Aira Samulin on taiteilija, yrittäjä ja tanssilegenda, jonka rikas ja värikäs elämä on saa monella pään pyörälle. Hän on elämänsä aikana ehtinyt paljon, luoda tanssikoulun ja olla suomalaisen tanssin uranuurtaja, toimia koreografina, valmentajana ja yrittäjänä. Hän on vaatealan ammattilainen, pitkän linjan mielenterveystyön puolustaja ja Hyrsylän Mutkan emäntä. Hän on ollut yrittäjä kahdeksalla vuosikymmenellä.

Aira on ehtinyt elää mukana Suomen historian muutoksissa. Hänen lapsuuden kotinsa jäi Karjalaan Suojärven pitäjään kuuluvaan Hyrsylän mutkaan. Airan elämä mullistui kerralla ja lapsuudelle tuli loppu, kun kun isä ei palannut rintamalta. Isä oli luottanut Airaan ja nyt Aira jäi huolehtimaan äidistä ja pikkusiskosta.

Aira on nähnyt Helsingin monet vaiheet, sillä hän on paennut pommituksia pommisuojaan nuorena naisena. Työskennellyt tavaratalo Pukevassa ja Helsingin Esplanadilla suuressa naisten muotitalossa, johon hänet pyydettiin johtajaksi. Alle 30-vuotiaana Aira toimi jo tekstiilitehtaan toimitusjohtajana.

Aira valmensi jo 18-vuotiaana tanssijoita. Tanssikoulun Aira perusti, koska skitsofreniaan sairastut tytär rakasti tanssimista. Tanssikoulu oli osa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Aira on työskennellyt paljon mielenterveyden hyvinvoinnin lisäämiseksi ja hänelle on ollut tärkeää puhua lasten ja nuorten mielenterveysongelmista. Iän myötä hän on nostanut esiin myös vanhusten mielenterveyden haasteet.

Airalle ilo on elämänasenne, jolla on pärjännyt vaikeissakin hetkissä. Mieluummin menee tyytyväisenä. Hänellä on päättäväisyyttä toimia tilanteissa kuin tilanteissa, sillä asiat eivät järjesty itkemällä. Tänne on synnytty selviytymään ja elämään mahdollisimman hyvä elämä, mitä sitten vastaan tuleekin, on hänen asenteensa. Hänen vastuuntuntonsa on järkähtämätön. Hän oppii edelleen joka päivä uutta. Itsetuntoa pitää olla. Ja katse suunnattuna eteenpäin.

Aira Samulinista on tehty dokumentti ”Aira Samulinin elämäntanssi” ja Sauli Miettinen on kirjoittanut Airan elämästä kirjan ”Uskomaton Aira Samulin”.

Intohimo ja elämänilo

Taiteilija ja yrittäjä Aira Samulin on kestojulkkis, joka on tanssittanut Suomen kansaa jo kahdeksalla vuosikymmenellä. Liki satavuotiaan vauhti vain kiihtyy. Menestyksekäs ura muodin ja viihteen parissa on vienyt häntä ympäri maailmaa etsimään sitä, mikä on uutta ja kiinnostavaa. TÄYSII 2017 -seminaarin puheenvuorossaan Aira kertoo, mistä hänen elämänilonsa kumpuaa.

Koostekuva TÄYSII 2017 -seminaarin puhujista

Tutustu Airaan: Kotisivut / Facebook