Sampsa Simpanen on stand up –koomikko, moottoripyöräjengiläiseltä näyttävä nallekarhu ja pastori. Kolmen alle kouluikäisen lapsen isänä hän ei pelkää mitään. Paitsi kotona pysymistä.

Sampsan kuullessa komiikan kutsun, hän jätti kirkolliset velvoitteet taaksensa. Vaikka velvotteet jäivät, tarinat pappisuralta pysyvät tiiviisti hänen komiikassa mukana. Sampsalla on oma persoonallinen näkökulmansa elämään. Lämmin olemus ja outoihin, mutta silti kaikille tuttuihin kokemuksiin pohjautuvat tarinat kulkevat jouhevasti temmaten yleisön mukaansa. Stand up –koomikon ja papin ammatissa on paljon yhteistä, kummassakin ollaan ihmisten kanssa ja välitetään ilosanomaa.

Uupumus vei Sampsan lopullisesti ammatinvaihdon äärelle. Rankat tehtävät papin ammatissa jäivät pyörimään mieleen työpäivien jälkeenkin ja lopulta veivät ilon työstä. Pitkään jatkunut uupumus pysäytti lopulta Sampsan, kun hän paloi loppuun. Matka stand up –koomikoksi ei ollut helppo. Hän oli jo pitkään seurannut lajia ja ihaillut sen taitajia. Hänen ensimmäinen kerta lavalla oli hirveä kokemus. Silti hän meni lavalle uudelleen ja uudelleen. Stand up –komiikan tekemisestä hän huomasi nauttivansa ja totesi, että haluaa katsoa mihin tämä tie vie.

Sampsalle on tärkeää jakaa tarinaansa, jotta suomalaisen miehen masennuksesta voitaisiin puhua vapaammin ja muuttaa siihen liittyviä asenteita. Jos joku löytää samaistumispintaa hänen tarinastaan, sen kertomisesta on ollut hyötyä. Masennuksen kuopasta on jokaiselle omanlaisensa väylä pois. Sampsa uskoo, että nauru auttaa ihmistä vaikeuksien keskellä.

Sampsa on äänenkäytön ammattilainen, joka tunnetaan myös juontajana stand up -koomikon työn rinnalla. Hänellä on peruspositiivinen asenne ja hän kohtaa ongelmien sijaan haasteita.

Entä jos ei vaan pysty kykenemään?

Muutos voi tulla moneen hetkeen. Joskus muutoksen tarve on ilmeinen, mutta emme suostu siihen prosessiin. Joskus kroppa vain antaa periksi ja ilmoittaa, että nyt on aika tehdä asialle jotain. Sampsa Simpanen on stand up -koomikko ja kertoo TÄYSII 2016 -seminaarin puheenvuorossaan koomikon tyyliinsä oman tarinansa muutoksesta ja siihen ajaneista syistä. Saako mies masennukseen? Miltä se tuntuu kun mies itkee omaa väsymystään? Nyt Sampsa elää unelmaansa ja kiertää ympäri maata koomikkona, mutta aina asia ei ole ollut näin. Jossain vaiheessa Sampsa nimittäin ymmärsi, että masennuksella ja alkoholismilla on jotain yhteistä…

Koostekuva TÄYSII 2016 -seminaarin puhujista

Tutustu Sampsaan: Kotisivut / Facebook / Instagram / Twitter / YouTube