Kuva: Pauliina Runola

Kaisa Kuurne on sosiologian dosentti, tutkija, kouluttaja ja kirjailija. Hän on yliopistotyönsä ohella opiskellut arkkityyppistä psykologiaa vuodesta 2016 Coloradon Archetypal and Cross-Cultural Studies -instituutissa Clarissa Pinkola Estésin ainoana suomalaisena oppilaana.

Kaisaa on nuoresta asti kiehtonut ihmiselämän syvyys ja laajuus. Hän on koko elämänsä ajan tuntenut kutsumusta tutkia elämän väkeviä voimia: elämän vuolasta virtaa, hajoamista, kuolemaa, rakkautta, uusiutumista ja syntymää. Kaisalle on ominaista työstää samaa asiaa monella tavalla: tieteellisen tutkimuksen, syvyyspsykologian ja alitajuisten mallien, runouden ja kehollisuuden.

Nuorena Kaisa opiskeli filosofiaa ja sosiologiaa. Sosiologian alan väitöskirjassaan hän tutki yhteyttä eli sosiaalista sidosta elämän suurissa murroskohdissa. Sitä, mitä kaikkea erilaiset suhteet kestävät ja miten ne muovautuvat uudelleen elämän muutoksissa ja menetyksissä, kuten läheisen kuoleman, eron, sairastumisen ja työttömyyden kohdalla. Kuinka yhteys muodostuu ja mihin kaikkeen se taipuu? Miksi lähimmät eivät aina kestä kaikkein suurimpia kipuja? Samaan aikaan hän koki suuria menetyksiä ja vaikeita vuosia itsekin.

Menetykset, tahaton lapsettomuus ja ero opettivat, että pahimpien pelkojen toteuduttua ei tarvitse enää pelätä oman itsen hurjia ja hylättyjä puolia. Kun tuntee oman sisäisen manalansa hyvin, voi elää pelottomasti jarruttelematta. Kaisa palasi nuoruuden runoharrastuksen pariin ja ryhtyi opiskelemaan syvyyspsykologian ohjaajaksi ja joogaopettajaksi sekä ryhtyi kirjoittamaan kirjoja.

Sisäisen orvon viisaus – Kuinka löydän kotiin -teoksen (Basam Books 2018, 2021) hän kirjoitti yhdessä isänsä Simo Kuurneen kanssa. Siinä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti sitä, miten ihmisyyteen kuuluu myös torjuttu puoli, sisäinen orpo, jota kukaan ei varhaisina elinvuosina kyennyt kannattelemaan. Kuinka suhde omaan usein kiellettyyn hylättyyn puoleen on itsessään parantava.

Tuhatasteinen liekki -runokokoelmassa (Basam Books 2020) Kaisa kirjoittaa omasta matkastaan manalaan ja takaisin, kirjoittaa kristilliset rukoukset uusiksi arkkityyppisten feminiinisten voimien näkökulmasta ja löytää orvon alta pelottoman luunkerääjän, joka luo kuolleesta uutta elämää.

Parantava elämä – Feminiinisen puolen jäljillä – kirja ja terapeuttiset kortit (Basam Books 2022, Saragrahi Broon kuvitukset) avaavat 32 näkökulmaa kulttuurissamme syrjään työnnettyihin arkkityyppisen feminiinisen puolen teemaan, kuten tunteisiin, suhteisiin, vaistoon, luovuuteen, kehollisuuteen ja alitajuntaan. Parantava yhteys syntyy, kun kaikki varjossa elävät puolemme saavat elää ja tulla esiin.

Kaisa on viime vuosina tutkinut sosiaalisia suhteita, yhteisöjä ja kuulumisen kysymystä. Nykyisin hän tutkii ja johtaa synnytyskokemuksia ja murroksessa olevaa synnytyskulttuuria tutkivaa tutkimusryhmää Helsingin yliopistolla. Hän on hiljan koonnut myös joukon yhteiskunnan asiantuntijoita ja vaikuttajia uuteen yhteiskunnalliseen Ihmisyyden monet puolet -verkostoon ja toimittaa Anna-Stina Nykäsen kanssa samannimistä blogia. Niiden tarkoituksena on laajentaa, syventää ja inhimillistää yhteiskunnan ihmiskuvaa.

Kaisa elää Helsingin Tapanilassa puolison, pienen tyttären ja rescuekoiran kanssa ja on kahden aikuisen pojan bonusäiti.

Kohtaamisen voima – parantava yhteys itseen ja toisiin

Yhteiskuntamme ihmiskuva korostaa rationaalisuutta, yksilöä, tietoa ja hallintaa. Kuitenkin ruumillisuus, vaisto, tunteet, alitajunta, luovuus, intuitio, suhteet, hoiva ja sisäinen merkitys ovat myös ihmisyyden ytimessä. Ne kuvastavat arkkityyppisellä tasolla ”feminiinistä” puolta, jota yhteiskunnassa arvostetaan vähemmän ja johon olemme heikommin virittäytyneitä.

TÄYSII 2023 -seminaarin puheessaan sosiologi, kirjailija ja syvyyspsykologisen työskentelyn ohjaaja Kaisa Kuurne jakaa oivalluksia tutkimuksesta, arkkityyppisestä ymmärryksestä ja omakohtaisesta tiestä kohti syvempää yhteyttä itsen syrjässä olleisiin puoliin, ympäröivään maailmaan ja toisiin ihmisiin.

Puheenvuoron ydinajatus on siinä, kuinka päästä erillisyydestä yhteyteen. Kuinka uskaltautua haavoittuvuuteen, joka avaa syvemmän yhteyden itseen ja toisiin? Kuinka hyväksyä elämän vajavaisuus ja luoda merkityksellisiä suhteita? Kun sisäisesti hylätyn voi kohdata, löytää tien kotiin – paikkaan, jossa elämän kaikki värit saavat näkyä ja tuntua. Kipupisteiden kohtaamisesta ja omaksi ottamisesta löytyykin kestävä maaperä ja sisäinen lähde, joka avaa uutta luovan yhteyden. Sen väkevä voima herättää meidät yhä uudelleen eloon ja avaa rohkeuden syvään yhteyteen toisten kanssa.

Tutustu Kaisaan: WWW / FB / FB / kaisa.kuurne(at)gmail.com / 040 – 705 1243