Tara Langen teos Perintö: Ymmärrä elämääsi arkkityyppien avulla (2021) puhuttelee ennen kaikkea itseä. Sen avulla voi alkaa ymmärtää itseään vähän paremmin, jos malttaa perehtyä arkkityyppeihin. Kirja alkaa tutustuttamalla Taran omaan maailmaan, tai siihen, mitä se oli ennen tiedostamista. Ennen todellisuuteen heräämistä. Tuota aikaa kuvannee parhaiten sana ”paskalintu”, jonka merkitys avautuu pian lukijallekin.

Omaa elämäänsä voi katsoa halutessaan kuin elokuvaa. Joskus elokuvan käännekohta on se, kun sankari alkaa kyseenalaistaa asioita ja uskomuksia sekä toimintatapoja. Itselle on helppo olla sokea, kun tiettyä kaavaa toistaa päivästä tai vuodesta toiseen.

Entä, jos katsoisimme elämäämme kameran linssin läpi? Mitä näkisimme? Mitkä olisivat merkittäviä kohtauksia? Käännekohtia suorastaan. Monesti elämämme elokuva näyttäytyy jonkinlaisena kärsimysdraamana. On uhriasemassa oleva naishenkilö, joka on jäänyt kiinni lasten, kodin ja työpaikan väliseen maastoon ja jota elämä heittelee kuin heittopussia.

Saattaisimme myös nähdä elokuvassa kohtauksen, jossa sen päähenkilö selvästikin on tekemässä väärän valinnan (vaikkapa miehen suhteen) ja katsoja manaa mielessään, että ”eiiiiiiii… mikä idiootti!”. ”Minä tekisin aivan toisella tavalla.” Niinkö, siis tekisitkö? (Ajattele vaikka Bridget Jonesia!) Me teemme virheitä.

Olemassaolo itsessään on haaste

Ihminen on Tara Langen kirjan Perintö mukaan tehty kasvamaan ja kehittymään, mutta mitä kohti? Jokainen päättää sen itse, mitä kohti haluaa kasvaa. Minkälaiseksi ihmiseksi haluaa kehittyä, tai voi kehittyä.

Taran mukaan meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa, kun kohtaamme haasteen. Voimme joko kieltäytyä kohtaamasta sen tai antaa sen muuttaa elämämme. Voimme sulkea tai avata silmämme sen mukaisesti, mihin oikeasti olemme valmiita.

Joskus on hyvä miettiä omaa elämäänsä siitä näkökulmasta, mitä elokuvan sankarin (= sinun) pitäisi tehdä, jotta tuo elokuva todella saisi onnellisen lopun. Elokuvat ovat perinteisesti olleet pakopaikkoja arjesta ja kipeistä kohtaamisista. Sankaritarinat kolahtavat, koska ne avaavat meille maailman, joka on ollut suljettuna.

Jos elokuva auttaa kohtaamaan omaa ahdistusta, se on hyvä. Jos se jollain samaistuttavalla tasolla pelastaa meidät, niin se on suorastaan loistava.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Arkkityypit auttavat ymmärtämään itseä ja toisia

Arkkityypit astuvat kuvaan mukaan siinä kohtaa, kun alamme etsiä mutta myös löytää itseämme. Ne ovat tienviittoja, keinoja ja lähestymistapoja asioihin ja elämäntilanteisiin. Joskus koemme olevamme hukassa jollakin elämän osa-alueella. Toisinaan löydämme toimivat ratkaisut, toisinaan emme.

Ja joskus ainut vaihtoehto on mennä sinne, mihin eniten pelkää mennä. Meillä on sekä elämämme elämä että elämätön elämä.

Tara Langen teos Perintö yrittää tavoittaa jotakin siitä jälkimmäisestä. Miten saada kiinni omasta elämästä? Siitä todellisesta.

Oman arkkityyppinsä määritteleminen voi auttaa ymmärtämään omaa itseä ja sitä, miksi on tehnyt sellaisia valintoja kuin on tehnyt. Perintö: Ymmärrä elämääsi arkkityyppien avulla onkin monella tavalla silmiä avaava teos, vaikka oman elämänsä elokuvan katseleminen tai sen käsikirjoittaminen jälkikäteen ei olisikaan niin mieltäylentävää.

Jokaisella on varjonsa – oppiläksynsä

Jokaisella arkkityypillä on varjonsa – ja valonsa. Kirjan avulla määrittelet oman arkkityyppisi, ytimesi. Sitä kautta voit saada uutta näkökulmaa elämäsi ongelmiin ja jopa keksiä ratkaisuja. Taran ohje on, että ”älä taistele omaa arkkityyppiäsi vastaan”. Kyse on siitä, että tie takaisin kotiin on jo löytymässä. Kunhan olet sitä etsimässä…

Itseäni puhuttelikin Etsijän arkkityyppi. Olen koko elämäni ajan etsinyt jotain – vastausta. Ehkä se on ollut pohjimmiltaan kysymys: ”Kuka minä olen?” Ilman lopullista tai tyhjentävää vastausta. Etsijä on omaa tietään etsimässä.

Tara kuvailee hyvin, kuinka etsijä vihaa sitä, että hänet lokeroidaan ja luokitellaan. Vaarana on jäädä ikuisesti vaeltamaan – kummittelemaan tyhjänä kuorena vailla vastauksia. Osa lähelläni on ehkä ajatellut, että ”nyt se sekosi”, mutta mitä sitten. Etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan.

Kirjan Perintö lopussa on kirjoitustehtäviä. Lisäksi siinä on kirjallisuusluettelo, koska tarkasteltuaan arkkityyppien ominaisuuksia, niistä haluaa lukea lisää, minkä kirjoittaja on osannut ennakoida. Kirjailija Tara Lange on kokemusasiantuntija ja äiti sekä vaimo. Hän on rohkea ja avoin sielu, jonka missiona on lisätä hyväksyntää ja ymmärrystä ihmissuhteisiin, myös omaa itseä kohtaan.

Mikä on sinun perintösi niin hyvässä kuin pahassa? Kiitos Tara, kirjastasi ja sanoistasi: ”Kuuntele aina sielusi kaipuuta.”

Tilaa Perintö – Ymmärrä elämääsi arkkityyppien avulla -kirja Taran verkkokaupasta.

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Tarasta.

Artikkelin kirjoittaja Tea Holm

Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on tekeillä tietokirja liittyen kuolemanjälkeisen elämän tutkimukseen. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja jossa eletään kirjailijan elämää.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.