Vuosi alkaa joillain tipattomalla ja kehon puhdistuskuureilla, mutta mitäs jos tulisikin tehdä sen sijaan tai lisäksi tunteiden puhdistuskuuri?

Oletko miettinyt, että saatat kantaa mukanasi ylimääräistä painolastia tunteiden muodossa? Tunteet voivat olla lapsuudesta, ne voivat olla perittyjä vanhemmilta, omaksuttuja ystäviltä tai ympäristöstä. Tunteet voi olla jotain, mitä kannamme mukanamme menneisyydestämme. Tunteesi eivät kaikki välttämättä ole sinun tai palvele sinua ja parastasi tässä elämän vaiheessa.

Tunteet

Kaikki tunteet ovat sallittuja. Niiden tarkoitus on tuoda meille viestejä ja herättää tässä hetkessä huomaamaan asioita syvemmin. Tunteet ovat toisin sanoen kuin viestintuojia.

Usein tunnemme ja reagoimme asioihin tilanteissa täysin tiedostamatta. En sano, että pyrkimys olisi olla aina 100% läsnä ja tietoinen, mutta parhaimmassa tapauksessa voimme oppia näkemään tunteiden todellisen merkityksen ja huomaamaan miten ne meissä ilmenevät ja missä tilanteissa. Tunteita voi myös tietoisesti muuttaa – se on osa tunteiden puhdistuskuuria.

Tunteissa piilee näkymätön valinta

Emme ole yhtä kuin tunteemme, eikä tunteet määrittele meitä tai niiden tarvitse hallita meitä. Tunteet ovat kaunis osa elämää. Niillä on oma erityinen tarkoitus rikastaa sitä ja ohjata meitä aina kohti valoa ja rakkautta.

Tunteissa piilee näkymätön valinta. Kysymys kuuluu, päädymmekö täysin niiden ohjaukseen, siinä hetkessä kokien, ettemme voi vaikuttaa niihin? Jäämmekö jumiin tunteisiin, aivan kuin me olisimme osa tunnetta? Valtaako tunteet ja tunnetilat meidät kokonaan niin, ettei meillä pysy hallinta? Pyyhkäiseekö tunne meidät mukaan kuin tuuli tai pahempikin myrsky?

Pysymmekö tyynenä tai samaistumatta? Voimmeko nähdä tunteiden syvemmän viestin, mahdollisuuden oppia jotakin itsestämme? Voimmeko vastaanottaa tunteet ja pysähtyä niissä, kuitenkaan jäämättä niihin kiinni ja jumiin pitemmäksi aikaa? Näemmekö, että voimme myös valita luoda tunnetiloja? Näetkö miten omilla valinnoilla ja elintavoilla voit vaikuttaa omiin tunteisiin ja mieleen?

Negatiiviseksi koetut tunteet kutsuvat tekemään valinnan. Valitsemmeko sen tuoman uhriutumisen, synkkyyden, alakuloisuuden, epätoivon, pelon ja epävarmuuden? Vai valitsemmeko katsoa sen yli ja ohi rakkauteen, sinne missä on ikuisesti toivoa, valoa, rohkeutta, iloa ja kiitollisuutta? Tunteiden ymmärtäminen, hyväksyminen ja muuntaminen on osa tunteiden puhdistuskuuria.

Tunteiden sulatus

Mieti, mitä tapahtuu jos et pureskele ruokaasi kunnolla ja vaan nielet sen? Entä mitä jos ruoka ei sula kunnolla suolistossa? Voisimme kenties ajatella samoin tunteista?

Mitä tapahtuu, jos nielemme kaikki tunteet, ilman että kohtaamme ja käsitelemme niitä? Tai mitä jos hotkimme tunteita (tai ruokaa) yhtään enempää pohtimatta tai keskittymättä, että mitä ja miten paljon sisältöä tulee nieltyä? Aivan, tulee ähky. Saattaa olla, että tulee nieltyä enemmän kuin olisi tarve tai pitäisi. Saattaa olla että alas menee jotain sinne kuulumatonta, kenties jopa jotain epäsopivaa. Tulee paha olo.

Sulamattomasta ruuasta tulee usein vatsaoireita ja se kerryttää myös ylimääräistä kuonaa elimistöön sekä rasittaa maksaa. Jos tilanne jatkuu pitkään, voivat oireet pahentua. Näin käy myös tunteille, ellei niille anna niiden tarvitsemaa aikaa ja tilaa, ellei niitä ”pureskele” huolella.

Tunteiden puhdistuskuuri

Tarkoitus ei ole lopullisesti päästä eroon kaikista negatiivisista tunteista. Ajatus on, että tunteet prosessoitaisiin ja kohdattaisiin lopulta rakkaudessa, eli myötätunnolla, ymmärryksellä, hyväksynnällä ja antamalla tarvittaessa myös anteeksi. Voimme muuntaa negatiiviseksi koetut tunteet lempeyden kautta, jolloin me palaamme takaisin valoon. Kärsimys jää hetkelliseksi ja negatiivisen tunteen voima haihtuu.

Ajatus on, että näkisi myös tunteiden taakse, niiden tuoman viestin, ettemme jäisi jumiin negatiivisiin kuormittaviin tunteisiin. Usein lempeä myötätunto itseä kohtaan, lisää myös myötätuntoa muita kohtaan.

Tunteiden pakeneminen

On yleistä, että tunteita paetaan tai juostaan karkuun. Niiden olemassaoloa ei kuitenkaan tulisi vähätellä. Ethän lakaise tunteita maton alle? Tunteissa itsessään ei ole mitään pahaa, pelättävää tai hävettävää. Ihmisyydessä saa tuntea ja tuntua. Tunteita ei tarvitse turruttaa.

Tiedän, jos vauhti on kova, voi tunne kolkuttaa ovelle kauankin. Samalla tuntuu vaikealta tai lähes mahdottomalta pysähtyä tunteen äärelle. Kolkutus ei yleensä kuitenkaan lakkaa, vaan kovenee, ellei siihen vastaa.

Rakkaus ruokkii – pelko vie pois valosta

Kun lapsi syntyy, hän osaa pelätä vain kovia ääniä ja putoamista. Kaikki muu pelko on opittua. Pelko suojelee meitä, mutta pelko ei aikuisuudessa useinkaan perustu todellisuuteen, vaikka siltä voi tuntua. Evoluution mielessä pelko ohjasi meitä pois todellisista elämä-kuolema tyyppisistä vaaratilanteista.

Sillä hetkellä kun meitä pelottaa tai tuntuu epävarmalta, voimme kysyä itseltämme: Onko pelko oikeasti totta? Onko tässä oikeasti kyse henkiinjäämisestä? Pelon ja epävarmuuden toisella puolella saattaakin olla jotain sellaista, mitä sielu ja sisin todella kaipaa ja haluaa.

Pelko pysäyttää tai saa meidät perääntymään. Aina ei ole syytä puskea pelon läpi. Aina ei ole oikea aika. Joskus on ihan totta, että ei ole vielä valmis ja toki pelko voi olla olemassa myös syystä. Se kutsuu miettimään ja harkitsemaan.

Voi kuitenkin olla niin, että pelko kertoo siitä, että toisella puolella on jotakin sellaista mitä meidän sydän oikeasti kaipaa, mutta pelkäämme epäonnistumista, ilman jäämistä tai kipua. Kun halu, läsnäolon voima ja luottamus muuttuvat suuremmaksi kuin epävarmuus ja pelko, silloin me luonnollisesti puskemme pelon läpi ja heittäydymme tuntemattomalle maalle avoimina, haavoittuvaisina ja valmiina vastaanottamaan sitä mitä tulee. Tällöin vanhan kaavan toistaminen, tekemättä jättäminen ja tilaisuuden menettäminen pelottaa enemmän. Luottamus on siinä, että kaikki menee aina juuri niin kuin on tarkoitus. Tällöin oma sisin ja sydän on prioriteetti.

”Vaikka minua pelottaa, tunnen, että tämä on oikein minulle, joten teen sen kaikesta huolimatta. Se että kuuntelen itseäni ja teen, on tärkeämpää, kuin siitä syntyvä lopputulos.”

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Kertomus asiakkaastani ja aiheettomasta pelosta

Sain luvan anonyymisti jakaa yhden Henkisen valmennuksen -valmennustilanteen, missä valmennettava pohti ääneen, mitä hänen sisin nyt oikeasti kaipaa. Hän oli oivaltanut, että hän toivoo tänä vuonna löytävänsä aidon rakkauden ja kumppanin. Hän oli oivaltanut, miten hän on omalla toiminnallaan ja syvillä uskomuksillaan rajoittanut itseään juuri kyseisessä asiassa.

Kun hän oli nähnyt mielenkiintoisen miehen, hän oli mielessään pohtinut, että tämä mies on varmaankin varattu, eli ihan turha edes lähestyä. Hän oli saattoi vilkaista, keitä muita huoneessa oli ja oli löytänyt sieltä aina jonkun viehättävän naisen ja ajatellut, että mies todennäköisesti on kiinnostunut hänestä. Hän oli jopa yllättynyt itse, huomatessaan nämä ajatukset. Aiemmin ne olivat automaatin lailla toimineet täysin hänen huomaamatta. Nyt aika oli eri. Hänellä oli voimakas intentio löytää rakkaus ja hän oli valmis kohtaamaan kaiken sen, mikä esti sitä. Näin hän löysi vihdoin itsestään riittämättömyyden uskomuksen ja ajatukset, jotka ohjasivat häntä aina perääntymään tai ajattelemaan itsestä vähemmän.

Uusi ihastus

Nyt hänellä oli uusi tilanne edessä. Uusi kiinnostuksen kohde ja sydän auki vastaanottamaan. Hänen mielensä alkoi kuitenkin jälleen selittämään ja perustelemaan. Mieli oli täynnä pelkoa ja epävarmuutta. Hän keksi helposti syitä, miksi ei kannattaisi nyt lähestyä tätä miestä. Automaatti toimi edelleen, mutta hän tiedosti sen jo tässä vaiheessa.

Kysyin häneltä: ”Mitä tekisit nyt, jos seuraisit omaa sisintäsi ajattelematta yhtään mitään muuta?”

Hän vastasi hieman hymyillen, ”Menisin varmaan pyytämään häntä treffeille…”

Kysyin: “Jos pysyt vain nyt tässä hetkessä, kuuntelisit omaa sisintäsi ja pyytäisit häntä ulos, onko siinä hetkessä oikeasti mitään murheita, pelkoa tai epävarmuutta?”

“Ei”, hän vastasi.

Kysyin: “Sanoit juuri, että olet tehnyt muitakin spontaaneja asioita vain puhtaasta ilosta ja se on tuntunut todella hyvältä. Voisiko tämä olla samanlainen spontaani ilon aihe?” Hänen silmänsä alkoivat jo syttyä… ”Kyllä”, hän sanoi.

Kysyin: “Voisitko ajatella, että kuuntelemalla nyt vain sisäistä ohjausta, saattaisit saada aivan uudenlaisen kokemuksen itsellesi, verrattuna aiempaan, jossa olet nimenomaan estänyt itseäsi näissä tilanteissa? Voisitko kenties rikkoa tällä tavoin entisen kaavan ja toimintamallin? Voisiko tämä olla hetki, jolloin tietoisesti uudelleen ohjelmoisit tapasi ajatella ja toimia?”

“KYLLÄ”, hän vastasi.

Kysyin: “Voisitko ajatella tekeväsi tämän itsellesi puhtaasta ilosta – koska voit, ilman, että kiinnityt sen enempää lopputulokseen ja luotat, että kaikki menee juuri niin kuin on tarkoitettu, tässäkin asiassa, kunhan vain seuraat sydäntäsi?”

“Kyllä, kyllä, kyllä”, hän vastasi.

Totesin: “Ethän edes vielä tiedä, pidätkö hänestä kokonaisuudessan! Tämähän on vain hauska tutkimusretki! Kukaan ei ole menossa vielä naimisiin!” Nauroimme, ilo ja keveys oli astunut voimaan pelon ja epävarmuuden sijalle.

Selkeys ja tunteiden muuntaminen

Nyt hän näki selkeästi, miten hän oli estänyt itseään aiemmin. Halu ja intentio oli nyt suurempi kuin pelko. Lopulta, pelko kutsuu meitä todellisuudessa valitsemaan rakkauden, eli ilon, keveyden ja läsnäolon hetkessä. Voimme valita.

Eli mikäli ei ole kyse eloonjäämisestä tai muusta yhtä vakavasta ja todellisesta pelon kohteesta, kysy itseltäsi onko tämä pelko oikeasti totta? Saatanko estää itseltäni jotakin sellaista, jota sydämeni oikeasti kaipaa? Kohtaamalla pelot, toimimalla toisin kuin ennen, eli uudelleen ohjelmoimalla ajatukset ja toiminnan, sekä tietoisesti valitsemalla rakkauden, pelko menettää voimansa. Ei siis ole tarkoitus hävittää pelkoa kokonaan, mutta voit valita annatko sille voimaa vai et.

Tunteiden puhdistuskuurin tarpeessa?

Kaikenlainen reaktiivisuus, ärtymys, kiukku, viha ja masennus ovat usein viestiä siitä, että tunteet jäävät käsittelemättä. Pelkkä tunteiden ilmaisu ei ole vielä riittävää tunteiden käsittelyä. Kipu, loukkaantuminen ja yleinen kärsimyksen tunne kertoo siitä, että käsiteltävää on.

Pelkkä tilanteista puhuminen ei vielä välttämättä ole yhtään muuta kuin tarinan kerrontaa. Itse tein tätä nuorempana todella paljon. Puhumista riitti, mutta en osannut mennä yhtään syvemmälle.

Tuntitolkulla puhuminen ja analysoiminen oli osa omaa reaktiivisuutta. Analysoin kaiken itseni ulkopuolella perin pohjin aina sinne toisen osapuolen ongelmakohtiin saakka. Olen tullut siihen tulokseen, että ylianalysoiminen ja -ajattelu, eivät ole tunteiden prosessointia todellisuudessa, vaan enemmänkin tunteessa vellomista.

Toki, voi vellomisellakin olla joskus oma paikkansa, jos siihen suhtautuu oikein, ja voi sekin jossain vaiheessa johtaa oivalluksiin. Tunteiden puhdistuskuuri ja tunnetyöskentely tapahtuu kuitenkin syvemmällä tasolla.

Tunteiden energeettinen värähtely

Miten negatiivisena koetut tunteet, kuten viha, katkeruus, suru, pelko, ahdistus ja ärtyneisyys voivat ilmetä fyysisenä oireena? Tiesitkö, että nämä tunteet voivat lisätä myös hiljaista matala-asteista tulehdusta elimistössäsi, joka rappeuttavat, kuluttavat ja vanhentavat kehoa ennenaikaisesti.

Tunteet voivat itseasiassa vaikuttaa meihin solutasolla. Samoin kuin ilo, rakkaus, kiltteys, muista välittäminen ja myötätunto voivat korjata ja parantaa, niin aiemmat edellä mainitut tunteet, aiheuttavat matala energistä värähtelyä solutasolla. Tämä toimii myös sisältäpäin, eli jos esimerkiksi maksa on kuormittunut, se aiheuttaa meissä myös ärtymistä ja vihaisuutta.

Olemme kokonaisuus ja kaikki todellakin vaikuttaa kaikkeen. Ajattelun ja tunteiden tasolla on hyvä muistaa se, että meidän keho ei erota ajatuksia ja tunteita todellisista tilanteissa. Jos pyöritämme mielessä jotain vanhaa asiaa, vaikka riitatilannetta ja tämä ajatus laukaisee meissä ikäviä tunteita. Samalla meidän keho voi kokea ja reagoida aivan, kuten olisimme siinä tilanteessa edelleen, vaikka se on vain meidän mielessä. Kaikenlainen murehtiminen, on se joko menneessä tai tulevassa, voi aiheuttaa stressireaktion kehossa ja niin kutsuttuja psykosomaattisia oireita.

Jumiin jääneet tunteet voivat ilmetä kehossa monella tavalla, päänsärkynä, kipuina kehon eri osissa, selkäkipuna, jännityksenä, hengenahdistuksena, vatsavaivoina, ihottumana, hiusten lähtönä, lapsettomuutena, sydämen tykytyksenä ja ahdistuksena. Oireet ovat kehosi keinoja saada huomiosi. Kyseessä on aina jokin epätasapainotila. Se voi olla elimellinen, tai sitten oire voi myös olla johtolanka takaisin tunteisiisi, jotka horjuttavat tasapainoa.

Oireita, jotka saattavat kertoa siitä, että on tunteiden puhdistuskuurin aika:

– Keskittymisvaikeudet

– Ärtyneisyys

– Tulevaisuuden murehtiminen

– Liian vähäinen syöminen tai ylisyöminen

– Ongelmia parisuhteessa

– Valehteleminen itselle tai muille

– Syyllistävä ja moittiva puhe

– Tilanteiden tai ihmisten välttely

– Tuomitseminen

– Omien tunteiden vähättely tai välttely

– Tiettyjen ikävien tunteiden ja tilanteiden toistuminen

– Ylikuormittunut olotila

– Pakeneminen alkoholiin, juhlimiseen tai muuhun vastaavaan

– Olet jumissa menneessä

– Vaikeus puhua avoimesti

– Itsekriittisyys ja omien kykyjen epäily

– Tunne, että on jumissa tai epätasapainossa

– Muiden mielipiteisiin turvautuminen

– Itsensä vertaaminen muihin

– Riittämättömyyden tunne

Fyysiset oireet, jotka voivat kertoa siitä, että tunteiden puhdistuskuuri on tarpeen:

– Univaikeudet

– Jatkuvat säryt tai jumit kehossa

– Päänsärky

– Jatkuva sairastelu

– Ahdistuneisuus ja masennus

Muita syitä miksi tunteiden puhdistuskuuri voi olla paikallaan:

– Haluat syventää yhteyttä itseesi ja muihin

– Haluat antaa anteeksi, jatkaa matkaa tai päästää irti, mutta et oikein tiedä miten

– Tunnet olevasi jumissa menneisyydessä

– Et oikein tiedä mikä sinun tarkoitus on elämässä

– Olet kiinnostunut olemaan enemmän läsnä tässä hetkessä

Tässä joitain keinoja joita itse voi pitää mielessä kun prosessoi omia tunteitaan:

Tunteminen

Kun tunnet, niin todella tunne. Tunnista ne ja anna niille nimi. Pyri kohtaamaan tunteet tunteina takertumatta niihin. Tunteiden kanssa voi olla, niistä voi kirjoittaa ja niitä voi sanoittaa. Erityisesti kaikki ikävältä tuntuvat tunteet kaipaavat lisähuomiota, ymmärrystä ja lempeyttä.

Itkeminen

Kyyneleet sisältävät joidenkin tutkimusten mukaan stressihomonia kortisolia. Itke silloin kuin itkettää. Älä tukahduta tunteita tai niele kyyneleitä. Itkeminen ei ole huono asia tai heikkoutta. Miehetkin saavat itkeä. Sen avulla vapautat tunteita. Myös ilosta voi itkeä.

Irti päästäminen

Toistuuko elämässäsi ikäviä tunteita? Oletko pysähtynyt miettimään niiden todellista syytä tai alkuperää? Alla voi olla jokin käsittelemätön asia, joka vaatii huomiotasi. Kun kohtaat alla olevan todellisen syyn ja ymmärrät mistä tunne tulee, saatat olla jo siinä tilanteessa, että voit päästää siitä täysin irti. Toimintasi voi muuttua.

Toisaalta, voi myös olla, että jokin tunnetila liittyy tiettyyn tapahtumaan tai ihmissuhteeseen. On edelleen hyvä tarkastella, mitä itse voi tästä oppia, mutta samaan aikaan, on tärkeää päästää irti myös sellaisesta, joka toistuvasti osuu ikävästi meidän arvomaailmaan tai rikkoo meidän rajoja. Tällaiset asiat ovat hajottavia, eikä niiden lähelle tule jäädä jos tahtoo oikeasti voida hyvin. Työstä näitä asioita ja päästä irti tunteista, tilanteista ja ihmissuhteista, jotka eivät palvele parastasi.

Turvallisuus ja empatia

Turvallinen ympäristö, rehelliset ja luottamusta herättävät ihmissuhteet edesauttavat avoimuutta myös tunteiden ilmaisussa ja lisäävät mahdollisuutta käsitellä tunteita turvallisesti ja syvällisesti. Jos päälimmäinen huomio on vaikka pelossa, että toinen hylkää, tyrmää, syyttää, pahoittaa mielensä, huutaa tai käyttäytyy muutoin jollain tavalla meitä, turvallisuuttamme tai olotilaa uhkaavasti, on ymmärrettävää, ettei tunteiden purkaminen ja käsittely voi onnistua.

Tunnetyöskentely ja tunteiden puhdistuskuuri vaatii empaattista, hyväksyvää ja kaiken rakastavaa ilmapiiriä, missä oma olo on turvattu, missä kaikki tunteet ovat sallittuja.

Kiitollisuus

Voit valita mihin keskityt, minkä merkityksen annat asioille ja miten toimit. Tämän oivaltaminen on todella voimaannuttavaa! Kiitollisuus kokemuksiin nousee pintaan, kun löydämme kokemukseen liittyvän viestin ja opin. Tämä on prosessi, joka etenkin vaikeimmissa ja haastavissa tilanteissa vie enemmän aikaa. Jokaisessa tilanteessa on tämä valinta. Sama mahdollisuus annetaan jokaiselle. Kaikkia kokemuksia tai tapahtumia emme voi valita tai hallita, mutta voimme itse päättää miten suhtaudumme niihin.

Kiitollisuusharjoitus

Lisää kiitollisuutta elämässäsi kiitollisuus-päiväkirjan avulla. Kirjoita joka aamu vähintään 3 asiaa, mistä olet kiitollinen. Voit myös tehdä korkea värähteisen ”High Vibes” kiitollisuus purkin, johon kirjoitat ja keräät päivittäin pieniä lappusia kaikista kiitollisuuden asioista. Tämä on kiva tehdä myös oman kumppanin kanssa! Vuoden viimeisenä päivänä tai teille muutoin erityisenä päivänä, voitte yhdessä avata purkin ja lukea toisillenne, mitä olette kirjoittaneet!

Vapauta kärsimys

Kaikki tapahtuu syystä. Pyri näkemään kokonaiskuva ja suurempi merkitys. Löydä sitä kautta kiitollisuus. Ajatus ”Mikään ei tapahdu sinulle, kaikki tapahtuu sinun parhaaksesi”, on hyvä oivaltaa. Kaikki tapahtuu meidän hyväksi.

Oman sisäisen prosessin kautta on mahdollista olla jopa kiitollinen niille ihmisille, jotka ovat satuttaneet kaikkein eniten. Heidän kauttansa, voimme nähdä oman peilikuvamme. Toki näemme myös heidät, heidän toimintansa kautta ja voimme löytää ymmärrystä heitä kohtaan, jos katsomme läpi oman kipumme sinne, mikä kipupiste toisessa on todellisuudessa johtanut hänet toimimaan satuttavalla tavalla. Näin voimme tuntea myötätuntoa heitä kohtaan, vaikka se ei tee satuttamista oikeutetuksi. Voimme nähdä sen, mitä he vielä opettelevat.

Samaan aikaan, suurempi oivallus on omassa peilikuvassa, sillä et ole erillinen tapahtumissa. Voit oppia aina itsestäsi jotakin todella arvokasta. Se on valinta.

Joskus voi kyse olla tilanteesta, kun jokin asia, tapahtuma tai ihminen laukaisee meissä tunnetilan, joka todellisuudessa johtuu jostakin vielä käsittelemättömästä asiasta, joka yleensä nousee menneisyydestä eikä millään tavalla liity ihmiseen tai tilanteeseen. Näin jälleen voimme löytää kiitollisuuden siitä, että jokin tai joku on näyttänyt meille sen, missä me voimme vielä oppia ja kehittyä ihmisinä.

Millaista tahdot elämäsi olevan? Miten tahdot käyttää aikaasi? Millainen on arvomaailmasi? Elätkö sen mukaan? Onko ympärilläsi ihmisiä, joiden kanssa viihdyt, jotka rakastavat sinua vilpittömästi ja jotka haluavat parastasi? Muovaa elämästäsi sellainen, kuin sinä haluat. Päästä lisäksi irti kaikesta sellaisesta, joka ei edistä hyvinvointiasi. Tämä prosessi on myös eräänlaista tunteiden puhdistuskuuria.

Valmis päästämään irti

Oletko kyllästynyt tuntemaan jotakin tunnetta? Toistuuko jokin tunne tai tilanne? Haluatko siihen muutosta? Tämä on hyvä kohta ja mahdollisuus päästä syvemmälle omaan tunnemaailmaan ja työstämään alla olevia aiheita. Tunteiden puhdistuskuuria tarvitaan. Tarvitaan tietty halu ja halukkuus muutokseen. Tällöin olet valmis muutokseen. Vastaukset ja suunta löytyvät helpommin.

Puhdistumista ympäri vuoden

Suosittelen, että opettelisimme tekemään mahdollisimman hyviä valintoja ympäri vuoden. Jätä pois sokeri, keinotekoiset makeutusaineet, heikkolaatuiset valkoiset viljatuotteet, mahdollisesti gluteeni kokonaan, jos epäilet sen aiheuttavan oireita, kaikki prosessoitu ruoka, huonolaatuiset lihat, makkarat, leikkeleet, teollinen ruoka ja maitotuotteet, sekä alkoholi.

Jos haluaa ajoittain tehdä erillisen puhdistuskuurin, suosittelen sellaista, jonka kautta opit kerralla aivan uudenlaisen elämäntavan. Kannatan pitkäkestoisia ratkaisuja, jossa elintavat pysyy hyvänä ympäri vuoden. Elintapoja ei kannatta jojon lailla venyttää edes takaisin vaikka ihminen ja keho kaikenlaista kestää. Kestäminen ja sietäminen ei ole elämän tarkoitus missään määrin!

Liian voimakkaita kehon puhdistuskuureja en suosittele, sillä myrkyt varastoituvat rasvakudokseen. Jos esim laihtuminen tapahtuu nopeasti, vapautuu elimistöön hirveä määrä toksiineja, eli myrkkyjä kerrallaan, eikä keholla välttämättä ole kykyä eliminoida sitä kaikkea. Nämä myrkyt jäävät silloin kiertämään kehoon ja voi aiheuttaa hallaa. Keho tarvitsee oikeita ravinteita myös puhdistumiseen.

Kehon puhdistus auttaa joka tapauksessa myös tunteiden puhdistuskuurissa. Sillä huonolaatuinen epäsopiva ruoka, liian vähäinen nesteytys, heikko palautuminen, tukkoinen keho, kuona ja myrkyt rasittavat maksaa ja koko elimistöä ja heikentävät myös suoliston tasapainoa, joka on suorassa yhteydessä meidän aivoihin.

Pääperiaatteet ympärivuotisessa kehon puhdistuskuurissa

Kuona poistuu elimistöstä pääasiassa virtsan, ulosteen ja hien kautta. Sisäelimistä maksa ja munuaiset tekevät suurimman työn. Juo riittävästi vettä ja tehosta puhdistumista juomalla paljon vettä, vihreää- ja yrttiteetä. Liiku päivittäin ja hikoile, mutta vältä jatkuvaa, liian kuormittavaa treeniä.

Syö paljon värejä, etenkin tumman vihreitä vihanneksia ja kaalikasveja. Käytä ruuanlaitossa yrttejä ja mausteita. Tehosta vihreiden saantia vaikka viherjauheilla ja levillä, kuten Chlorellalla ja Spirulinalla. Syö päivittäin suomalaisia marjoa. Käytä hedelmiä kohtuullisesti. Valitse hyvälaatuista luomu lihaa ja kananmunia. Voit myös vaihtaa lihan ja käyttää pelkästään kasviproteiinin lähteitä. Pidä joka tilassa huolta proteiinin saannista. Vältä nopeita hiilihydraatteja ja lisättyä sokeria.

Käytä luomulaatuisia pähkinöitä, siemeniä, rasvoja kuten oliiviöljyä, kookosöljyä, MCT-öljyä, luomuvoita, hamppuöljyä, lisäksi avokadoa ja rasvaista kalaa tai kalaöljyjä; EPA:a ja DHA:ta.

Vältä kokonaan tai vähennä ruoka-aineita, jotka eivät sovi kehollesi, tai jotka aiheuttavat allergisia- tai yliherkkyysoireita.

Suosikkejani puhdistuskuurin tueksi

– Chlorella ja Spirulina: vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, huikea aminohappokoostumus, tärkeitä rasvahappoja kuten DHA ja GLA. Sitoo metalleja, korjaavat suoliston seinämiä. Tukevat maksan toimintaa.

– Luuliemi joko itsetehtynä tai Biomed pakastekuivattu luuliemijauhe. Korjaa suolistoa, sisältää paljon kollageenia, aminohappoja ja mineraaleja. Parantaa vastustuskykyä.

– Maarianohdake – Silymariini – kuningatar yrtti joka tukeeja suojaa maksaa.

– Voikukanjuuri – diureetti, auttaa nesteiden poistumisessa, karvasaineet edistävät syljen, mahanesteiden, sapen ja haimanesteen eritystä, parantaen ruuansulatusta.

– Kurkuma – pitkään käytetty lääkinnällinen rohto, tukee maksan ja sapen toimintaa, parantaa ruuansulatusta, lievittää tulehdusta.

Muista myös lepo ja palautuminen!

Kun kutsut kylään uudet paremmat elintavat ja uudistuneita hyvän olon tunteita, on kuin ottaisit ison henkäyksen raitista ilmaa keuhkoihisi! Ilma alkaa kulkemaan yhä paremmin.

Hyvillä positiivisilla tunteilla avaat ovet uusille mahdollisuuksille, joita sinä itse kehität ja luot. Kun puhdistut negatiivisesta kuormasta sekä kehon, että mielen tasolla, teet tilaa ja voit avata sydämesi aivan uusille unelmien taajuksille!

Artikkelin kirjoittaja Sara Adolfsen

Sara Adolfsen on Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja, Henkinen valmentaja ja Terveydenhoitaja - sen todellisessa merkityksessä. Sara on funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja, tietoisen, läsnäolevan, ja luonnonmukaisen elämän puolestapuhuja, johon keskeisesti kuuluu sydänyhteys ja voimaantuminen sitä kautta. Sara on myös erikoistunut uupumukseen, sen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon valmennuksissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.