Mitä asenne ja asenteen muuttaminen sinulle merkitsee?

Asenne on valinta vastuusta, realismista, hyväntahtoisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Asenteen muuttaminen on tärkeää, jotta ihminen kasvaa inhimillisenä yksilönä – pienin askelin, ajatus ajatukselta ja kohtaaminen kohtaamiselta.

Millainen voima asenteella on?

Asenne auttaa yhtä lailla selviämään ja yrittämään parhaansa, kuin myös tekemään merkityksellisiksi kokemiaan asioita ja saavuttamaan unelmiaan.

Asenne on myös merkittävä hyvinvoinnin lähde, koska tässä ajassa korostuvat itsensä johtamisen vaateet ja organisaatioissa tarvitaan itseohjautuvuutta. Toisaalta asenne on myös avoimuutta työstää omia uskomuksiaan. Sekä yksityis- että työelämässä nämä asiat johtavat parempaan hyvinvointiin: parempiin ajatuksiin, uskomuksiin ja oloon.

Haaste tässä ajassa on kohtaamisissa, jotka toteutetaan uusilla tavoilla etätyön ja digitalisaation myötä. Onkin tärkeää kehittää itseään ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Minulla on sellainen sanonta, että asenne tarttuu kuin virus. Tämä pätee sekä hyvän että huonon asenteen suhteen. Ajatuksemme, eleemme ja äänensävymme heijastuvat ympärillemme ja vaikuttavat toisiin ihmisiin välittömällä sanattomalla tasolla.

Millaisissa tilanteissa asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Asenteesta oli hyötyä silloin, kun halusin lähteä kirjoittamaan kirjaa asenteesta. Tällöin ensimmäiset kommentit nimittäin olivat, ettei asenteesta voi kirjoittaa kirjaa. Nyt kirjoja on jo neljä kappaletta ja asenne-aiheinen Täysii-seminaarikin järjestetään Tampereella.

Asenteesta on ollut apua, kun olen kohdannut ja joutunut hyväksymään pettymykset, takaiskut ja vastoinkäymiset. Asennepuhetta tarvitaan sekä selviytymisessä että voittamisessa. Menetyksen hetkellä hyvästelen menettämäni ja kiitän siitä. Samalla uskon ja luotan, että menetys johtaa myös johonkin hyvään, vaikken vielä tiedä mitä se on. Saavutusten ja onnen keskellä haluan muistaa puolestaan kiitollisuuden asenteen ja uskallan nauttia positiivisuuden kierteestä.

Työssäni pyrin asenteeni avulla luomaan positiivista energiaa organisaatioon ja osoittamaan henkilöstölle, kuinka paljon heitä arvostan. Haluan tehdä merkitykselliseksi kokemiani asioita hyvässä tiimissä. Teen asiat parhaani mukaan, mitä se siinä hetkessä ja päivässä voi olla.

Asenteen muuttaminen – mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaa kehittää omaa asennettaan?

    1. Sen sijaan, että pohdit ja arvostelet millainen jonkun toisen asenne on, varmista miten oma asenteesi pysyy mahdollisimman hyvänä.
    2. On tärkeää, että jokainen meistä työstää omia asenteitaan, koska niillä on suuri vaikutus kaikkeen mitä tapahtuu ja mitä lopulta saamme aikaiseksi – tai ihan vaan olemme.
    3. Kehitä asennetta, joka auttaa rakentavaan yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Asenteen muuttaminen – asenne jalostuu muuttuessaan

Kun ihminen havahtuu omaan – mahdollisesti haitalliseenkin – asenteeseensa, lienee syytä tarkistaa oma suhtautuminen asioihin ja ihmisiin. Tällöin herää sisäsyntyinen tarve asenteenmuutokselle ja ihminen haluaa löytää tähän keinoja.

Pohdittuani, millä kysymyksillä asenteen kehittämistä voi tukea, olen löytänyt oivalluttavia kysymyksiä, jotka kerron puheessani. Nämä kysymykset ovat ajattelun työkaluja joista on tykätty valmennuksissani. Mitä useammin niitä itseltään kysyy, sitä lähempänä on muuttunutta tapaa ajatella.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Olen osallistunut Täysii-seminaariin vuosina 2019 sekä 2020. Vuonna 2019 kuulin tapahtumasta ystäviltäni, jotka olivat olleet mukana jo ihan ensimmäisissä Täysii-seminaareissa ja osallistuin tilaisuuteen heidän kanssaan.

Täysii-seminaari on mielestäni tärkeä mahdollisuus pysähtyä ja ottaa aikaa omalle henkilökohtaiselle kasvulleen. Puhujat nostavat esiin monipuolisia, kauniita ja kiinnostavia tarinoita, jotka auttavat pohtimaan myös omaa tarinaa.

Ihminen tarvitsee oman ajan ja se pitää osata ottaa. Oppiminen on mahdollista, kun oma mieli on avoin ja on valmis luopumaan ennakkoasenteistaan. Opittavaa on tarjolla aina ja minäkin olen oppinut jokaiselta Täysii-seminaarin puhujalta jotain uutta ja tärkeää.

TÄYSII 2019 -seminaarissa esimerkiksi Harri Gustafsberg toi omalla rauhallisuudellaan minulle buustia itseni johtamiseen. Muistan aina, että kun rauhoitan ensin oman hengitykseni, niin sitä kautta myös ajatteluni alkaa toimia. Olen tätä hyödyntänyt paljon työssäni. Ihan ykkösjuttu!

TÄYSII 2020 -seminaarista jäi mieleeni Lotta Hintsan itsenäisyys ja oman tien kulkeminen vuorikiipeilyn parissa. Minuun kolahti Lotasta huokuva raikkaus ja ihanuus. Se oli hyvä muistutus, teki mitä teki, pysyy valoisana.

Myös Johanna Luttinen oli ihana, hänestä huokui lempeyden asenne, aitous ja syvyys.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?

Koronapandemian jälkeen meillä on mahtava tilaisuus tulossa. Olen kirjoittanut neljä kirjaa seminaarin aiheesta ja opiskellut Tampereella, niin tämä on minulle tosi suuri asia.

Asenneaiheinen seminaari on minulle aivan erityisen tärkeä. Aion siis nauttia täysii myös muista puheista sekä tunnelmasta. Odotan muiden puheita, koska asennetta voi lähestyä niin monesta eri näkökulmasta. On niin mahtavaa olla mukana!

Toivon, että osallistujilla on puheeni aikana hyvä draivi sekä fiilis – ja heidän uskonsa omaan potentiaaliinsa vahvistuu. Toivon ihmisten voimien vahvistuvan.

Tule avoimin mielin ja sydämin – juhlikaamme yhdessä 10-vuotisseminaaria!

Uskalla seurata ja muuttaa omaa asennettasi, lempeällä otteelta!

Kun asenne muuttuu, kaikki muuttuu

Vaikka jokin muutos olisi vaikea tai haastava, voit aina valita suhtautumistavan ja tekemisen suunnan sen keskellä. Asenne itsessään ei välttämättä paranna tai muuta varsinaista, joskus hankalaakin tilannetta, mutta se voi lisätä omia voimavarojasi tilanteen keskellä ja auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia. Aina voi myös parantaa ja kehittää, vaikka lähtötilanne olisikin jo hyvä. Asennejohtaja ja tietokirjailija Marjo Huhtala oivalluttaa TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan viiden tärkeän kysymyksen avulla, miten voit kehittää omaa asennettasi. Saat työkalun, jonka avulla huomaat omassa arjessasi, miten asenne voi auttaa missä tahansa tilanteessa olosuhteista huolimatta. Marjo kannustaa sinua ottamaan vastuun omasta oppimisestasi sekä siitä miten voit soveltaa puheen aikana saamiasi oivalluksiasi käytäntöön omassa arjessasi. Marjo on kirjoittanut asenteesta neljä kirjaa: Asennejohtaja, Aikaansaajan asenne, Kehittäjän asenne ja Kehittäjän oppiva asenne.

Artikkelin kirjoittaja Anni Diaz

Anni Diaz on toiminut Täysii-seminaarin koordinaattorina, pitäen yhteyttä seminaarin puhujiin ja tehden heistä myös haastatteluja.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.