Rohkea ja rehellinen pulahdus parisuhteeseen

09.03.2020

Rohkea rakkaus: seitsemän askelta taianomaiseen läheisyyteen haastaa miettimään sitä, miten päästä parisuhteen pohjalta takaisin pintaan. Miten kohdata toinen jossakin puolivälissä. Miten mies tai nainen ajattelee. Miksi tietyt parit sopivat yhteen, tietyt taas eivät.

NLP:stä lisää ymmärrystä parisuhteisiin

NLP-ajattelu on pitkälti sitä, että kouluttaa mielensä (ei miehensä!) uudestaan. Kirjassa Rohkea rakkaus on vinkkejä kuvitteelliseen ja aitoon suhteeseen. Siitä voi tulla totta, kun sen osaa vain kuvitella. Kirja tarjoilee myös miehistä näkökulmaa. Se esittelee miesten monet maskit. Se paljastaa, mistä saada energiaa rakastamiseen.

Teemana ovat myös rajat tai rajattomuus. Rajat olisi asetettava jo rakastuessa. Moni herää niihin liian myöhään. Oma raja voi esimerkiksi olla: ”Minulle ei saa huutaa naama punaisena.”

Kompromissit kuuluvat suhteisiin, mutta eivät ole sitä, että itse aina joustaa, toinen taas ei koskaan. Mistä tuleekin mieleen se, että kommunikointi toimii, kun ei ilmaise asioita niin, että sinä et koskaan tee sitä” tai aina sinä olet tuollainen”.

Ihmiset tekevät virheitä, mutta parit voivat taistella tiensä parempaan huomiseen ja myönteisimpiin ilmaisutapoihin. Positiivinen viestintä motivoi rakastamaan uudestaan. Se sallii myös päivät, jolloin on noustu väärällä jalalla.

Rakkaus on unelma jokaisen sisimmässä

Samalla se on valinta. Ihmisarvo on olemassa myös suhteissa, mikä on syytä muistaa sekä silloin, kun on suhteessa ja kun ei ole sellaisessa. Suhteettomuus aiheuttaa usein suhteetonta häpeää. Omaa arvoa aletaan mitata parisuhteella.

Epäonnistuminen painaa mieltä alas, kun sukulaisille ja kavereille pitää kertoa, että ero tuli tai että on edelleen sinkku. Suhteilla aletaankin paikata omaa elämää, ettei sukujuhliin tai kaveritupareihin joutuisi menemään yksin. Tyhjyys saattaa olla lähes sietämätöntä.

Särkymisen mahdollisuus on ainut mahdollisuus. Kukaan ei selviydy kolhuitta elämästä. Kirja antaa näkökulmaa myös ihmisyyteen. Se laittaa lukijan kysymään, mikä on rohkeasti elämistä. Rohkeus on valinta, kuten rohkea rakkauskin.

Rohkea rakkaus -kirja

(Pari)suhdeviestintää

Tutkitusti elekieli on tehokkaampaa kuin verbaalinen kieli. Suurin osa viestinnästä on sanatonta. Puhumattomuus on yksi suurimmista parisuhteen ongelmista. Ja sillä on paljon väliä, miten puhutaan. Puhumalla voi ajaa toisen pois.

Tehtäviä on useita, ja lukija voi valita niistä sopivimmat. Ne voi tehdä itse ja avartaa omaa uskomusmaailmaansa. Toista ei voi muuttaa, mutta toinen voi muuttua, kun itse muuttuu. Elämä ei ole mustavalkoista, mistä syystä kirjan ohjeistuskaan ei sitä ole esimerkiksi, kun on kyse uskottomuudesta.

Moni tulee miettineeksi parisuhteensa aikana: ”Yhteiseen vai eri suuntaan?” Energiat voi tietoisesti suunnata samaan. Lopputulos voi olla loistava. Kirjassa rakkaus pestään ja lingotaan sekä silitetään. Se laitetaan kaappiin vain silitettynä.

Ratkaisukeskeinen riitely tulisi osata, samoin kuin anteeksiantaminen. Mutta mitä voi (vielä) antaa anteeksi? Tiedätkö, miten oma tai toisen paha mieli ja kiukku käännetään myönteiseksi voimavaraksi?

Tulisilla hiilillä?

Plussaa rohkeasta aiheesta, josta ei voine puhua liikaa, ja sen monipuolisesta käsittelystä. Kirja Rohkea rakkaus ohjaa lukijansa läsnäoloon. Läsnäolo on rohkeutta.

Suosittelen kirjaksi parisuhdeneuvontaan sekä kaikille suhteellisille ja suhteettomille. Sopii siis sinkuille, uutta suhdetta harkitseville, nykyisissä suhteissaan kipuileville ja niille onnellisillekin pariskunnille…

Kirjoittajat Elina Masih ja Jussi Rinne ovat pienten lasten vanhempia ja aviopari. Heillä on yritys Rohkeus ja Rakkaus, joka tarjoaa avaimet rohkeampaan viestintään, erityisesti parisuhteissa. Heidän mukaansa myös pikkulasten vanhemmat voivat voida hyvin sekä nähdä ja kuulla toisensa.

Tulisilla hiilillä ei kannata kärvistellä. Asioille voi tehdä jotain jo tänään. Kiinnostaisiko sinua tietää, miten saat miehen kosimaan sinua? Tai miten mies valitsee naisen elämäänsä. Tai miten puolisoaan voi sitouttaa perhe-elämään.

Vaikka kaikki olisi jo hyvin, suhteen huolto tuskin on pahitteeksi.

Rohkea rakkaus -kirjan voit ostaa TÄYSII 2019 | ROHKEUS -seminaarista tai tilata verkkokaupasta.

Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on tekeillä tietokirja liittyen kuolemanjälkeisen elämän tutkimukseen. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja jossa eletään kirjailijan elämää.