Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Keho viestii ja kertoo meille monin eri tavoin, esimerkiksi erilaisilla vaivoilla ja oireilla. Monet kärsivät vatsavaivoista, jotka pitkään jatkuessaan voivat johtaa muihin ongelmiin. Vatsavaivat ovat koskettaneet minua vahvasti läpi elämäni.

Ihmeellinen iso vatsa

Vatsavaivani alkoivat todennäköisesti jo lapsena, vaikken silloin tietenkään osannut ajatella, että mikään olisi pielessä. Muistan kuitenkin ihmetelleeni ”isoa vatsaani”, eli epäilen, että silloinen ruoka turvotti jo ja ärsytti vatsaani. Söin todella paljon viljoja, sokeria ja maitotuotteita päivittäin. Ruokavalio ja elintavat eivät olleet terveyttäni tukevia, vaikka marjoja kotona syötiin paljon. Olin teini-ikäisenä jatkuvassa tulehduskierteessä ja söin toistuvasti antibioottikuureja. Olen myös syntynyt keisarinleikkauksella, jolla on vaikutuksia suoliston mikrobiston kehitykseen.

Iho oireilee

Ensimmäisen vaikean ihottuman sain käsivarteen lukio-ikäisenä. En tosin enää muista, oireiliko vatsani, mutta tiedän, että ruokavalio ja elintavat olivat edelleen huonot. Muistan näyttäneeni lääkärille ihottumaa ja minulle puhuttiin vain atooppisesta ihottumasta. Diagnoosi ei tuntunut oikealta, vaikken sen enempää vielä asioista tiennytkään. En hoitanut sitä millään, vaikka välillä se kutisi pahasti ja levisi aika isoksi käsivarteen. Ihottuma hävisi itsestään useamman kuukauden jälkeen, mutta en tietoisesti muuttanut mitään tai tehnyt mitään, mikä olisi sitä parantanut. Jokin kuitenkin muuttui – todennäköisesti ruoansulatuksessa tai suolistossa sekä ruokavaliossa, koska iho parani.

Elin sokerista riippuvaisena pitkälle aikuisikään saakka, kunnes aloin treenaamaan salilla ja päätin alkaa kisata body fitness -kilpailuissa. Muutin ruokavaliotani ja aloin treenaamaan täysiä kohti kisoja. Mitään ravintolisiä en käyttänyt, ruokani ei sisältänyt erityisen paljon suojaravinteita, enkä osannut epäillä mitään ihmeempää siinä vaiheessa, kun ruoka alkoi vähitellen sulaa huonommin dieettien aikana ja stressin lisääntyessä.

Uupuminen pysäytti

Uuvuin lopulta vuonna 2012, kisattuani parin vuoden ajan fitness-kisoissa. Syy uupumiseen ei todellakaan ollut pelkästään fitness, vaan taustalla pitkään jatkunut fyysinen ja henkinen stressi. Vakavat oireet, kuten suoliston ja ruoansulatuksen häiriöt, invalidisoivat ärtyvän suolen oireyhtymän -oireet, krooninen unettomuus, yliherkkyydet, ihottumat, kuukautiskierron häiriöt ja kilpirauhasen vajaatoiminta pakottivat ottamaan ohjat omiin käsiini.

Ymmärsin, että tilani oli täysin itse aiheutettua. Kukaan ei sanonut, että voisin itse tehdä oireilleni mitään, mutta minä olin vakuuttunut siitä, että voin. Oli tehtävä muutos ja useampi parempi valinta, yksi kerrallaan.

Itse terveydenhuoltoalan ammattilaisena tiesin jo tässä vaiheessa, etten valitettavasti tulisi saamaan todellista apua menemällä lääkäriin. Kävin siellä kyllä, mutta lähinnä vain siksi, että sain vahvistuksen omille diagnooseilleni, sekä määräyksen haluamiini julkisen puolen laboratoriokokeisiin.

Onneksi nykyään tunnen useita lääkäreitä, joilla on laajempi ymmärrys ja jotka ottavat huomioon kokonaisuuksia ja hoitavat alla olevia tekijöitä, eivätkä vain lääkitse päällimmäisiä oireita. Esimerkiksi FODMAP-ruokavalio yksinään ei olisi milloinkaan parantanut ärtyvän suolen oireyhtymän oireitani, vuotavaa suolta (suoliston heikentyneet seinämät päästävät läpi verenkiertoon sinne kuulumattomia aineita) tai suoliston bakteerikannan haitallisia muutoksia. Eikä kortisonivoide olisi ikinä parantanut ihottumaani.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Kohti terveyttä

Aloitin funktionaalisen lääketieteen opinnot. Perehdyin siihen miten elintavoilla, ravinnolla ja yksilöllisellä kokonaisvaltaisella hoidolla voidaan ylläpitää terveyttä, hoitaa elimistön epätasapainotiloja ja sairautta, sekä saavuttaa uudenlainen terveyden ja tasapainon tila. Ymmärsin miten keskeisessä roolissa suolisto on ihmisen terveydessä ja aloin aktiivisesti hoitamaan itseäni. Ravinnon ja elintapojen muutoksilla paranin lopulta pikkuhiljaa kaikista aiemmin mainitsemistani ja diagnooseista.

Vältin ruoka-aineita, kuten gluteenia, maitotuotteita, kananmunaa, pähkinöitä, siemeniä, koiso- ja palkokasveja sekä lisäksi kaikkea minkä koin pahentavan oloani ja oireita. Kaikki terveellisenä muutoin pitämäni ”superfoodit” olivat vain kerta kaikkiaan liikaa herkistyneelle keholleni. En pystynyt syömään ulkona ja ajatus matkustamisesta ja ruoasta siellä, sekä oireiden pahenemisesta pelotti.

Vatsavaivat ja ihottumat rajoittivat elämääni todella paljon. Alkuaikoina söin puuroja ja soseutin suurimman osan ruuistani, auttaakseni ruoansulatusta pilkkomaan kaiken mahdollisimman hyvin. Tämän lisäksi käytin pitkään ruoansulatusentsyymejä ja suolahappolisää.

Herkistyminen ruoka-aineille rajoitti syömistä todella paljon, eikä minulla tuolloin ollut varaa kalliisiin laboratoriotesteihin, joita olisin halunnut ottaa. Niillä olisin saanut tarkan tiedon siitä, mille olin herkistynyt ja mitä piti välttää. Minulla ei ollut aiemmin yhtään tiedossa olevaa allergiaa tai yliherkkyyttä, eivätkä perinteiset allergiatestit paljastaneet mitään uutta.

Otin L-glutamiinia isoja annoksia, jotta suoliston limakalvo korjaantuisi. Myös piihappogeeli oli hyödyllinen. Aluksi vatsavaivat lisääntyivät probiooteista, enkä voinut käyttää niitä. Myöhemmin kun tilanne oli jo hieman rauhoittunut, pystyin käyttämään probiootteja myös osana hoitoa.

Koko prosessi kesti vuosia ja olin aika yksin näiden asioiden kanssa. Kädessä oleva ihottuma levisi myös toiseen käsivarteen ja välillä jopa myös suun alueelle ja silmäluomiin. Onneksi sain tukea funktionaalisen lääketieteen -kurssikavereiltani.

Konkreettisesti tämä parantumisprosessi vaativat todella paljon asioihin perehtymistä, vastuun ottamista omasta terveydestä, uskoa parantumisen mahdollisuuteen, vaikka välillä tuntui todella epätoivoiselta. Tiesin, että kaikki oireet liittyivät toisiinsa ja suurimpana aiheuttajana oli pitkään jatkunut stressi, jota täytyi vähentää ja hoitaa, samalla kun hoidin suolistoani ja ruoansulatusta ravintolisillä ja ruokavaliolla.

Kehon kuuntelu

Tämä aika, uupuminen, vatsavaivat ja muut oireet, opettivat kuuntelemaan omaa kehoa ja sen viestejä todella tarkasti. Jouduin leikkimään salapoliisia ja kuuntelemaan kehon signaaleja tarkasti, jotta osasin välttää ruoka-aineita, jotka pahensivat oloani ja aiheuttivat yliherkkyysreaktioita kehossani. Ajan kanssa sain tilanteen ja suoliston rauhoitettua.

Kädessäni oleva ihottuma oli myös suoraan yhteydessä vuotavaan suoleen, jonka kautta ruoan partikkelit pääsivät verenkiertooni, ja sitä kautta immuunivasteeseen. Suolen pintanukka voi periaatteessa uusiutua ja korjaantua viikossa, jos sille annetaan tarvittavat rakennusaineet, eikä sitä ärsytetä sopimattomilla ruoka-aineilla.

Epätasapainosta tasapainoon

Tänä päivänä kehoni toimii normaalisti. Kokemuksestani tiedän mitkä ovat omat heikot kohtani. Vuotava suoli ja mikrobiomin epätasapainotilat voivat näkyä aivan kaikkialla kehossa. Stressin lisääntyessä, se näkyy minulla ensimmäisenä ruoansulatuksessa, ihottumana sekä kilpirauhasen toiminnan häiriintymisenä.

Nyt osaan jo reagoida nopeasti, jos havaitsen liiallista turvotusta tai ruoka ei syystä tai toisesta sula kunnolla. Silloin kiinnitän tarkemmin huomiota siihen mitä syön, miten elän ja ajattelen. Stressiä kun on monenlaista. Riittävästä nukkumisesta, unenlaadusta ja palautumisesta on todella tärkeää pitää kiinni. Perusasiat täytyy ja kannattaa aina laittaa kuntoon.

Tänä päivänä olen kiitollinen kokemuksistani, sillä opin todella paljon tuona aikana! Nykyään voin käytännössä syödä mitä vaan ja kehoni kyllä kertoo, jos syön jotain epäsopivaa. Tahdon kuitenkin voida mahdollisimman hyvin ja vaikuttaa terveyteeni mahdollisimman paljon. Siitä syystä vältän gluteenia, syön hyvin rajoitetusti viljoja, en käytä lisättyä sokeria tai sokeroituja tuotteita, enkä käytä teollisia maitotuotteita. Luomuvoita, vuohen- ja lampaanmaitojuustoja käytän jos tunnen, että keho ja iho on tasapainossa – jos ei, pidän niitäkin hetken tauolla.

Tämän lisäksi pidän huolta siitä, että saan riittävästi suojaravinteita, kuitua kasviksista ja marjoista. Vihreää syön paljon. Tärkeitä ovat myös hyvälaatuiset rasvat ja proteiinin lähteet.

Vuotava suoli, suolistovaivat ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat todella yleisiä. Suoliston epätasapainon kautta voi muut oireet kehossa ulottua aivosumusta, yliherkkyyksiin, hormonaalisiin häiriöhin mukaan lukien kilpirauhasen toimintahäiriöt, nivelvaivat, autoimmuunitaudit, mielialahäiriöt ja ihosairaudet. Ei varmasti vieläkään täysin tiedetä, miten kokonaisvaltaisesta ja vakavasti otettavasta asiasta on kyse.

Mikäli kärsit suolistovaivoista, hakeudu hoitoon missä sinua kuunnellaan ja oireitasi osataan hoitaa. Jos sinulla on muita oireita tai kroonisia sairauksia, hoida silloinkin suolistoa, se voi oikeasti auttaa. Joka tilassa kannustan pitämään hyvää huolta vatsasta ja roansulatuksesta. Tahdon tässä myös sanoa ja kannustaa jokaista – että apua on olemassa, etkä ole yksin.

Artikkelin kirjoittaja Sara Adolfsen

Sara Adolfsen on Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja, Henkinen valmentaja ja Terveydenhoitaja - sen todellisessa merkityksessä. Sara on funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja, tietoisen, läsnäolevan, ja luonnonmukaisen elämän puolestapuhuja, johon keskeisesti kuuluu sydänyhteys ja voimaantuminen sitä kautta. Sara on myös erikoistunut uupumukseen, sen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon valmennuksissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.