Hei sinä ihminen. Tiesithän että leikki on paitsi lasten oikeuksissa erikseen mainittu artikla, myös aikuisen ihmisen oikeus ja ilo? Leikit opettavat, virkistävät, rentouttavat, treenauttavat tärkeitä ryhmätaitoja, tarjoavat elämyksiä ja oivalluksia. Leikkiin liittyy paljon erilaisia aforismeja ja ajatuksia. ”Emme lopeta leikkimistä koska vanhenemme. Vanhenemme koska lopetamme leikkimisen.”

Leikit pitävät meidät nuorekkaina

William Shakespeare sanoi: ”Family who plays together – stays together.” Yksinkertainen viisaus. Kun vähän aikaa sitten tehtiin tutkimusta nuorten verkkokäyttäytymisestä ja siihen liittyvistä toiveista, oli nuorten ehdoton ykköstoive ollut se, että vanhemmat pelaisivat heidän kanssaan.

Leikeistä saattaa tulla ensimmäiseksi mieleen nolot pakko-piirileikit ja firman vuorovaikutuskoulutuksen väkisin väännetyt ryhmäytymispelit. Moni aikuinen inhoaa leikkiä, kokee sen olevan kaikkea muuta kuin luovuutta ja iloa tarjoavaa ajankulua. Tapasin vähän aikaa sitten lapsia, arviolta n. 10-vuotiaita.

He kertoivat etteivät enää halua leikkiä, koska se on niin lapsellista. Kun kerroin heille, että he ovat lapsia, ja leikkiminen on ihan sallittua, olivat lapset silti sitä mieltä etteivät he enää leiki, koska kukaan muukaan heidän ikäisensä ei enää leiki. Mitä ihmettä meidän yhteiskunnassamme on meneillään, miksi kiire aikuistua on niin kova?

Milloin leikistä on tullut kirosana? Milloin leikkimielisyyden tavoittelu ja ylläpitäminen on vaihtunut tehokkaaseen ajatteluun ja tulosvastuuseen?

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Ilon paikan veivät stressi ja kiire

Olipa kerran ilo. Se asui yrityksessä, se asui ihmisissä.

Jokaisena päivänä kun yrityksessä oli iloa, työtä tekevien ihmisten askeleet tuntuivat kevyemmiltä, työpäivät sujuivat hyvin, kaikilla oli mukavaa, työstä jopa nautittiin.

Kunnes eräänä päivänä kuvaan astuivat leikkaukset, talouskriisi, YT-neuvottelut, stressi ja ahdinko. Työtä tekevien suupielet kääntyivät alaspäin, mielet synkkenivät. Ilolle ei ollut enää tilaa, koska ilon paikan veivät stressi ja kiire.

Silloin ilo päätti lunastaa paikkansa takaisin, niin paljon hän välitti yrityksen hymyilevistä ja hyväntuulisista ihmisistä. Ilo päätti potkaista kiireen ja stressin pihalle yrityksestä. Ilo veti jalkaansa leikkisaappaan, joka potkaisi kiireen ja stressin, alakulon ja mahahaavan niin kauas kuin pippuri kasvoi!

Lopulta yrityksen väki ymmärsi ilon tärkeyden. Ymmärrettiin puhtaan leikin, pysähtymisen, nauramisen voima. Ymmärrettiin se, että ilman iloa, mitään ei synny, mikään ei tunnu hyvältä – ei työnteko, ei kahvitauotkaan. Olen kuitenkin kuullut että töissäkin voi olla hauskaa, sielläkin saa nauraa. Työntekokin voi joskus olla leikkimistä, heittäytymistä, pelleilyä. Kokeilua, luovuuden herättelyä, ideoita.

Ei sitä, että otetaan naamalle erilaisia ilmeitä ja yritetään olla hauskoja. Ei sitä, että leikitään piirileikkejä ja lauletaan ryhmälauluja. Vaan todellista työpaikalla virkistymistä, rentoutumista, kiireen hetkellistä unohtamista!

Leikit ja lelut

Leikillisyys on myös asenne. Mitä kaikkea hienoa ihmiskunta onkaan saanut leikkimielisyyden ja kokeilun avulla? Keksintöjä, kulttuuria, hyötytuotteitakin. Leikkimielisyys on elämäntapa. Aikuinen mies, jolla on pihallaan auto, moottoripyörä, moottorivene ja moottorikelkka sanoo härveleiden olevan olemassa siksi, koska ”pitäähän näitä leluja olla!” Mikä ihana asenne!

Juuri noin elämään pitäisikin suhtautua! Kaikille lelut eivät ole moottoriajoneuvoja, joillekin leikki saattaa olla palapelin rakentamista, tansseissa käymistä, puutarhan kasvatusta, teatterissa käymistä. Kaikkea ei kannata ottaa niin vakavasti, vaan jokaisena päivänä tulisi tehdä edes jotain joka tuottaa sinulle iloa. Lapset osaavat leikkiä, lapset osaavat käyttää mielikuvitustaan. Matkan varrella aikuisuuteen, tapahtuu jotain, ja me unohdamme kuinka leikitään.

Haluaisin kuitenkin tarjota sinulle vinkkejä leikkiin, joten nappaa tästä leikkipankista neljän viikon jokaiselle päivälle leikki, jota voit leikkiä perheesi kanssa, ystävien kesken, työpaikalla, illanistujaisissa.

Uskaltakaa kokeilla! Voitte yllättyä ja innostua!

Artikkelin kirjoittaja Henna Laitinen

Henna Laitinen on luovuusvalmentaja, draamaopettaja, seikkailija ja leikittäjä. Hennan mielestä leikki on paitsi lasten, myös aikuisten oikeus, ja taide on elementti joka kuuluu kaikille. Henna haluaa rohkaista jokaista löytämään luovan energiansa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.