Ihmisäänen kiehtovuus synnytti unelmien työn

08.04.2019

Tässä haastattelussa pääset tutustumaan Liisi Petterssoniin, joka raivaa tietä uudenlaiselle laulun- ja äänenkäytönopetukselle. Ensimmäisenä Suomessa Liisi on vienyt nämä kurssit verkkoon, raivannut isoja ennakkoluuloja ja haasteita rohkeasti.

Tutustuin Liisi Petterssoniin, kun kävin hänen Laulu liikkeelle -kurssillaan viime syksynä. Antoisan kokemuksen lisäksi sain paljon hyviä oivalluksia äänenkäyttöön, jotka ovat kantaneet tähän päivään asti.

Nyt saat kuulla intohimoisesti työhönsä suhtautuvan Liisin työstä äänityöläisenä ja minkälainen on ollut hänen polkunsa.

Kerro vähän itsestäsi. Kuka olet ja mitä olet opiskellut?

-Olen Liisi Pettersson, vokologi FM, laulupedagogi ja laulaja. Vokologia tarkoittaa ihmisäänen harjoittamista ja tutkimusta, ja äänivalmentajana autan ihmisiä käyttämään ääntään rohkeasti, vaikuttavasti ja kestävästi.

-Kutsun itseäni joskus myös ääni- ja esiintymisvalmentajaksi, sillä työskentelen myös esiintymisjännityksestä kärsivien laulajien ja puhujien kanssa. Äänenkäyttöä olen valmentanut vuodesta 2007 saakka, ensimmäisen oman yritykseni perustin vuonna 2013, ja erinäisten koukeroiden kautta teen nykyään liiketoimintaa toiminimellä Ääniluotsi.

-Lisäksi olen täydentänyt osaamistani runsaasti erilaisilla ääneen, lauluun ja yrittäjyyteen liittyvillä koulutuksilla ja tutkinnoilla sekä viikonloppukursseilla, verkkokursseilla sekä työpajoilla.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

-Autan asiakkaitani käyttämään ääntään niin, että he kuulostavat siltä miltä haluavat kuulostaa, viesti menee perille ja asiakas tuntee olonsa luontevaksi ääntä käyttäessään. Käytännössä valmennuksessa opetellaan käyttämään ääntöväylän lihaksistoa – kurkunpäätä, nielun, suun ja nenän onteloita – hyödyksi, jotta saadaan asiakkaan toivomia ominaisuuksia äänessä vahvistettua.

-Useimmilla puhujilla äänen kehittämisen tarpeet liittyvät äänentuoton helppouteen ja äänen soinnin, kuuluvuuden, kestävyyden ja liikkuvuuden parantamiseen sekä artikulaation vapauttamiseen. Laulajat kaipaavat äänivalmennukselta edellisten lisäksi sävelpuhtautta sekä tyylinmukaista äänenkäyttöä ja fraseerausta.

Liisin työhön kuuluu myös valmentamisen henkinen puoli. Asiakas saattaa jännittää yleisön edessä esiintymistä tai kokea häpeää omaa ääntään kohtaan. Silloin keskitymme valmennuksessa raivaamaan mielen esteitä vaivattoman ja ilmaisukykyisen äänenkäytön tieltä ja teemme harjoituksia, joilla asiakas uskaltautuu nauttimaan esiintymisestä omana itsenään ja alkaa luottaa ääneensä myös esiintyessään, Liisi kertoo.

-Asiakkaani koostuvat ammattipuhujista, äänityöläisiin, laulajiin ja laulunharrastajiin. Valmennan sekä henkilökohtaisesti että ryhmässä, käyn puhumassa työyhteisöissä. Tapaan asiakkaitani kasvotusten sekä koko ajan enemmän myös verkon välityksellä. Teen myös verkkovalmennuksia yhteistyössä äänivalmentajakollegani kanssa, bloggaan äänenkäytöstä ja esiintymisestä.

Viime keväästä asti Liisi on järjestänyt lauluvalmennettavilleen konsertteja. He käyvät myös esiintymässä palvelutaloissa vanhuksille ja keräävät näin esiintymiskokemusta, josta jokainen laulaja hyötyy.

Mikä sai sinut innostumaan alasta jolla teet nyt töitä? Haaveilitko alaan liittyvistä asioista jo lapsena vai löytyikö se vasta aikuisiällä?

”Ihmisääni on kiehtonut minua hyvin pitkään.”

-Lapsesta asti olen ollut innokas laulaja ja perheessämme laulettiin paljon. Ihmisäänen kehittämiseenkin tutustuin jo alle 10-vuotiaana, kun opettaja opetti meille puhe- ja lauluäänen harjoituksia. Jo silloin heräsi ajatus, että tätä voisin tehdä työkseni. Hieman myöhemmin aloin haaveilla myös laulajan urasta, kun sain soolotehtäviä koulun ja kuoron projekteissa ja jännityksestä huolimatta huomasin nauttivani lavalla olosta, Liisi kertoo.

Parikymppisenä ja lukion käyneenä Liisi oli kiinnostunut niin lääkärin, opettajan kuin diplomi-insinöörinkin työstä. Paria vuotta myöhemmin puheterapeutin työ herätti kiinnostuksen. Laulu vei kuitenkin mukanaan.

-En rohkaistunut hakemaan Sibelius-Akatemia oopperalaulajan koulutukseen, vaikka nuorena ja innokkaana näinkin itseni jo Metropolitan-oopperan lavalla New Yorkissa heti ensimmäisten laulutuntieni jälkeen. Päädyin muusikon koulutusohjelmaan ilmaisten laulutuntien ja edullisen opiskelijaruuan houkuttelemana. Kun huomasin, että haluan opettaa laulua myös työkseni, lähdin opiskelemaan musiikkipedagogiikkaa klassinen laulu pääaineenani.

Liisin uravalinta sai kuitenkin yllättävän käänteen. Vuoden kestäneiden ääniongelmien jälkeen hän sai refluksidiagnoosin ja joutui pitämään välivuoden opiskeluistaan. Pelkäsin, että laulajanura olisi ohi, Liisi kertoo ja toteaa onneksi olleensa väärässä.

-Pääsin yliopistoon lukemaan puhetekniikkaa ja vokologiaa silloisessa puheopin koulutusohjelmassa. Tykästyin heti vokologiaan, jossa käytännönläheisyys ja tieteellisyys yhdistyivät saumattomasti toisiinsa, ja josta sain laajaa ymmärrystä ihmisäänen toiminnasta ja sen viestinnällisistä ominaisuuksista. Äänenikin alkoi palautua ja löysin lauluniloni takaisin.

Yrittäjyys oli Liisille selvä valinta jo yliopistossa opiskellessa. Valmistuttuaan laulupedagogiksi hän rekisteröi oman toiminimen ja alkoi ensin tehdä valmennusta sivutoimisena vokologian opintojen ohella ja päätoimisesti maisteriopintojen aikana.

-Nykyisessä ammatissani pääsen yhdistämään kaikkien nuoruusvuosien haaveammattieni parhaat puolet, sillä työni on vaihtelevaa ja päivästä riippuen saatan käyttää aikaa äänen ominaisuuksien akustiseen mittaukseen äänianalyysiohjelmalla yhtä hyvin kuin laulutunteihin, konserttijärjestelyihin tai verkkokurssin kuvaamiseen.

-Hain puheopin opintoihin pyrkiessäni opiskelemaan myös tietojenkäsittelytiedettä ja pääsin sinnekin – näin jälkikäteen ajateltuna digiyrittäjyys on minulle hyvinkin luonteva valinta tätä taustaa vasten. Miksikään nörtiksi en itseäni kuitenkaan koe, ja mielelläni jätän koodaushommat edelleen muille. Hauskaa kuitenkin huomata, miten kaikki palaset ovat loksahdelleet elämässä paikoilleen ja oma työ on löytynyt kaikkien intohimojeni yhdistämisestä.

Onko työ jota teet kutsumustyötäsi?

-Olen kutsumustyössäni, sillä puhujien ja laulajien valmentaminen on minulle yksi suurimmista intohimoistani laulamisen ja esiintymisen lisäksi. Ihmisääni on sen sijaan instrumenttina tuntunut aina omalta, vaikka pianoa ja viuluakin olen soittanut.

-En tekisi mitään muuta työtä näin mielelläni, sillä uskon ja tiedän, että osaan auttaa ihmisiä tuomaan oman äänensä rohkeammin esille. Omaan ääneen luottaminen on tärkeää missä tahansa vuorovaikutustilanteessa. Äänen kautta ilmaisemme paljon sellaista, mitä sanoilla emme koskaan saa ilmaistua. Laulaminen taas – no, se on laulamista. Vain siihen hurahtaneet tietävät, miten hyvältä laulaminen parhaimmillaan tuntuu ja miten paljon hyvää se tuo elämään.

Mikä on työssäsi parasta?

-Työssäni parasta on, kun asiakas innostuu, onnistuu ja oivaltaa. Laulu- ja puhevalmennuksessa tunnissakin voi kuulua äänessä isoja muutoksia, ja aidosti yllättyneet ja innostuneet kommentit omasta kehittyneestä äänestä ovat paras merkki siitä, että olen onnistunut työssäni valmentajana. Myös yhdessä asiakkaiden kanssa toteuttamani konsertti tänä keväänä oli upea kokemus, jonka aion uusia mahdollisimman pian.

Liisi tarjoaa osaamistaan ihmisille myös maksutta ja järjestää silloin tällöin maksuttomia työpajoja sosiaalisessa mediassa sekä jakaa nettiluennoillaan vinkkejä äänenkäyttöön sekä esiintymiseen.

Yhdeksi parhaista saavutuksistaan äänivalmentajan urallaan Liisi mainitsee Vaikuttavan äänen ABC -äänenkäytön sähköpostikurssin. Kurssin avulla Liisi on kollegansa avulla auttaneet jo yli 3000 äänityöläistä saamaan ääneen lisää vaikuttavuutta ja kestävyyttä. Kurssin palaute on ollut erinomaista.

-Tuntuukin aika hienolta sanoa, että olen valmentanut ensimmäisenä Suomessa näin monia äänityöläisiä verkon kautta.

Mikä työssäsi haastavinta?

-Työssäni haastavinta on se, jos joudun sanomaan asiakkaalle, että nyt en valitettavasti voi auttaa sinua. Joskus nimittäin äänentuottoelimistössä on sellaisia vikoja, joiden hoitamiseen tarvitaan kliinisen puolen ääniosaajia, kuten foniatria ja puheterapeuttia. Vian ollessa toiminnallinen minulla on onneksi paljonkin keinoja saada käheästä äänestä vähemmän käheä. Teen myös läheistä yhteistyötä puheterapeutin kanssa ja konsultoin häntä aina tarpeen tullen.

Muina haasteina Liisi mainitsee joskus toimeen tarttumisen. Hän on muuttanut toimintatapojaan ja käynyt useissa koulutuksissa oppiakseen johtamaan itseään paremmin.

-Nykyään onneksi osaan jo kuunnella itseäni: teen asioita silloin, kun on hyvä flow päällä, ja jos aivot jumittavat, teen hetken jotakin muuta. Tähän mennessä olen pärjännyt hyvin tällä systeemillä, ja tarkat suunnitelmat auttavat pysymään työn rytmissä kiinni.

Kannustettiinko sinua yrittäjyyteen ja oman kutsumuksen pariin lähipiirissä vai koitko vastustusta?

-En ole koskaan kokenut varsinaista vastustusta uraani kohtaan, vaan minua on aina kannustettu ja jopa ihailtu siitä, mitä teen. Toki joskus on sanottu, että voisi olla viisasta etsiä myös leipätyö rinnalle, jotta voisin kehittää omaa yritystäni eteenpäin levollisemmalla mielellä. Sen olen kokenut vain läheisten huolenpitona, enkä ole siitä pahoittanut mieltäni.

Vastustusta Liisi kertoo kokeneensa kollegojen keskuudessa suunnitellessaan loikkaamistaan digipuolelle verkkovalmennuksen pariin.

-Sain kuulla, miten hankalaa laulun opettaminen verkossa on, ja miten paljon ongelmia siihen liittyy. Ongelmia kuitenkin ratkottiin sitä mukaa kun niitä tuli. Facebookin verkkoyhteisössäni on 200 ihmistä ja Laulu liikkelle -valmennukseni käynyttä 20 ihmistä ovat hyvin vakuuttuneita siitä, että laulua voi oppia myös verkon välityksellä.

Mistä sait rohkeuden tehdä täysin omanlaistasi juttua ja toteuttaa itseäsi uudella tavalla? Mistä saat eniten tukea ja apua toteuttaa unelmiasi?

-Nautin tehdä täysin omaa juttua. Rohkeutta tulee lisää, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kiitoksia ja kehuja tulee kollegoilta. Rakastan uusia juttujen kokeilemista. Nyt alan jo hyväksyä sen ajatuksen, ettei kaikista ideoista ole hittituotteeksi ja se on ok. Jokainen idea sen sijaan selkiyttää lopulta omaa liiketoimintaa ja auttaa viemään omaa pääjuttua eteenpäin.

Yritysvalmentaja Tytti Laineen rohkaisemana Liisi teki digiloikan. Hän perusti Youtube-kanavan, järjesti lauluworkshopin Facebookissa, käynnisti ensimmäisen verkkovälitteisen ryhmävalmennuksen ja otti ensimmäiset lauluasiakkaat pitempiin valmennuksiin verkkoväliteisesti.

-Tytin valmennukseen lähteminen on ollut yksi yrittäjäurani parhaita päätöksiä.

Tukea Liisi on saanut yrittäjäkollegoilta. Erityisesti digiyrittäjistänä toimivien naisten Mastermind-ryhmä on ollut tärkeä. Ryhmässä punnitaan säännöllisesti ideoita ja saadaan konkreettisia kehitysideoita projekteihin.

Tärkeänä esikuvana yrittäjyydestä Liisi mainitsee myös edesmenneen isänsä. Isä antoi Liisille helpon ja vaivattoman yrittäjyyden mallin.

-Minulle hänen liiketoimintansa näytti lähinnä koneen näpyttelyltä sohvalla sekä työmatkoina asiakkaiden luona kouluttamassa ja konsultoimassa. Isäni oli aina innostunut työstään eikä koskaan sanallakaan valittanut yrittäjyyden huonoja puolia. Ihailin sitä, miten hän yrittäjänä toi rahaa lapsuudenperheelleni niin mutkattoman oloisesti.

Oletko onnistunut luomaan unelmatyösi?

-Kyllä, olen unelmatyössäni. On vaatinut paljon kasvamista päästäkseni tähän pisteeseen. Unelmatyön luominen on vaatinut päättäväisyyttä, uskoa omaan tekemiseen, avun pyytämistä ja etsimistä aina tarpeen mukaan ja oman intuition kuuntelemista. Ja tietysti paljon istumalihaksia, sillä ilman koneella istumistahan tämä ei olisi ainakaan minulle ollut mahdollista.

-Koen että unelmatyöni muuttuu ja kehittyy koko ajan. Painotukset vaihtelevat sen mukaan, mikä minua milloinkin innostaa ja kiinnostaa. Siitä tulee yrittämisen vapaus, ja sitä vapautta en vaihtaisi mihinkään.

Minkälaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Unelmoin siitä, että järjestän asiakkailleni valmennusmatkoja ulkomaille: haaveissani siintää yhteinen konsertti kauniissa ympäristössä Keski-Euroopassa.

Isoimpina haaveina Liisillä on viedä verkkovalmennuksia Suomen rajojen ulkopuolella äänityöläisten avuksi. Liisin suunnitelmiin kuuluu myös esiintyä itse laulaen, järjestää oma konsertti sekä markkinoida lauluesiintymisiä osana liiketoimintaa.

Missä erityisesti olet onnistunut? Kun katsot taaksepäin tekisitkö jotain toisin alussa? Jos niin mitä?

-Suurimpia onnistumisiani on ollut digiloikka, joka on tuonut minulle hurjasti vapautta ja mahdollisuuden käyttää luovuuttani täysin uudella tavalla. Nykyään lähes 70 % tuloistani tulee verkkovalmennuksista, ja uskon että niiden osuus liiketoiminnassani kasvaa entisestään lähivuosina.

Nuoremmalle itselleen Liisi antaisi vinkkinä pohtia tarkemmin, mitä yritykseltään haluaa ja millaisissa asioissa olla mukana.

”Isot tavoitteet innostavat minua tekemään parhaani tavoitteen toteutumisen eteen, ja unelmointi ja visualisointi on yksi liiketoimintani perustyökaluista tänäkin päivänä. Jos unelmointi loppuu, katoaa myös intohimo omaa työtä kohtaan.”

Oppia tuli kantapään kautta. Osakeyhtiö 50-50-omistajuussuhteella alkoi ruusuisesti ja lopulta eteen tuli kaikki mahdolliset haasteet. Sitä seurasi uupuminen. Koko prosessi opetti Liisiä asettamaan oman hyvinvointinsa etusijalle. Nyt Liisi osaa olla kiitollinen kaikista hyvistä opeista, joita sai tulevaisuutta varten.

Minkälaisen tsemppiviestin tahtoisit lähettää omia unelmiaan kohti kurkottelevalle, henkilölle joka miettii oman unelmatyönsä aloittamista?

-Kuuntele ja katso tarkkaan unelmaasi: mikä siinä on sinulle tärkeää ja miksi haluat sitä lähteä toteuttamaan. Unelmat ovat sisällämme syystä, joten niitä kannattaa kuunnella. Mitä paremmin saat perusteltua itsellesi syyn unelmatyösi aloittamiseen, sitä helpommin jaksat myös vastoinkäymiset, joita väistämättä tulee eteen. Hyvä visio ja innostavat tavoitteet kantavat myös vaikeuksien yli ja ohjaavat oikeille raiteille.

-Yritystoiminnassa on se ihanuus, että siitä voi rakentaa juuri sellaista kuin itse haluaa. Anna ideoiden lentää, laita parhaat paperille ja ala miettiä, miten rakennat niistä kannattavaa liiketoimintaa. Hyödynnä aloittavalle yrittäjälle tarkoitetut neuvontapalvelut ja hanki itsellesi mentori tai sparraaja. Erittäin tehokasta ja innostavaa on myös haastatella vastaavanlaista liiketoimintaa jo tekeviä ihmisiä: kirjaa tärkeimmät kysymykset paperille ja varaa tapaaminen ihailemasi yrittäjän kanssa.

Haluatko sanoa lukijoille vielä jotain muuta?

-Jokainen äänensä kehittämisen polulle lähtenyt on ollut todella tyytyväinen tekemäänsä päätökseen. Omaan ääneen tutustuminen on samalla matka itseen, ja se auttaa käsittelemään tunteita ja ymmärtämään itseä paljon paremmin. Kenenkään ei kannata kärvistellä sellaisen äänen kanssa, josta ei tykkää, sillä jokaisen ääni voi vahvistua ja kehittyä.

-Omaan ääneen luottaminen tuo elämään paljon hyvää: parempia ihmissuhteita, urakehitystä ja taloudellista menestystä. Ääni on työkalu, joka kannattaa ottaa haltuun ja josta kannattaa pitää hyvää huolta. Teet sen sitten puheen tai laulun kautta, tee se uteliaana. Ole kiinnostunut omasta äänestäsi ja sen mahdollisuuksista, kuuntele kehoasi ja sen ilmaisutarpeita. Äänivalmennuksella voit kehittää karismaasi huimaa vauhtia.

Liisi Petterssonin valmentaa laulajia ja puhujia, ja auttaa heitä saamaan lisää luottamusta äänenkäyttöönsä. Liisin yrityksen Ääniluotsin kotisivuihin voit käydä tutustumassa täällä.

Maiju Palin on oman unelmaelämänsä koordinaattori, yrittäjä, äiti, kirjoittaja, runoilija, koruartisti ja ikuinen elämänopiskelija. Kirjoittaminen on hänen suurin intohimonsa jota hän saa toteuttaa vapaasti blogissaan käsittelemällä aiheita jotka kokee itselleen merkitykselliksi. Hän kirjoittaa mm. tunnetyöskentelystä, mielenterveysasioista, läsnäolon merkityksestä, luonnosta ja tunteiden alkemiallisesta prosessissta; siitä miten haasteet saa lopulta käännettyä voimavaroiksi. Hyvää elämää ei voi määrittää ulkoa päin vaan jokainen tuntee sen sisimmässään mikä on sitä itselle. Autenttisuus ja itselle uskollisena eläminen on suuri voimavara tässä ajassa. Maiju on harjoitellut näitä taitoja intensiivisesti ja tahtoo tukea kirjoituksillaan myös muita samaan omassa elämässään. Maijun kotisivut löytyvät osoitteesta www.kultainensulka.com.