Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Oman elämäsi Superstara – toteuta ammatilliset unelmasi on kirjoitettu sinulle, joka haluat aikuisten oikeasti saavuttaa omat ammatilliset unelmasi, etkä jää haaveilemaan niistä vielä jäljellä oleviksi elämäsi vuosiksi.

Kirjassa sanotaan asiat niin kuin ne ovat, eli lukijalle puhutaan harvinaisen suoraan. Kirjoittaja Taru Tammikallio on luovan alan moniosaaja, kirjoittaja ja valmentaja sekä varhaiskasvatuksen opettaja, joka teki vuosikausia turvallisia ja järkeviä ammatillisia ratkaisuja, jotka eivät kuitenkaan tehneet hänestä onnellista. Mediayrittäjyys veti niin paljon puoleensa, että Taru päätti kääriä hihat ja opetella uuden ammatin.

Moni meistä on kuunnellut liikaa muiden mielipiteitä ja ottanut itseensä sen, jos omia uravalintoja on kritisoitu. Toki sitä toivoisi lähimmiltä ihmisiltä kannustusta sen sijaan, että he kyseenalaistavat täysin oman tekemisen ja sen mielekkyyden. Harva uskaltaa kuunnella itseään ja sydämensä ääntä, vaikka usein se on palkitsevaa. Taru ajatteli, että hän opiskelee itselleen ammatin, jossa varmasti on töitä ja hyvät tulevaisuudennäkymät, siis työllistymisen kannalta. Se ei riittänyt, koska työ ei tuntunut omalta. Raha ei aina ratkaise, ja myös yrittäjänä voi pärjätä ihan kivasti.

Kirjassa ei ole kysymys vain yrittäjyydestä, vaan paljon laajemmasta kokonaisuudesta nimeltä ”minä ja minun ammatillinen identiteettini”. Ammatilliset unelmat kolkuttavat ovea niin kauan, kunnes niitä lähtee toteuttamaan, alitajuisesti. Moni aikoo vuosikausia opiskella uutta alaa tai perustaa yrityksen sitten huomenna, kun tänään ei ehdi, jaksa tai pysty, mutta juna kulkeekin ohitse niin monta kertaa ja lujaa, että kohta voi olla liian myöhäistä – sitä paitsi eläkevuodet häämöttävät jo horisontissa, eikä motivaatiota ole. Viimeiset vuodet vain kärvistellään.

Mutta eikö kyse ole nyt siitä, että sivutoimisesti voi harrastaa jotain muuta, kun on suorittanut kunnialla sen päivätyön? Ei, Tarun mukaan kyse ei ole himmailusta tai tyytymisestä vähempään kuin omaan potentiaaliinsa. Hän itse lähti rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tavoittelemaan unelmaansa ja pääsi tavoitteeseensa.

Oman elämän superstara -kirja

8 askelta superstaraksi

Kirja neuvoo kahdeksan askelta, jotka voi stepata omaan tahtiin.

1. Muuta ajattelusi, muuta elämäsi
2. Tiedä mitä haluat
3. Löydä vahvuutesi
4. Tee unelmasta tavoite
5. Rakenna henkilöbrändiäsi
6. Verkostoidu viisaasti
7. Ota voittajan asenne
8. Huolehdi hyvinvoinnistasi

Taru kirjoittaa lukijaystävällisesti ja aidosti sekä rehellisesti. Hän kertoo lukijalle myös oman tarinansa. Hän käyttää suoria ilmauksia. Jos jokin on kakkamaista, niin se myös on sitä. Sitäkään ei tule kieltää, että elämä on välillä perseestä. Mutta kun sen tunnustaa itselleen, niin sille voi tehdä jotakin – näivettymättä työssä, jota ei rakasta. Moni läheinen kyseenalaisti Tarun ammatilliset unelmat ja niitä seuranneet valinnat. Miksi työstään pitäisi ylipäätään tykätä? Saati sitten rakastaa sitä, mitä tekee työksi. Eikö sitä tehdä toimeentulon takia? Vaikka on tunne siitä kuin olisi pallo jalassa ja pullistuma kaulavaltimossa.

”Mikään työ, unelma tai tavoite ei saa mennä hyvinvointisi edelle.” – Taru Tammikallio

Unelmien tavoittelijaa kyseenalaistetaan

Itse olen kohdannut tätä samaa ajattelua ei-niin-perinteisellä urapolullani, jos nyt urasta voi puhua. Minulta on kysytty, mitä oikeastaan teen, miksi teen sitä, mitä teen, enkö voisi tehdä jotain oikeaa työtä, miksi opiskelen tätä alaa, miksi en opiskele jotain muuta alaa, miksi en mene kouluun opettamaan, miksi en ole teologisella alalla, miksi teen kaupallisen alan töitä ilman alan tutkintoa jne. Oli vaiheita, jolloin en itsekään aina tiennyt, miksi mitäkin tein ja silloin nämä kysymykset aiheuttivat suurta päänvaivaa – ja stressiä.

Kaupan kassa ja mopinvarsi kutsuivat usein minua (ei niissäkään mitään vikaa ole), kun kukaan ei kannustanut minua väitöskirjan tekemiseen ja jatkamaan oman unelman tavoittelemista. Oli päiviä, jolloin olin täysin kypsä ja valmis kantamaan kirjat ja tutkimusaineistot lähimpään roskikseen ja menemään oikeisiin töihin. Itseäni auttoi se, että luin kirjoja väitöskirjan tekemisestä. Huomasin, kuinka hemmetin vaikeaa se oli. Akateeminen elämä ei ollutkaan apurahoissa kylpemistä ja tsemppaavia proffia sekä väikkärin kirjoittamista kahdessa vuodessa flow’ssa, vaikka olin saanut sellaisen kuvan. Koen, että kirja Oman elämäsi Superstara antaa vertaistukea. Vaikka kaikki muut kyseenalaistaisivat mielenterveytesi ja kutsuisivat sinua hulluksi… Niin kauan kuin sitä ei tee psykiatri tai lääkäri, niin herraisä, toteuta unelmasi ja elä omaa elämääsi. Niin kaikki muutkin menestyjät tekevät.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Valitse polku jota haluat kulkea

Ymmärrän, että monelle tällainen epävarmuus on liian kuluttavaa tai voi tuntua lähes mahdottomalta. En ole yli-ihminen, eikä Tarukaan sellaista kuvaa itsestään missään tapauksessa kirjassaan anna lukijalle. Sen sijaan hän listaa alkuun kaikki epäonnistumisensa, ujoutensa ja ”luuseriutensa”, jolloin lukijakin jo melkein uskoo, että suossahan tuo mimmi tarpoo. Kaikkihan on mahdotonta, kunnes se on tehty. Taru oli itse koulukiusattu ja arka lapsi, joka ei luottanut omiin kykyihinsä. Ihmiset hänen ympärillään varoittelivat, kun uranvaihdos tuli ajankohtaiseksi. ”Se ei kuitenkaan tule onnistumaan.” Kuinkas sitten kävikään?

Taru Tammikallion mukaan valtaosa ihmisistä ei vie lukemiensa kirjojen tai käymiensä seminaarien ja koulutusten oppeja koskaan käytäntöön – ja sitten he ihmettelevät, kun tuloksia ei tule. Voi voi! Onko tämä taas yksi niistä uramuutoskirjoista ja ”self help” -oppaista, jotka eivät lopulta kuitenkaan toimi? Kirjassa sanotaan suoraan, ettei mikään muutos toteudu tai tämäkään kirja toimi, jos ei itse tee mitään. Kukaan ei tule hakemaan sinua kotoa töihin, ei minuakaan, vaan on ihan itse ja omin kätösin koputeltava niihin oviin, jotka vielä ovat kiinni… niin vielä.

Taru kirjoittaa: ”Haluan, että heräät jokaisena (tai lähes jokaisena) aamuna ”fuck yeah” -fiiliksellä ja olet innoissasi työstäsi. Lupaan, että mielekäs työ heijastuu positiivisesti myös omaan jaksamiseesi, ihmissuhteisiisi ja itseluottamukseesi. Erittäin todennäköisesti se näkyy myös palkkapussissasi, joka sekin todennäköisesti kiinnostaa sinua enemmän tai vähemmän.” Taru kertoo kirjassaan, kuinka hän onnistui vaihtamaan varhaiskasvatuksen opettajan työnsä mediayrittäjyyteen ja siihen, että hän auttaa muita saavuttamaan omia ammatillisia unelmiaan. Ehkä oma tavoitteesi on päinvastainen, haluat varhaiskasvatuksen opettajaksi media-alalta, mutta sillä ei ole väliä, mille uralle tähtäät, kunhan tähtäät.

Tärkeintä on aloittaa

Tarvitaan vain päätös vaihtaa alaa tai perustaa yritys tai vaikkapa laskuttaa asiakasta laskutuspalvelun kautta. Koko polkua ei tarvitse nähdä, vaan se riittää, että alkaa kulkea siihen suuntaan, johon haluaa kulkea myös jatkossa. Tarun ammatinvaihto- ja uratarina on innostava. Taru on elävä esimerkki siitä, mikä on mahdollista. Kirja Oman elämäsi Superstara auttaa saamaan jalan oven väliin sellaiseen elämään, joka ei kulu lomaa tai viikonloppua odottaessa. Ei edes surullisenkuuluisaa eläkettä. Kirja on niille, jotka ovat kyllästyneet kyseenalaistajiin ja ”minähän sanoin” -tyyppeihin, jotka eivät itse uskalla tehdä mitään repäisevää ja jolle Kanarian matka on suuri elämys.

Oman elämän Superstaraksi

Kyse on siitä, että sinusta tulee oman elämäsi superstara. Ei kenenkään toisen, tai ihailtu. Olen toiminut samantyyppisissä tehtävissä kuin Taru ilman koulutusta sille alalle, ja siksi minäkin tiedän sen, että se on täysin mahdollista.

Kerro tarinasi, ole se, kuka todella olet, tee parhaasi siinä, mitä teet ja uskalla onnistua ja epäonnistua. Älä pelkää onnistumista tai epäonnistumista. Molemmat ovat sataprosenttisen varmoja lopputuloksia. Älä itke kuolinvuoteellasi menetettyjä mahdollisuuksiasi. Kirjaa lukee kuin puhetta ja on noin 350 sivua, joten siinä on paljon luettavaa ja läpikäytävää asiaa.

Tutustu Taruun ja Oman elämäsi Superstara -kirjaan.

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Tarusta.

Artikkelin kirjoittaja Tea Holm

Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on tekeillä tietokirja liittyen kuolemanjälkeisen elämän tutkimukseen. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja jossa eletään kirjailijan elämää.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.