Olin muuttanut maaseudulle asumaan vajaa vuosi aiemmin. Minulla oli ollut kaupungissa asuessa vanha auto, jonka kilometrit olivat tulleet täyteen. Olin pikkuisen ylpeä itsestäni, sillä olin malttanut ajaa auton loppuun. Ystävien mielestä minun olisi ollut syytä vaihtaa auto parempaan jo kauan aikaa sitten.

Ostin minulle uuden, vanhan auton ja ajelin sillä työmatkaa muutamia päiviä. Opettelin samalla kuinka kaikki laitteet toimivat autossa. Kokeilemalla löysin penkinlämmittimet, valot ja sain viimein radion auki. Radion kuuntelu oli yksi tärkeä asia työmatkalla joka kesti noin 15 minuuttia. Siinä ajassa ehti etsiä hyvän kanavan ja vaikka laulaa biisin mukana.

Nauratti, kun muistin mitä olin autoa etsiessä ajatellut. Minulle olisi ihan sama minkä merkkinen auto olisi, kunhan se toimisi ja pystyisin sillä ajella työmatkani. Olin mielessäni ajatellut, että olisi kiva, jos saisin keltaisen auton. Hämmästys oli suuri, kun nykyinen kullankeltainen auto tulla tupsahti elämääni kuin vahingossa.

Auto tuntui toimivan hyvin ja sillä oli kiva ajella. Muutaman päivän päästä koelautaan syttyi oranssi valo ja ihmettelin sitä. Katsoin bensamittaria ja mielestäni bensaa oli vielä runsaasti jäljellä. Ajattelin selvittää myöhemmin mikä merkkivalo se on. Tänään olisi paljon muutakin tehtävää ja voisin ensimmäiseksi käydä ostamassa autoon pussillisen karkkia uuden auton kunniaksi.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Kaksi päivää myöhemmin muistin kertoa kotona valosta. kerroin, että joku oranssi auringonlaskun valo palaa autossa, muttei mitään vikaa näytä olevan ja bensaakin on. Mieheni käy tarkastamassa auton ja kysyy minulta kuinka olen voinut ajaa bensan niin loppuun, ettei tankissa ole mitään jäljellä. Samassa hetkessä tajusin mitä oranssi merkkivalo tarkoitti. Nauratti. Ja samalla tunsin itseni niin tyhmäksi. Naiseksi, jolla on kullankeltainen auto.

Olin vanhasta tottumuksesta lukenut bensamittaria samoin kuin vanhassa autossa, missä viisari laski vasemmalle bensan loppuessa. Olin luullut, että tankki on täysi vaikka se oli aivan tyhjä. Tässä autossa mittari laski oikealle bensan vähetessä.

Olin autuaan tietämättömänä ja huolettomana ajellut tyhjällä tankilla ohittaen merkkivalon. Minä, jolle aina on ollut tärkeää, että auto tankataan paljon ennen merkkivalon varoitusta.

Näinhän käy monesti elämässäkin. Varoitusmerkit ovat olemassa kauan ennen tapahtumaa. Voit ohittaa varoitusmerkit ja jatkaa elämää niin kuin mitään ei olisi vialla. Sitten yhtäkkiä kaikki muuttuu. Väistämätön tapahtuu ja isotkin elämänmuutokset näyttävät tapahtuvan liian nopeasti. Taustalla saattaa olla hyvinkin pitkään kestänyt ajelu varoitusvalojen palaessa.

Jälkikäteen katsottuna auringonlaskun valo varoitti jostakin. Tällä kertaa oli onni matkassa, eikä bensa loppunut kesken matkan.

Artikkelin kirjoittaja Niina Tervala

Niina Tervala on tehnyt ison elämänmuutoksen. Hoitotyön ohella hän opetteli maalaamaan tauluja ja pitää nyt näyttelyitä eri puolilla Suomea. Hän toivoo voivansa olla esimerkkinä ja rohkaista muitakin, jotka haluavat muuttaa elämäänsä. Taiteen lisäksi sydäntä lähellä ovat luonto, ekologisuus ja lukeminen. Niina kirjoittaa artikkeleita Täysii-sivustolle ja esikoisrunoteoksensa ”Punaisen pirtin portailla koko maailma”, hän kirjoitti taiteilijanimellä Peppi Anniina. Teos ilmestyi Marraskuussa 2018 Mediapinnan kustantamana. Niinan kotisivut löytyvät osoitteesta www.niinatervala-maalauksia.com.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.