10.2.2020

Kuinka elää rohkeammin omaa elämäänsä? Koska rohkeus on valinta, voit valita elää rohkeampaa elämää tässä ja nyt!

Kuinka yksinkertaista siis: ”Päätän olla rohkea!”. Usein luullaan, että riittää, että kerran tekee hyvän päätöksen – ja sitten vaan pitäytyy siinä. Käytännössä muutos ja tavoitteeseen pääseminen edellyttää kuitenkin sitä, että valitsemme joka päivä tavoitteemme uudelleen. Valitsemme toteuttaa sitä suunnitelmaa, jonka olemme tehneet tavoitteeseen pääsemiseksi, pieni askel kerrallaan.

”En uskalla enkä tiedä, miten voisin olla rohkeampi.” Tällainen kokemus voi olla meillä monella. Siksi onkin tärkeä löytää oikeat ratkaisut eli itselle toimiva strategia siihen, kuinka kasvattaa rohkeutta ja elää rohkeammin. Kuitenkin ennen kuin pääsemme omassa elämässä tähän vaiheeseen, on otettava muutamia askelia. Parhaatkaan strategiat eivät auta, jos emme saa vietyä niitä käytäntöön. Siksi avaan seuraavassa, mitä on syytä ottaa huomioon ennen kuin voimme hyödyntää rohkean elämän parhaita strategioita omassa elämässämme.

Nämä 5 askelta ovat ratkaisevia, kun haluat lähteä rohkeamman elämän matkalle:

1. Tunnista

2. Innostu

3. Selkeytä

4. Suunnittele

5. Toimi

Bettina Kanninen

1. Tunnista

Pysähdy, tarkastele tämän hetkistä tilannettasi ja tunnista tarve muutokselle. Mitä tekisit, olisit tai tuntisit, jos olisit hieman rohkeampi? Pysähdy tämän kysymyksen äärelle ja tunnista, minkä haluaisit muuttuvan. Rohkeus voi herättää ajatuksia unelmista, tunteista, sinusta ihmisenä, mahdollisuuksistasi ja tavoitteistasi. Anna niille tilaa nousta! Jokaisella meillä on henkilökohtaiset syyt siihen, miksi kaipaamme lisää rohkeutta elämäämme. Tunnista omat motivaatiosyyt taustalla. Rohkeus antaa sinulle vapauden tunnetta valita, mitä ikinä toivotkaan lisää elämääsi!

2. Innostu

Innostu muutoksesta ja inspiroidu ihmisten kanssa! Varmista, että ympärilläsi on kannustavia ihmisiä, joille voit jakaa ajatuksiasi rohkeammasta elämästä. Valitse, kenen kanssa aikaasi vietät! Hyvä energia, tekemisen meininki ja esimerkit kannustavat sinua omalla matkallasi eteenpäin. Inspiroidu muiden ihmisten kasvutarinoista ja rohkeista valinnoista omassa elämässään. Olen itse varmistanut, että jaksan innostua omista tavoitteistani uudelleen ja uudelleen osallistumalla säännöllisesti erilaisiin itsensä kehittämisen seminaareihin ja valmennuksiin. Näissä tapahtumissa inspiroivat puhujat ja saman henkiset ihmiset auttavat siinä, että jaksan myös tavallisena tiistaina tehdä pieniä asioita tavoitteeni eteen.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

3. Selkeytä

Selkeytä tavoite eli valitse ja tee päätös, mitä kohti lähdet. Voit kysyä itseltäsi 1. kohdan kysymyksen uudelleen ja tunnustella, mihin toivot eniten muutosta juuri nyt. Tarkastele elämääsi kokonaisuutena niin, että otat huomioon elämän eri osa-alueet. Tutki intohimojasi ja selkeytä, mitä todella haluat elämässäsi. Mikä on nykytilasi, entä toivomasi tavoitetila? Tämä edellyttää rehellistä nykytilan tarkastelua ja tavoitetilan kirkastamista. Sen jälkeen on tehtävä valinta siitä, mikä on tällä hetkellä tärkeää. Valinta on sanomista ”kyllä” jollekin asialle ja ”ei”:n sanomista muille asioille. Et voi siis valita kaikkea tai koko elämää. Päätä keskittyä tähän valitsemaasi tavoitteeseen nyt.

4. Suunnittele

Kuinka pääset tavoitteeseesi? Etsi toimivat ratkaisut eli valitse strategiasi ja suunnittele matkasi. Joku on varmasti ollut aiemmin vastaavanlaisessa tilanteessa kuin sinä tällä hetkellä. Miten hän ratkaisi tilanteen? Muista 2. kohta ja oikeat ihmiset ympärilläsi. Mieti, kuka tai ketkä olisivat oikeat ihmiset auttamaan sinua matkallasi eteenpäin. Ota selvää hyväksi havaituista toimintamalleista ja strategioista. Kysy neuvoa ja apua! Opiskele lisää kirjoista ja podcasteista, osallistu valmennuksiin ja seminaareihin tai hanki itsellesi henkilökohtainen valmentaja tai ryhmä ihmisiä matkasi tueksi. Ota aikaa itsellesi ja suunnittele, kuinka viet strategian käytäntöön.

5. Toimi

Vie suunnitelmasi askel kerrallaan käytäntöön! Tee joka päivä päätös tavoitteestasi uudelleen ja noudata valitsemaasi strategiaa. Tarkastele edistymistäsi säännöllisesi ja huomaa pienetkin muutokset. Juhli onnistumisia! Pidä tavoitetila kirkkaana mielessäsi. Muista, että avainsana muutokseen on toiminta!

Valmistaudu kohtaamaan haasteita – ne kuuluvat elämään. Sinun ei tarvitse tietää etukäteen ratkaisuja kaikkiin mahdollisiin haasteisiin. Ratkaiset ne sitten yksi kerrallaan, kun kohdalle osuu. Näissäkin hetkissä tärkeässä roolissa ovat oikeat ihmiset ympärilläsi. Rohkeutta ei ole yrittää yksin. Rohkeutta on pyytää apua!

Muista, että tämä, kuten kaikki mallit, ovat yksinkertaistuksia elämästä – siksi ne toimivat. Tarkastele nyt viiden askeleen listaa ja tunnista, missä vaiheessa olet. Milloin viimeksi pysähdyit oman elämäsi äärelle tarkastelemaan nykyhetkeä? Onko ympärilläsi oikeat ihmiset, jotka inspiroivat sinua esimerkillään? Koetko olevasi riittävän rohkea valitsemaan vapaasti, millaista elämää haluat elää? Onko käytössäsi parhaat strategiat ja ratkaisut, joiden avulla onnistut saavuttamaan tavoitteesi?

Kohdan 5. jälkeen palaamme jälleen kohtaan yksi. Pysähdy säännöllisin väliajoin, tunnista tarpeesi ja tarkastele matkaasi. Kyllä, tavoitteisiin pääseminen vaatii sitä sinnikästä ja pitkäjänteistä työtä. Muista tehdä myös sellaisia asioita, jotka saa sinut innostumaan tavoitteestasi kerta toisensa jälkeen uudelleen! Näin varmistat, ettet anna tavoitteesi haalistua ja vaipua unholaan arjen kiireissä.

Rohkeus on valinta, jonka voit tehdä elääksesi täyttä elämää. Rohkeuden vastakohta ei ole pelko, vaan tyytyminen puolikuolleeseen elämään. Elämään, jota rajoittavat epäonnistumisen pelko, häpeä ja sisäisen itsearvostuksen puute. Voit valita tyytyä tai voit valita elää rohkeasti koko sydämelläsi. Rohkeus on valinta!

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Bettinasta.

Artikkelin kirjoittaja Bettina Kanninen

Bettina Kanninen on rohkeuden edelläkävijä, esiintyjä, naisrohkeuden valmentaja ja Rohkea nainen -valmennuksen kehittäjä. Hän on hersyvä ja intohimoinen oman elämänsä johtaja, joka haluaa rohkaista naisia ottamaan 100%:sti vastuun elämästään ja vapauttamaan itsensä elämään täyttä elämää. Bettinalla on palo elämään ja uteliaisuus ihmisyyteen. Hän tutkii ihmisyyttä ja elämää – ja oppii jatkuvasti lisää elämällä täyttä elämää! Bettinan missiona on rohkaista naisia luomaan henkilökohtaisia kasvutarinoita menestykseen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.