Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Addiktion voima on tuhoava – vaatii rohkeutta muuttua

Päihteet, pikkurikollisuus ja ongelmat koulussa sekä kotona värittivät nuoruuttani kehittäen hiljalleen vakavan huumeriippuvuuden, joka hallitsi lopulta elämääni täydellisesti, kunnes sain rohkeutta muuttua.

Päihteet saivat minut tuntemaan itsevarmuutta sekä yhteenkuuluvuuden, yhteyden ja merkityksellisyyden tunteita. Halusin olla kova, kuulua porukkaan ja olin valmis tekemään mitä vain saavuttaakseni tavoitteeni.

Asenteeni päihteisiin oli pitkään ”minä hallitsen päihteiden käyttöäni, eikä päihteet minua”. Lopulta huumeriippuvuus tarttui rattiin heittäen minut kuskin paikalta takapenkille. Minusta oli tullut matkustaja, joka meni minne addiktio halusi menevän, tehden asioita, joita en olisi halunnut tehdä.

Addiktio tyydyttää ihmisen syvempiä tarpeita

Rakkauden, yhteyden, erityisyyden ja varmuuden tarpeet ohjaavat käyttäytymistämme. Tyydyttämättömät tarpeet saavat meidät käyttäytymään ajoittain hulluilla tavoilla. Nopea mielihyvä tai helpotuksen tunne ovat palkitsevia kokemuksia, erityisesti jos ne tarjoavat ratkaisun tarvevajeisiimme.

Lapsena ja nuorena olin lahjakas jalkapalloilija sekä biljardin pelaaja. Harjoittelin ja kilpailin paljon. Pärjäsin lajeissani ja olin pidetty kaveri, mutta en koskaan osannut nähdä arvoani ihmisenä. Olin ujo, herkkä ja alemmuuden tuntoinen kaveri, joka halusi aina olla joku muu. Häpesin ruumistani, herkkyyttäni ja kiltteyttäni.

Päihteet ja jengin ”veljeys” tarjosivat minulle nopean ja tehokkaan ratkaisun sisäisiin kipuihini. Huumeiden tarjoama täyttymyksen ja rakkauden tunne veivät voiton huumeiden vaarojen valistuksesta. Kokemus voittaa usein teorian ja järkipuheen.

Addiktio muuttaa ihmistä. Häpeä, syyllisyys, ylpeys ja itsekkyys luovat ihmisen ympärille näkymättömän ja vaikeasti murrettavan muurin. Addiktin asenne on omavoimainen, itseriittoinen ja pelokas. Avunpyytäminen ja ongelman tunnustaminen koetaan häpeällisenä ja nöyryyttävänä toimintana.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Asenne ilmenee tekoina

Toipumismatkani alkoi päätettyäni laittaa kaiken energiani, päättäväisyyteni ja sitoutumiseni toipumiseen. Aikaisemmin odotin päihdehoitojen ja ihmisten parantavan tai pelastavan minut. Katkeroiduin sekä uhriuduin vastoinkäymisistä ja oikeutin niillä huumeiden käyttöni.

Päätettyäni lopulta raitistua olin valmis tekemään kaiken tarvittavan saavuttaakseni tavoitteeni. Vaihdoin kaupunkia, jätin kaikki huumekaverit, aloin tutustumaan toipumistani tukeviin ihmisiin, soitin miespuolisille vertaistovereille kertoakseni tunteistani, menin tapahtumiin tutustuakseni ihmisiin. Osallistuin klinikan hoito-ohjelmaan täysillä. Päätin, että kohtaan kaikki vastoinkäymiset ja onnistumiset raittiina.

”Rohkeus on toimintaa pelosta huolimatta” kuvaa asenteen voimaa hienosti. Olin aina mieltänyt rohkeuden pelottomuudeksi. Hain huumeista rohkeutta, mutta toipumiseni myötä olen oppinut mitä rohkeus todellisuudessa on.

Rohkeus on valmiutta tehdä pelottavia valintoja, toteuttaa neuvoja ja ohjeita vailla tietoa lopputuloksista, näyttää oma herkkyys toiselle ihmiselle, sanoa EI päihdemielihaluille, pyytää apua tarvittaessa, ottaa vastuu virheistä, kohdata ihmiset, joita on vahingoittanut, sanoa suoraan, jos ei osaa tai tiedä mitä pitäisi tehdä?

Sain rohkeutta muuttua ja siitä kiitollinen

Toipumiseni myötä olen oppinut näkemään itseni uudessa valossa. Olen kunnianhimoinen, päättäväinen, pitkäjänteinen, kehityshaluinen, ahkera ja vastuullinen kaveri. Näen herkkyyteni hyvänä ominaisuutena ja hyväksyn ajoittain esiin nousevat alemmuuden, riittämättömyyden ja ulkopuolisuuden tunteet. Addiktion kompastuskivestä on tullut minulle voimavara.

Toipumisasennetta on tärkeä ylläpitää. Muistutan itseäni lähes päivittäin mistä olen tullut ja mihin olen menossa. Suhtaudun raittiuteeni kiitollisuudella. Raittius on lahja, josta saan nauttia päivittäin.

Raittius on taito- ja ihmissuhdelaji, mutta mitkään opit eivät toimi ilman oikeaa asennetta. Oletko valmis kokeilemaan jotain uutta? Tutustumaan uusiin ihmisiin? Avaamaan mieltäsi uusille opeille? Luopumaan vanhasta? Hyväksymään virheet osana kehittymistä? Oppimaan saamastasi palautteesta?

Jokainen meistä kompuroi matkalla tavoitteisiin. Aikoinaan luulin onnistujien olevan ihmisiä, jotka eivät tee virheitä. Nykyään ymmärrän voittajien olevan valmiita tekemään muita enemmän virheitä.

Vapaudu addiktion vankilasta – elä itsesi näköistä ja täyttymyksellistä elämää

Mitä tarvitaan, että ihminen vapautuu vuosia kestäneen päihde- tai peliriippuvuuden otteesta? Onko kysymys lujasta tahdonvoimasta? Rakastumisesta? Työpaikan saamisesta tai uskoon tulemisen kokemuksesta? TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan riippuvuusasiantuntija ja kouluttaja Juha Lantz kertoo vuosien asiakastyön sekä oman kokemuksensa pohjalta, mitä tarvitaan riippuvuudesta vapautumiseen sekä uuden, mielekkään ja täyttymyksellisen elämän luomiseen. Oikea asenne ratkaisee, eikö? Mutta millaista asennetta tarvitset ja miten se ilmenee päivittäisissä valinnoissasi? Muuttuaksesi sinun pitää olla valmis muuttamaan toimintaasi, haastamaan uskomuksiasi ja oppimaan uutta. Toiminta tuo tuloksia, tulokset luovat uskoa, uskosta kehittyy luottamus ja luottamus tuo vapauden.

Artikkelin kirjoittaja Juha Lantz

Juha Lantz on riippuvuusasiantuntija, puhuja ja kouluttaja, joka tietää mistä puhuu. Hän pääsi itse eroon huumeista vuonna 1999 ja auttaa nyt ihmisiä irrottautumaan päihdehelvetistä takaisin elämään. Tutustu Juhan kotisivuihin tästä.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.