Läsnäolo ei ole vaikeaa

27.03.2014

Tunnetko kaveria, joka oli ala-asteella hieman ujo. Hän pärjäsi kuitenkin koulussa riittävän hyvin ja keskittyi urheilemiseen. Kouluvuosien jälkeen saatoit kuulla kotibileissä ohimennen, että kaveri on pärjännyt urheilumaailmassa – jossain vaiheessa jopa kansainvälisesti. Eipä olisi penskana uskonut! Urheilu-uran jälkeen kaverilla oli kova draivi työelämässä. Projektia pukkas joka suunnasta ja tavoitteita sekä unelmia löytyi kummankin käden sormille sekä myös varpaille! Intoa, tehokkuutta ja suorittamista – ehkä jopa liikaa. Mieleesi on saattanut tulla ajatus: mitäköhän tälle kaverille kuuluu nyt ja osaako hän nauttia elämästä saavutusten välissä? Saatat ehkä jo arvata, että minä olen yksi tällainen kaveri.

Se mitä tarina ei vielä kertonut on pienestä pitäen koetut hyvät ihmetystä ja uteliaisuutta täynnä olevat hetket. Hetket joissa voi vain olla. Katsoen maisemaa, tuntien auringon lämmön kehossa, muurahaisen kiipeilyn pohkeessa, kuullen ongenkohon plumpsahduksen veteen, meren tuoksun, odottavan innostuksen tunteen rinnassa… Millaisia vastaavia kokemuksia muistat omasta elämästäsi?

Läsnäolo ei ole vaikeaa, me kaikki osataan jo olla läsnä. Lapsena katsoin Hinku, Vinku ja Suursyömäri –ohjelmaa. Suursyömäri tuli elämääni kiireen, stressin, ylitehokkuuden ja suorittamisen muodossa. Se alkoi hotkia näitä hyviä hetkiä kunnes havahduin ja lähdin vahvistamaan heikentynyttä läsnäolon muskeliani.

Minulle läsnäolo ei ole kuitenkaan suoritus, se on irti päästämistä turhista asioista ja avautumista niille asioille jotka ovat tässä ja nyt. Itsensä muistuttaminen hetkessä elämisestä on tärkeä väylä läsnäoloon. Läsnäolo on myös valinta. Elätkö elämääsi autopilotilla vai valitsetko tietoisesti ottaa täysillä vastaan kaikki elämän tarjoamat kasvun paikat ja ihanuudet?

Aleksi on rennon valppauden (mindfulness) asiantuntija ja työskentelee työyhteisöissä ihmisten onnistumisten, vahvuuksien ja tavoitteiden saavuttamisen vahvistajana. Aleksin nettisivut