Olli-Pekka Heinonen on suomalainen viestintäjohtaja, poliitikko ja virkamies. Hän on koulutukseltaan on oikeustieteen kandidaatti. Ennen nykyistä tehtäväänsä opetushallituksen pääjohtajana, hän toimi valtiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa. Valtiosihteerinä hän johti valtioneuvoston kanslian toimintaa sekä avusti pääministeri Alexander Stubbia.

Ennen siirtymistään valtioneuvoston kansliaan, Olli-Pekka ehti toimia monissa eri rooleissa mm. Yleisradiossa johtajana, liikenne- ja viestintäministerinä sekä opetusministerinä. Kansanedustajana hän oli vuosina 1995–2002. Heinonen on myös toiminut useissa luottamustehtävissä yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Olli-Pekka on oppinut paljon kantapään kautta. Isona apuna on ollut itsetuntemuksen kehittyminen. Hän on oppinut tunnistamaan, että on sen verran introvertti, että tarvitsee hetket, jolloin saa olla itsensä kanssa yksin ja rauhassa. Kun tämän sallii itselleen, asiat pysyvät helpommin järjestyksessä ja on helpompi kohdata uusia muutoksia.

Olli-Pekka kyseenalaistaa tämän hetken ajattelun, että ”tavallinen arki” ei ole tavoiteltavaa, vaan haetaan jotain aivan erityistä. Herkästi se, mikä on joskus ollut tavoittelemisen arvoista on saavutettu, ulosmitataan tavallisuudeksi, jopa tylsyydeksi ja lähdetään metsästämään uutta.

Ulkoinen maailma mielellään jakaa ihmiset menestyjiin ja luusereihin. Ovatko toiset meistä vain syntyneet kultalusikka suussa, synnynnäisiksi lahjakkuuksiksi? Elämmekö elämämme jonkun toisen asettaman tärkeysjärjestyksen mukaan? Löytyykö rauha ja tasapaino juostessa kohti sitä liikkuvaa maalia, joka kulloinkin menestykseksi määritellään?

Olli-Pekan mielestä tapa, jolla onnellisuutta tässä ajassa tavoitellaan, on jollain lailla hankala ja saa onnellisuuden metsästäjät entistä onnettomammiksi. On tärkeä pohtia miten merkityksellisyys omaan elämään parhaiten löytyisi ja tavoitella sitä. Niin onnellisia hetkiäkin saattaa syntyä enemmän.

Onnellisuus mielletään usein synonyymiksi nautinnolle, mutta jatkuvien nautintojen metsästämisestä on kohtuus kaukana, ja juuri kohtuuden kultainen tie kannattaisi löytää.

Heinonen toimii valtiosihteerinä valtiovarain-, opetus- ja kulttuuri-, sisä- ja ulkoasiainministeriössä.

Mitä elämä on minulle toistaiseksi opettanut

Ulkoinen maailma mielellään jakaa ihmiset menestyjiin ja luusereihin. Ovatko toiset meistä vain syntyneet kultalusikka suussa, synnynnäisiksi lahjakkuuksiksi? Elämmekö elämämme jonkun toisen asettaman tärkeysjärjestyksen mukaan? Löytyykö rauha ja tasapaino juostessa kohti sitä liikkuvaa maalia, joka kulloinkin menestykseksi määritellään? TÄYSII 2015 -seminaarin puheenvuorossaan valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen kertoo, mitä elämä toistaiseksi on hänelle opettanut.

Koostekuva TÄYSII 2015 -seminaarin puhujista

Tutustu Olli-Pekkaan: Instagram / Twitter