Sydänjuttu – Olet parasta, mitä sinulle on tapahtunut on teos itsensä arvostamisesta. Suhde omaan itseen on tärkeintä, mitä meillä on. Siitä rakentuu se muu elämä ja sen mukanaan tuoma ”menestys”.

Eikö ole itsekästä miettiä itseä? Suhdetta itseensä. Näin me olemme valitettavasti tottuneet ajattelemaan. Anna Taipaleen kysymys kirjassa Sydänjuttu on silmiä avaava: ”Milloin oma elämä oikeasti alkaa?”

Se ei voi alkaa, ellemme itse salli sitä itsellemme.

Sinun elämästäsi on kyse

Anna Taipale on kirjailija ja elämän nautiskelija, joka väittää, että myötätunto ja lempeys sekä terve itsekkyys ovat parasta, mitä ihminen voi itselleen antaa tai tehdä.

Kyse ei ole siitä, että hylkäämme kaikki muut, emme enää ikinä auta muita ihmisiä tai keskitymme jatkossa vain itseemme. Kysymys on siitä, että keskitymme ensin itseemme, koska vain auttamalla itseämme voimme oikeasti auttaa muita.

Uskotaan, uskotaan! Anna kertoo oman tarinansa kuin vakuudeksi. Sen, kuinka hän ilta toisensa jälkeen romahti lattialle takki päällä ja poski parkettia vasten, kun hän tuli töistä kotiin. Sen pidemmälle hän ei tuntikausiin päässyt, ja kun tämä toistui tarpeeksi monta kertaa, oli aika alkaa huolehtia itsestä ilman, että se olisi itsekästä.

Sydänjuttu-kirja

Vertaistukea itsensä rakastamiseen

Sydänjuttu rummuttaa itsensä rakastamisen puolesta. Se lupaa, että rakkaus löytyy kyllä, itsestä. Itsensä rakastamisessa ratkaisevaa on, pystyykö arvostamaan itseään. Arvottomuuden tunteista nouseekin uusi arvostus itseä kohtaan.

Ihmistä pienentävät sellaiset tunteet kuin häpeä ja nöyryytys. Nollasta aloittaminen itsensä kanssa on vaikeaa, melkein mahdotonta. Mutta Anna onnistuu vakuuttamaan kirjassaan Sydänjuttu, ettei se ole mahdotonta.

Happinaamari puetaan ensin itselle ja vasta sitten toisille. Miksi tätä ajatusta on niin vaikea soveltaa omassa arjessa? Moni meistä kulkee happinaamaria vailla. Luulemme, että pelastamalla muut pelastamme itsemme. Asia saattaakin olla päinvastoin.

Itsensä on niin helppo pienentää. Omaa itseään on niin helppo ”jatkaa” jatkuvalla tekemisellä. Latistaminen onnistuu luonnostaan. Entäpä, jos menestys olisi itsensä arvostamista ja kunnioittamista, yhtä lailla kuin toistenkin?

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Myötätunto myös itseä kohtaan

Anna mainitsee aarrekartan ja kertoo, miksi sen jutut eivät välttämättä toteudu. Usein meiltä puuttuu tarvittava rohkeus muuttaa omaa elämää. Paremmuuden ei pitäisi kohdistua aina vain paremmin tekemiseen, vaan paremmin olemiseen. Paremmaksi eli myötätuntoisemmaksi ihmiseksi voi alkaa tässä ja nyt.

Ja se koskee myös itseä!

Olemme tottuneet ponnistelemaan arjessa ja vastustamaan nykyhetken huonoutta. Ajattelemme, että jos emme ole tilanteen tasalla, niin putoamme nuoralta. Jos emme ponnistele, emme saa mitään järkevää aikaan. Virheelliset uskomukset vinouttavat elämäämme.

Annan kirja on rönsyilevä kuin päiväkirja. Sitä voi lukea sieltä täältä. Onneksi sitä ei tarvitse suorittaa ja lukea alusta loppuun. Aarrekarttoja voi edelleen tehdä hykerrellen ja siinä uskossa, että saamme aina sen, minkä uskomme ansaitsevamme.

Kasvua ei voi suorittaa. Vaatii rohkeutta tulla omaksi itseksi, mutta se ei vaadi niin paljon, kuin mitä oletamme sen vaativan. Annan kirjan voi huoletta jättää kirjahyllyyn – ei vain kauniiksi kansiksi, vaan myös muistutukseksi siitä, että elämä kantaa. Kasvua tapahtuu myötätunnossa, itsemyötätunnossa.

Lisätiedot

Tutustu Sydänjuttu-kirjaan Hidasta elämää-sivustolla.

Anna Taipale

Mitä jos ei tarvitsekaan olla valmis? Tai edes rohkea? Entä jos sydäntä kutsuvat muutokset ja oman tuntuinen elämä syntyvät turvasta pelätä ja luvasta olla epävarma? Kun oppii itselleen lempeäksi, ei pelkoa tarvitse vastustaa. Silloin vapautuu kulkemaan sinne minne mokkasiinit vievät. Anna Taipale on kirjailija ja valmentaja, häneltä on julkaistu Sydänjuttu-kirja sekä tehtäväkirja. Annan oma polku on johdattanut syvästi omien sydänjuttujen äärelle pelkojen kanssa ystävystymällä. TÄYSII 2019 -seminaarin puheessaan Anna Taipale kertoo, että rohkeus ei ole sitä ettei pelota, vaan sitä että oppii tukemaan itseään kaikissa tunteissaan.

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Annasta.

Artikkelin kirjoittaja Tea Holm

Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on tekeillä tietokirja liittyen kuolemanjälkeisen elämän tutkimukseen. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja jossa eletään kirjailijan elämää.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.