskelija. Kirjoittaminen on hänen suurin intohimonsa jota hän saa toteuttaa vapaasti blogissaan käsittelemällä aiheita jotka kokee itselleen merkitykselliksi. Hän kirjoittaa mm. tunnetyöskentelystä, mielenterveysasioista, läsnäolon merkityksestä, luonnosta ja tunteiden alkemiallisesta prosessissta; siitä miten haasteet saa lopulta käännettyä voimavaroiksi. Hyvää elämää ei voi määrittää ulkoa päin vaan jokainen tuntee sen sisimmässään mikä on sitä itselle. Autenttisuus ja itselle uskollisena eläminen on suuri voimavara tässä ajassa. Maiju on harjoitellut näitä taitoja intensiivisesti ja tahtoo tukea kirjoituksillaan myös muita samaan omassa elämässään. Maijun kotisivut löytyvät osoitteesta www.kultainensulka.com.