Terapeutti Marika Rosenborg puhuu TÄYSII 2022 -seminaarissa näkökulmanaan Toivo kannattelee.

Toivo kannattelee ja johdattaa sinua eteenpäin

Toivo ei ole syntymälahjana, jota joillekin on annettu ja joillekin ei. Vaikka tutkimuksista tiedetään, että jopa viisikymmentä prosenttia onnellisuustaidoista on synnynnäisiä, on kaikilla meillä mahdollisuus vahvistaa oman asenteemme voimaa kun elämä haastaa. Kärsimystemme määrää emme voi valita, mutta asennetta on kaikilla käytössään saman verran, kuten logoterapiassa meitä muistutetaan. Jotta asenne ei olisi vain sinnikkyyttä ja sisukasta tahtoa, tarvitaan itsemyötätuntoa ja lempeyttä. Yhdessä näistä syntyy toivo. Toivo kannattelee ja johdattaa sinua eteenpäin silloinkin, kun näet eteesi vain muutaman askeleen verran.

Vaikean elämäntilanteen keskellä voimme menettää luottamuksen elämäämme kohtaan. Toivolla on mahdollisuus nousta silloin sisältämme avuksi, mutta meidän tulee suostua ottamaan se vastaan. Se edellyttää että olemme kosketuksissa tunteidemme kanssa ja että suostumme kohtaamaan niistä ne kaikkein hankalimmatkin. Jos pakenet vaikeita tunteita, ahdistuksesi todennäköisesti vain kasvaa, etkä näe mahdollisuuksia. Näin menetät yhteyden samalla myös toivoon.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Vahvistaaksemme toivoa tarvitsemme päivittäistä muistutusta siitä, että tärkeimmät asiat tapahtuvat juuri nyt. Kun otamme vastuun tästä päivästä, tulevaisuus pitää kyllä huolta itsestään. Toivo on kuin lintu, jota ruokit pihamaasi lintulaudalla. Ruokkimalla ja tarjoamalla suojaa huolehdit sekä vahvistat sitä. Se on olemassa silloinkin, vaikka et sitä näe, ja ilahduttaa sinua näyttäytymällä aika ajoin tuomalla lohtua ja uskoa elämääsi.

Kun elämä koettelee sinua, muistuta itseäsi että tämäkin hetki menee ohi. Tulee uusia asioita ja mahdollisuuksia. Me emme ole vain menneisyytemme tulosta, vaan jokainen päivä on uusi alku ja mahdollisuus. Sinun pitää kuitenkin ottaa vastuu omasta elämästäsi, jos haluat siihen muutosta. Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Irrottautuminen koskee, mutta se tekee samalla myös rakkaudesta näkyvää. Älä jää yksin kun elämä koettelee, tarvitse silloin tukea muilta. Jonakin päivänä sinä voit vuorostasi olla hän, joka ojentaa auttavan kätensä apua tarvitsevalle ihmiselle.

Toivo kannattelee – koskaan ei ole myöhäistä auttaa itseään

Tunteiden välttely on nopein tie hankaluuksiin itsemme kanssa. Kun annamme itsellemme luvan tuntea kaikki tunteemme, pääsemme paremmin eteenpäin ja teemme samalla kasvulle tilaa elämässämme. Hyväksyminen on ovi vapauteen, se mahdollistaa myös meitä kannattelevan toivon vahvistumisen.

Terapeutti ja tietokirjailija Marika Rosenborg on työskennellyt kahdenkymmenen vuoden ajan erokriisin keskellä elävien ihmisten kanssa. Tie särkyneiden auttajaksi lähti liikkeelle Marikan omasta erosta ja nyt hänen kohdallaan voi jo puhua elämäntyöstä.

”Olen kulkenut omassa elämässäni pitkän tien kiinnipitämisestä hellittämiseen. Kun suostuin sille, että elämän luonne on olla jatkuvassa muutoksessa oli minun mahdollista elää myös nykyhetki onnellisemmin ja täydemmin.” Tätä ajatusta Marika tutkii asiakkaidensa kanssa ja tämän ajatuksen hän haluaa jakaa myös TÄYSII 2022 -seminaarin puheessaan.

Tutustu TÄYSII 2022 -seminaarin videotallenteisiin tästä linkistä.

Artikkelin kirjoittaja Marika Rosenborg

Marika Rosenborg on terapeutti ja tietokirjailija, joka uskoo uusiin alkuihin. Hän on erikoistunut eroauttamiseen, erityisherkkyyteen ja ahdistuneisuushäiriöihin. Marikan uusin teos Luopumisen kauneus – kirja hellittämisestä ja hyväksymisestä ilmestyi syyskuussa 2022. Marika ottaa vastaan Helsingissä ja Tampereella, www.uudenelamanvarit.fi

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.