Dakota Robin on ihmisoikeuskouluttaja, monimuotoisuuden ja yhteyden asiantuntija, keynote-puhuja ja LGBTQ+-konsultti, joka rakentaa siltoja ihmisten välille ja saa yhteistyön toimimaan.

Dakota on elämässään kokenut usein olevansa aina vähän vääränlainen: Vähän tummempi kuin toiset lapset, puoliksi Turkin kurdi, erityisherkkä, poikatyttö, nykyisin transmies. Hän kipuili oman identiteettinsä kanssa vuosia. Piti yrittää olla joku muu kuin on, jotta tulisi rakastetuksi. Etsiä epätoivoisesti, jotta oma minä löytyi. Kokemus, ettei koskaan riittänyt sellaisena kuin on.

Dakota suri jo pienenä sitä, ettei ollut poika. Hän sai kuulla toistuvasti, että veljestä ja kavereista voi tulla huippujalkapalloilijoita, mutta Dakotasta ei, koska hän on tyttö. Hän ei voinut ymmärtää, että hänelle asetettiin rajoituksia genitaalialueen, eikä ominaisuuksien ja kykyjen perusteella. Sama toistui jalkapallojoukkoeessa, josta hänet potkittiin pois, koska hän ei valmentajan mukaan pysyisi pitkään poikien vauhdissa. Muut näkivät Dakotan tyttönä, mutta hänen oma kokemuksensa ei vastannut sitä.

Hänestä tuli kovistyttö, koska hän ei osannut olla tyttö. Hän alkoi hengailla ostarilla, joi liikaa, liikkui väärässä seurassa, tappeli ja rötösteli. Vanhat kaverit sanoivat, että sinä et ole tuo ja kannustivat olemaan oma itsensä. Hän pääsi pelaamaan jalkapalloa naisten liigaan, jossa pärjäsi erinomaisesti, muttei omana itsenään vaan naisena. Aina muilla oli tarjota muotti, johon hänen piti yrittää mahtua. Ja joka kerta yritys sopeutua muottiin sai hänet voimaan huonosti.

Nyt, transmiehenä Dakota kokee voivansa olla oma itsensä. Miehen roolia hän ei koe omakseen, sillä hän on jo kerran elänyt sukupuoliroolin mukaisessa vankilassa. Hän ei halua palata sinne vain ollakseen yhteiskunnan silmissä riittävä.

Helsingin Setan kautta Dakota päätyi mukaan järjestötoimintaan. Karismaattisesta Dakotasta tuli nopeasti kokemuskouluttaja ja sittemmin kansainvälinen rauhankasvattaja. Lontoossa kodittomien seksuaalivähemmistöjä edustavien nuorten parissa toimiessaan hän on nähnyt mihin ymmärtämättömyys voi pahimmillaan johtaa. Nuoria, jotka ovat heitetty kadulle, jossa prostituutio ja huumeidenkäyttö on valitettavan monen keino selvitä. Hän ymmärsi, ettei kyse ollut vain hänestä. Näistä asioista pitää puhua laajemmin.

Dakotan supervoima on ymmärtää, miksi ihmiset tekevät mitä tekevät, ja hän käyttää taitojaan hyväksi luomalla ihmissuhteita ja tuomalla ihmisiä yhteen. Positiivisella energiallaan Dakota haastaa sinut elämään pelottomasti ja innoittaa sinut olemaan se, joka olet todella.

Häpeän kohtaaminen ja kestävä hyvinvointi

Ihminen on laumaeläin, mutta miten ihmisten joukkoon kuulumisen tarve on kääntynyt meitä vastaan? Omien heimolaisten elämänohje “yritä mahtua joukkoon” on luonut hylätyksi tulemisen, epäonnistumisen ja häpeän tunteista petoeläimiä, joita nyt yritämme välttää oman onnemme kustannuksella. Transsukupuolinen ihmisoikeuskouluttaja ja rauhankasvattaja Dakota Robin puhuu joukkoon kuulumisen vaaroista ja siitä miten itsetuntemuksen kautta voi vapautua yhteiskunnan ja muiden ihmisten kontrollista. Ihmiset jotka eivät uskalla elää omaa elämäänsä omilla ehdoillaan, eivät myöskään halua muiden sitä tekevän. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Dakota kertoo, miten vapauden vierestä seuraaminen synnyttää katkeruutta, vihaa ja pelkoa, johtaen muiden arvosteluun, syrjintään ja äärimmäisissä tapauksissa jopa viharikoksiin. Dakota kiertää ympäri maailmaa opettaen miten vapautua itseinhon, riittämättömyyden ja häpeän tunteista. Hänellä on kokemusta mm. psykologien, lääkäreiden, poliisien, kansanedustajien ja isojen kansainvälisten yritysten johtajien kouluttamisesta. Dakota tunnetaan positiivisena tulevaisuuden johtajana, joka haastaa ja inspiroi ihmisiä olemaan autenttisia sekä elämään häpeästä vapaina.

Koostekuva TÄYSII 2021 -seminaarin puhujista

Tutustu Dakotaan: Kotisivut

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.