Kirja Tikapuut rakkauteen – Tunne elämäsi on syntynyt kirjailija ja valmentaja Tara Langen omakohtaisista kokemuksista ja ihmisenä olemisen yhteisestä pääomasta sekä kärsimyksestä.

Kun omia tunteitaan uskaltaa tarkastella rehellisesti, alkaa käsittää, mistä niissä onkaan kyse ja kuinka ne muokkaavatkaan omaa elämää.

Tämän Hidasta elämää -kirjan teemana ovat kasvu ja rohkeus; rohkeus tuntea ja olla olemassa myös tunteidensa kautta sekä uskallus kasvaa vaikeidenkin kokemusten kautta.

Tikapuita pitkin taivaaseen

”Tikapuut” on psykiatri David R. Hawkinsin kehittämä työkalu, jota Tara Lange soveltaa suomalaisessa mielenmaisemassa ja omien kokemustensa kautta. Parhaat elämänopit saadaan vain kantapään kautta. Se voi olla joskus kivuliasta, mutta muuta tapaa ei ole olemassakaan.

”Tikapuut” on työkalu itsensä kohtaamiseen. Meillä on läheisin ihmissuhde omaan itseemme. Kun se on kunnossa, niin kaikki muukin on likimain sitä. Tikapuut laittavat omat tunteet tiettyyn järjestykseen, jolloin niihin tulee järkeä.

Tikapuut rakkauteen -kirja

Tikapuut rakkauteen – tunteita laidasta laitaan

En luettele tässä kaikkia Taran mainitsemia tunteita, jotka hän on tikapuille asetellut, mutta niitä on monta surusta hyväksyntään ja pelosta rakkauteen. Jossakin kohtaa tunnetikapuut muuttuvat puskemisesta voimaannuttaviksi askelmiksi.

Meillä on tapana puskea eli pakottaa asioita tapahtumaan oman mielemme mukaisesti. Kun asiat eivät mene niin kuin haluamme, niin meistä tulee turhautuneita, ärtyisiä ja jopa vihaisia. Tara vakuuttaa löytäneensä menetelmällään mielenrauhan, joka on monelta kateissa.

Tekemisestä sallimiseen

Lapsen syntyessä nainen joutuu tilanteeseen, jossa entiseen malliin tekeminen riitä (hänelle itselleen). Vaikka tekisi kaiken niin hyvin kuin pystyy, niin se ei enää riitä. Tai siltä se tuntuu, koska ei pysty omalla toiminnallaan rauhoittamaan itkevää lasta, saamaan häntä nukkumaan edes sitä vähää, että saisi itse ummistettua silmänsä tai muutoin pitämään elämää totutussa järjestyksessä.

Arjesta katoaa ilo ja tolkku. Asioita sattuu ja tapahtuu lasten ehdoilla ja kanssa hallitsemattomasti, mikä ei ole lainkaan oman mielen mukaista. Tuttu ja turvallinen järjestys, ”oma elämä”, on tipotiessään.

Kirjassaan Tikapuut rakkauteen Tara kertoo omasta matkastaan, joka ei ole ollut siitä helpoimmasta päästä. Se on sisältänyt niin itkua kuin hammasten kiristystä. Matkan aikana on syntynyt muutakin kuin lapsia – myös tämä kaunis kirja.

Ikävaiheet ja kasvunpaikat

Kirjassa ikävaiheet on luokiteltu, kuten 0 – 7. Siinä on mainittu myös seitsemän chakraa (esim. juurichakra), oppia (esim. rajat) ja tunnetta (esim. häpeä ja syyllisyys) siten, että niitä voi tarkastella joko yhdessä tai erikseen. Juurichakraan liittyvät omat rajat sekä häpeä ja syyllisyys.

Lapsuudessa kehittyy tunne perusturvallisuudesta tai sen puuttumisesta. Kasvatus voi tapahtua häpeän ja syyllisyyden kautta. Opimme elämään tietyissä puitteissa, mikä voi aiheuttaa vääränlaista syyllisyyttä ja jopa rajattomuutta.

Ikätaulukosta voi tsekata omat kehityskohteensa sekä ”palata ajassa taaksepäin” muuttamaan nykyhetkeä menneisyydestä käsin.

Vertaistukea ja peilejä

Kirja Tikapuut rakkauteen on hieman rönsyilevä kasvutarina. Se on täynnä eläviä esimerkkejä, mikä on lukijan kannalta mielenkiintoista. Sen voi säilöä kirjahyllyyn pahan päivän varalle niin vertaistueksi kuin avittajaksi henkilökohtaiseen kasvuun.

Kirjasta ei jäänyt mieleen mitään yhtä juttua, vaan ennemminkin nippu tunteita. Sen voima on nimittäin tunteissa. Siitä voi valita tietyn tunteen tai merkitä korostuskynällä itselle merkitykselliset kohdat sekä opetella elämään vähemmän hyvien tunteiden kanssa.

Tunteidensa työstäminen on tikapuilla kiipeämistä.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Tikapuut rakkauteen -kirjan kuvaus

Kun oppii tunnistamaan eri tunnetasoja, ymmärrys itseä ja muita kohtaan kasvaa. Elämän voi nähdä tunteiden tikapuina, joita kiipeämme ylös ja alas häpeästä rakkauteen. Kulkemalla tikapuita pitkin tunnistetaan tukahdutettuja tunteita, uskomuksia ja egon valheita – ja päästetään niistä irti. Silloin saa tilaa innostukselle, keveydelle ja rakkaudelle. Tara Langen omakohtaiset kokemukset tikapuiden eri tasoilta kutsuvat tarkastelemaan omaa tunne-elämää rehellisesti. ”On rohkeaa tuntea, helpompaa on tukahduttaa ja vältellä tunteitaan.”

Tara Lange on kirjailija ja valmentaja sekä suosittu luennoitsija. Hän on myös äiti, Babyjoy-yrittäjä ja ryhmänvetäjä. Hän on huumorintajuinen valmentaja sekä ikuinen opiskelija. Lapset ja luonto ovat hänen oppaitaan.

Tikapuut rakkauteen ja muut Taran kirjat löydät Hidasta elämää -puodista.

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Tarasta.

Artikkelin kirjoittaja Tea Holm

Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on tekeillä tietokirja liittyen kuolemanjälkeisen elämän tutkimukseen. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja jossa eletään kirjailijan elämää.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.