Yksi hetki, yksi asia

22.02.2014

Me ihmiset olemme aivan samanlaisia, kuin tietokoneet. Käsittelykykymme on äärimmäisen suuri. En muista minkälaiseen laskentatehoon aivomme pystyvät, mutta se on aivan älytön.

Kaikessa suuruudessaan kapasiteettimme on kuitenkin rajallinen. Välillä kuormaa on niin paljon, että aivomme eivät jaksa. Jokaisen jonglööraajan raja tulee vastaan, kun lisätään tarpeeksi palloja.

Läsnäolo on minulle keskittymistä siihen, mikä on juuri nyt käsillä. Yksi hetki, yksi asia.

Multitasking on harhakuva, kuten tietokoneiden ns. moniajo. Moniajossa on useampi ohjelma yhtäaikaa päällä ja ne näyttävät pyörivän yhtäaikaa. Todellisuudessa tietokone tekee laskutoimituksen kullekin ohjelmalle vuoron perään.

Huipputehokas mikroprosessorikin käsittelee yhden asian kerrallaan ja niin meidän ihmistenkin kannattaa toimia. Taitava jonglööraaja heittää yhden pallon kerraallaan, vaikka yhteensä palloja olisi kymmenen. Vain sillä tavalla ne kaikki voivat pysyä ilmassa yhtäaikaa.

Läsnäolo on sitä, että on yksi asia käsiteltävänä kerrallaan. Keskittymistä siihen, mikä on sormien, silmien tai sydämen kohteena juuri tällä hetkellä.

Kirjoittaja Lauri Kutinlahti tamperelainen koneinsinööri, joka on eksynyt kauas koneiden rakentamisesta.