Harri-Pekka Pietikäinen on tietokirjailija ja Bonfire.fi -bisnesmedian päätoimittaja. Hän kirjoittaa myös Hidasta elämää -sivustolla julkaistavaa Toipuva arkajalka -blogia, joka pohtii elämää ja ihmisenä olemista sekä niitä pelkoja, jotka estävät meitä tulemaan nähdyiksi ja kuulluiksi kokonaisina.

Lapsena ollessaan Harri-Pekka näki Tappajahain liian monta kertaa, jonka myötä hän alkoi karsastaa tummaa järvivettä sekä uima-altaiden syviä päätyjä. Valkohai kiehtoi, mutta elokuvien istuttama mielikuva siitä pelotti. Aikuisiällä Harri-Pekka päätti kohdata pelkonsa, koska tiedosti valkohain olevan vaarassa kuolla sukupuuttoon pitkälti näiden uskomusten aiheuttamien toimien seurauksena. Hän vietti viiden vuoden aikana useamman ajanjakson piskuisessa eteläafrikkalaisessa Gansbaain kylässä, jossa avusti kansainvälisiä meribiologeja valkohaiden tutkimustyössä. Noiden reissujen aikana Harri-Pekka sukelsi lukemattomia kertoja eri kokoisten valkohaiden kanssa. Hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan Pinnan alla – Elämäni valkohain kanssa.

Päästyään sopuun valkohaiden kanssa Pietikäinen lähti haastamaan ahtaan paikan kammoaan ja ryömi ahtaisiin suomalaisiin luolastoihin. Samalla hän hahmotti eri luoliin liitettyä historiaa ja tarinoita, yhdistäen ne filosofiseen pohdintaan ihmisyydestä. syntyi kirja Luolatarinoita – Suomalaisen luolan filosofia ja muotokuva.

Harri-Pekka työstää jatkuvasti omia pelkojaan. Hän lähestyy niitä tarinoina ja uskomuksina, joita pystyy halutessaan muuttamaan. Omia pelkoja ei tarvitse voittaa, riittää että kulkee niitä kohti. Kun pelko tulee näkyväksi, se menettää otteensa. Pelkojen aiheet ovat usein universaaleja ja niiden taustalla oleva tunne tunnistettava, vaikka kohteet poikkeavat toisistaan. Sen vuoksi korulauseita ja vinkki vitosia oleellisempaa on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi kokonaisena ihmisenä, pelkoineen päivineen.

Harri-Pekalta on julkaistu seuraavat teokset: Työelämän taktiikkataulu (Fitra, 2019), Pinnan alla – Elämäni valkohain kanssa (Johnny Kniga, 2020) sekä Luolatarinoita – Suomalaisen luolan filosofia ja muotokuva (Docendo, 2022).

Pelossa piilee toivo, jos antaudut ymmärtämään sitä

Onko elämässäsi läsnä pelko, joka estää sinua elämästä haluamallasi tavalla? Pelkäätkö tulla sen kanssa nähdyksi ja kuulluksi? Kyse saattaa olla yksittäisestä hetkestä, jostain joka on joskus tapahtunut tai sitten kyse voi olla koko elämääsi varjostaneesta fobiasta.

Mitä ikinä pelkäät, usko tai älä, se ei todennäköisesti itsessään ole kovin pelottavaa. Tarinat määrittävät sen, millaiset asiat saavat selkäpiimme karmimaan. Sen vuoksi omille peloille antautumisessa ja niiden ymmärtämisessä piilee avain myös uudenlaiseen toivoon.

Kulttuuriantropologian kulmasta käsin luontoa ja pelkoja lähestyvä tietokirjailija Harri-Pekka Pietikäinen sukeltaa viisimetristen valkohaiden kanssa ja ryömii syvälle ahtaaseen luolaan. Ei siksi, että täytyy, vaan koska hän haluaa. Elämää rajoittavat pelot ovat vaihtuneet ymmärrykseksi, eivätkä voimakkaat tunteet enää lamauta toimintakykyä.

TÄYSII 2022 -seminaarin puheessaan Harri-Pekka paljastaa elämänsä pahimmat pelot ja kertoo, mitä niille antautuminen mahdollistaa. Usko tai älä, ne karmivimmat asiat ovat hyvin arkisia ja kaikille meistä tunnistettavia.

Tutustu Harri-Pekkaan: Blogi / Instagram / Twitter