1.7.2019

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Arvomaailma ja arvot, mitä ne ovat?

Arvomaailma on osa meitä, jossa nousee esille asioita, joihin me uskomme ja jonka puolesta me puhumme. Se voi edustaa meitä yksilötasolla ja meidän syvintä olemusta. Arvot ovat meille henkilökohtainen asia tai ominaisuus, joko konkreettinen tai vielä tarkemmin määrittelemätön asia. Arvot ovat elämässämme erittäin tärkeitä.

Jos jokin toimii arvojemme mukaisesti tai sen vastaisesti, tunnemme yleensä tilanteissa selkeän huomattavan ja voimakkaan tunteen. Arvomaailma määrittelee usein sen, miten me toimimme ja minkälaisia valintoja teemme elämässä. Arvo on jotain sellaista, jota pidämme itsellemme arvokkaana.

Suotuisimmassa tilanteessa olemme jo tietoisia, tunnistamme omat todelliset hyvinvointiamme tukevat arvot ja elämme niiden mukaan. Oman arvomaailman mukaan eläminen on myös rakkaudellinen teko itseä kohtaan.

”Olet arvokas ja arvosi ovat arvokkaita. Annat lahjan itsellesi, kun elät arvojesi mukaan.”

Miksi on hyvä tiedostaa oma arvomaailma?

Kun olemme tietoisia asioista, ymmärrämme niitä paremmin. Kun olemme tietoisia arvomaailman olemassaolosta, voimme alkaa löytämään yhteyksiä elämässämme oleviin asioihin ja voimme alkaa tutkimaan tarkemmin, mitkä omat henkilökohtaiset arvomme ovat.

Kun tärkeimmät arvot ovat tiedossa, voimme peilata niitä tämän hetken elämään. Kohtaako arvomaailma ja elämä, jota elämme?

Voiko arvomaailma olla vääristynyt?

Kyllä. Ehdottomasti voi olla. Tämä on toinen syy, miksi on tärkeää tiedostaa omat arvot ja katsella niitä hetken kriittisen linssin läpi. Tässä kysymyksiä, joita voit esittää itsellesi:

– Ovatko arvoni todella sellaisia, jotka palvelevat minua ja parastani?

– Viekö arvomaailmani minua eteenpäin?

– Tuottavatko arvoni minulle lisää hyvinvointia?

– Mitä tapahtuu, jos en elä arvojeni mukaan?

Kun olemme ensin tietoisia omasta arvomaailmasta, on seuraavaksi hyvä tarkastella elämmekö niiden mukaan. Ovatko asiat ja tekeminen linjassa oman arvomaailman kanssa. Yleensä, jos emme elä arvojemme mukaisesti, tunnemme kaikenlaisia epämukavia tunteita, kuten esim. turhautumista, ärtymistä, alakuloa, pettymystä ja masentuneisuutta. Tunnemme toisin sanoen tunteita, jotka kuormittavat ja lisäävät stressiä.

Mikäli näitä tunteita esiintyy paljon, on syytä käydä läpi omaa arvomaailmaansa kriittisen linssin läpi ennen kuin tekee automaattisesti muutoksia elämäänsä. Tämä on tärkeää arvomaailman tiedostamisprosessissa: Onko ongelma pelkästään siinä, ettei oma toiminta ole linjassa arvomaailman kanssa vai vaikuttaako omaan toimintaan vääristynyt arvomaailma? Tämä on hyvä selventää itselleen.

Missä elämäntilanteessa oletkaan juuri nyt, saattaa olla, että arvomaailmasi on johtanut sinut siihen. Jos jokin asia ei olekaan ihan niin kuin tahtoisit sen olevan, ota riittävästi aikaa ja mieti tilannetta. Minkälainen on arvomaailmasi? Mitkä ovat ne sinun todelliset syvimmät arvot, joiden kautta toimit, teet valintoja ja elät elämääsi? Joitain vastauksia saattaa löytyä tätä kautta.

Kumpi vaatii tarkennusta? Oma toiminta vai arvomaailma?

Kaikilla on mahdollisuus elää arvomaailman mukaisesti

Jokainen voi elää arvomaailmansa mukaista elämää, joka tuntuu hyvältä ja joka on täysin linjassa sisimmän kanssa. Ensin sinun on kuitenkin tiedettävä mikä on sinulle elämässäsi kaikkein tärkeintä. Kun tiedät sen, voit alkaa ihmettelemään uusin silmin nykyistä elämääsi.

Missä kaikkialla näet näitä arvoja? Voit sitä kautta tuntea jo hetkessä lisää tyytyväisyyden tunnetta, kun katsot asioita elämässäsi eri silmin ja tiedostaen arvomaailman kautta. Jos elämän kaikilla osa-alueilla sen sijaan tämä ei täyty, niin silloin on hyvä aika alkaa rakentamaan niitä kohtia uudelleen.

”Kaikki on sinusta kiinni! Tyytyväisyys ja hyvä fiilis ovat askeleen päässä, kunhan ensin tiedät miten tai mitä kautta mennä sinne, ja mitä oikeasti tavoittelet!”

Muista, nyt ei ole kyse äidistäsi, isästäsi, siskosta, veljestä, tädistä, serkusta, ystävästä, kumppanista, opettajasta, pomosta tai kenestäkään muusta. Ei ole missään nimessä myöskään kyse kulttuurista tai uskonnosta. Nyt ihan oikeasti kyse vain sinusta. Ellet ole aiemmin pohtinut asiaa syvällisesti, ellei arvomaailmasi ole tiedossa ja täydessä kirkkaudessa, voisiko kenties nyt olla kirkastamisen aika. Millainen sinun oma arvomaailmasi?

Vähennä stressiä ja puskemista ja lisää tyytyväisyyttä elämääsi tiedostamalla arvomaailmasi ja rakentamalla siitä ja elämästäsi sellainen, joka on sinulle todella merkityksellinen. Voit oikeasti alkaa elää unelmiesi mukaista elämää. Arvot ja unelmat kulkevat nimittäin lähekkäin käsi kädessä!

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Elämä arvomaailman mukaan ei ole vahinko

Ihmiset eivät yleensä automaattisesti tiedosta omaa arvomaailmaansa, elleivät he todella ole jo antaneet aikaa tälle ajatusprosessille. Arvomaailman tiedostaminen ei vielä riitä. Jos arvot eivät ole kytköksissä elämääsi, siihen mitä teet, miten toimit, millaisia valintoja teet, niistä tulee vain sanoja tai ajatuksia muiden joukossa.

Jos et tiedä omia arvojasi, saatat hyvinkin toimia niiden vastaisesti. Uuvut ja väsyt yrittämiseen sen sijaan, että kuuntelet mitä oikeasti tahdot ja toivot sydämessäsi. Omien arvojen sivuuttaminen lisää tyytymättömyyttä, turhautuneisuutta ja kasvattaa stressikuormaasi. Jos et tarkista mitä arvot pitävät sisällään, siellä voi myös piillä syy siihen, miksi elämäsi ei ole edennytkään toivotulla tavalla.

Lisäksi, jos tiedät arvosi, mutta et osaa ilmaista niitä tosielämässä, olet jälleen aikalailla samassa pisteessä kuin joku, joka ei tiedä ollenkaan mitkä hänen arvot ovat. Saatat itse asiassa olla vielä armottomampi itseäsi kohtaan.

Arvojen oivaltaminen ja niiden mukaan eläminen

Vaikka usea meistä ajattelee, että meillä on kyky elää omien ihanteiden ja arvojen mukaisesti, niin silti jostain syystä tämä voi olla iso haaste tuoda käytäntöön.

10 merkkiä siitä, että et elä arvojesi mukaisesti

1. Et saa tehtyä päätöksiä

2. Tunne siitä, että jatkuvasti horjuu jotenkin, elämässä ei ole selkeää motivaatiota ja innostusta

3. Et pääse tavoitteisiisi

4. Saavutat tavoitteesi, onnistut ja menestyt, mutta et silti ole tyytyväinen

5. Muutut merkittävästi ympäristösi mukaan

6. Vertailet, tunnet tyytymättömyyttä ja katkeruutta

7. Uupumus ja / tai jatkuva stressi

8. Ylität omat rajasi tai annat muiden kävellä yli rajojesi. Sanot kyllä, kun tahdot sanoa ei tai toisinpäin.

9. Jatkuva valittaminen ja kiitollisuuden puute

10. Tahdot aina vaan enemmän kaikkea, rahaa, tavaroita, omaisuutta, menestystä – yleinen tyytymättömyys ja onnellisuuden hakeminen itsensä ulkopuolelta

Miksi sillä on väliä, mitä arvoja meillä on?

Monet arvot nykyajan kulttuurissamme liittyvät imagoon, rahaan, valtaan, omaisuuteen tai menestymiseen. Nämä arvot voivat olla osa ihmisluontoa, mutta lisäävätkö nämä oikeasti hyvinvointia pitkällä tähtäimellä? Onko näiden tulos hyvä tasapainoinen elämä? Ovatko nämä lempeitä rakkaudellisia arvoja? En väitä, että tietäisin toisten puolesta mikä on parasta. Kuitenkin kysyn ja kyseenalaistan, sillä epäilen, että nämä arvot eivät kuvasta sitä mitä todellisuudessa olemme.

Uskon, että olemme oikeasti jotain paljon enemmän, paljon aidompaa ja syvempää. Nämä edellä mainitut arvot vetävät meitä todellisuudessa vahvan magneetin lailla pois päin meidän korkeimmasta potentiaalista ja siitä, miksi olemme tänne planeetalle, tähän elämään syntyneet. Nämä arvot saavat meidät toimimaan usein pakkomielteisellä tavalla, jossa on puskemisen ja stressin raskasta energiaa. Ne eivät nosta meitä tai inspiroi meitä todelliseen sisäiseen kasvuun ja elämään ilosta käsin.

”Arvomaailman ohjaus on voimakas. Se vaikuttaa kaikkeen mitä teemme, elämämme tärkeimpiin päätöksiin, omaan mielialaan, ihmissuhteisiin, käytökseen, asenteisiin ja kaikkeen toimintaan.”

Näen, että arvot ja niiden määritteleminen on tärkeä osa omaa henkistä prosessia ja kasvua.

Miksi eivät kaikki elä arvojensa mukaan?

Moni ei ymmärrä kuinka tärkeitä arvot ovat. Vaikka olisikin jo tietoinen tästä, saattaa olla haaste nähdä selkeästi, mitkä ne kaikkein tärkeimmät ja etusijalla olevat arvot ovat. Miten selvität sen, mitkä ovat sinulle ne kaikkein tärkeimmät arvosi ja miten sisällytät nämä elämääsi?

Miten tiedät, että valitset juuri sinulle oikeat arvot, eivätkä ne ole vaikka saaneet vaikutteita muilta tai ympäristöltä? Sanotaan nyt, että olet selvittänyt tämän jo. Entä sitten?

Miten elää elämääsi arvojen mukaan ja miten pitäydyt niissä?

Miten voit olla varma, että elät linjassa arvojesi kanssa? Miten siitä tulee sinulle prioriteetti eli tärkeintä elämässäsi?

Jotta arvomaailman todellinen voima vapautuisi, ei riitä, että tiedät mitkä tärkeimmät arvosi ovat. Sinun tulee löytää myös reitti, miten sisällyttää arvot omaan päivittäiseen elämään, eli kuinka elät elämääsi arvojesi mukaisesti.

Haasteet johon ihmiset törmäävät, kun he koittavat selkeyttää omaa arvomaailmaa

Totesinkin jo, että suuri osa ymmärtää, että arvot ovat tärkeitä. Vaikka tiedostat tämän, saattaa kuitenkin olla vaikeaa nähdä, mitkä ne tärkeimmät arvot ovat tai mistä edes aloittaa. Tämä on yleistä ja ymmärrettävää.

Elämme tänä päivänä niin kaukana itsestämme – yhteys itseen on katkennut tai sitten sitä ei ole vielä koskaan oikein löytynyt. Tästä syystä voi olla todella vaikea päästä kiinni siihen, mitkä ne sinulle tärkeimmät todelliset ja syvimmät arvot ovat.

Toinen asia, mikä voi vaivata prosessissa on rehellisyys itselle. Mikä on todella tärkeintä sinulle verrattuna siihen mitä uskot, että pitäisi olla tärkeää? Nämä ovat kaksi aivan eri asiaa, jotka voivat hämmentää ja sekoittaa pakkaa.

Saatamme tehdä pitkän listan asioista, jotka ovat meille tärkeitä, mutta haaste onkin löytää sieltä ne kolme tai viisi tärkeintä, jotka oikeasti tuottavat parhaimman lopputuloksen meidän elämässä ja johdattavat meitä kohti omia unelmiamme!

Mitä henkilökohtaiset arvot voivat tuoda sinulle?

Kun sinulle tärkeät arvot ovat kirkastuneet:

– Löydät selkeyden omaan henkilökohtaiseen suuntaan ja polkuun

– Voit tehdä parempia valintoja elämässäsi, sekä tässä hetkessä nyt, että pitemmällä tähtäimellä

– Voit toimia selkeämmin ja pysyä linjassa omien arvojen ja ihanteidesi kanssa

– Tuntea täyttymystä, tyytyväisyyttä ja sisäistä johdonmukaisuutta

– Voit helpommin irtaantua kaikesta sellaisesta, joka ei ole linjassa arvojesi kanssa

– Voit elää täysin oman näköistä elämää, omilla ehdoillasi

”Kun tiedät omat arvosi, sinulla on hallussa sisäinen kompassi, joka ohjaa sinua koko ajan parhaan, aidoimman ja korkeimman sinän ja potentiaalisi luokse.”

Artikkelin kirjoittaja Sara Adolfsen

Sara Adolfsen on Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja, Henkinen valmentaja ja Terveydenhoitaja - sen todellisessa merkityksessä. Sara on funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja, tietoisen, läsnäolevan, ja luonnonmukaisen elämän puolestapuhuja, johon keskeisesti kuuluu sydänyhteys ja voimaantuminen sitä kautta. Sara on myös erikoistunut uupumukseen, sen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon valmennuksissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.