Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Mitä asenne ja asenteen ilmentäminen sinulle merkitsee?

Jos miettii asennetta, se on kaikki kaikessa siinä, mitä elämäänsä haluaa. Asenteen ilmentäminen on onneksi myös asia, johon voi vaikuttaa. Voin valita, näenkö maailman negatiivisten tai positiivisten lasien läpi.

Kun ajattelen omaa elämääni ja raitistumista, niin olin aina yrittänyt raitistua, mutta se oli kuitenkin jäänyt yritykseksi. Kun päätin, että nyt teen tämän, muutan elämääni ja raitistun, muuttuivat aiemmin vaikeaksi kokemani asiat paljon helpommaksi. Aloin huomata, ettei raitistuminen ollutkaan niin vaikeaa kuin olin ajatellut.

Millainen voima asenteella on?

On klisee, että asenne ratkaisee, mutta niin se vain menee. Asenteen voimalla voidaan luoda mahdollisuuksia ja asenteen voima määrittelee suoraan, millaisia tuloksia tulee. Voit olla lahjakas ja viisas, mutta se ei riitä, jos asenteesi ei ole mukana. Hyvä asenne tekee monista vaikeista asioista paljon helpompia.

Milloin asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Asenteesta on ollut hyötyä kaikissa merkittävissä elämän valinnoissa. Kun olen tavoitellut jotain tai esimerkiksi vaihtanut työpaikkaa, asenteen laittaminen kuntoon on ollut se tärkein juttu.

Erityisesti mieleeni tulee se hetki, jolloin tein päätöksen raitistua. Tuolloin olin viimeisellä hoitojaksollani retkahtanut käyttämään huumeita. Istuin hoitoryhmässä ja minulta kysyttiin, että sitoudunko hoitoon vai lähdenkö käyttämään huumeita. Minulle sanottiin, että jos haluan sitoutua hoitoon, minun pitää todella sitoutua – ja jos haluan käyttää huumeita, puolestani ollaan surullisia ja ovi on tuossa.

Tein mielessäni päätöksen, että nyt sitoudun tähän aidosti. Ajattelin, että mitä neuvoja tulenkaan saamaan, mitä minun tulee tehdä raitistuakseni, olen valmis tekemään sen kaiken. Minulla oli asenne, että olin valmis näkemään sen maailman, jota en ollut nähnyt.

Monesti ihmiset eivät pääse päihdehelvetistä irti, koska eivät uskalla astua uuteen elämään. On niin paljon pelkoa hylkäämisestä, yksinjäämisestä ja epäonnistumisesta. Tällöin monesti valitaan epäonnistuminen etukäteen, että voi välttää pettymyksestä tuskan.

Kysymys on siitä, mistä on oikeasti valmis luopumaan, esimerkiksi toimintamalleista ja kavereista. Ja miten luopumien mahdollistaa jonkun uuden ja terveen rakentumisen. Tämä on mahdollista nöyrällä asenteella – kun on valmis pyytämään apua ja näyttämään heikkoutensa.

Asenteen ilmentäminen – miten asenteesi ovat muuttuneet elämäsi aikana?

Raitistumiseeni liittyvien asennemuutosten lisäksi on myös todella tärkeää ylläpitää valitsemaansa asennetta. Muistutan itseäni pohtimalla säännöllisesti, millaista elämää haluan elää. On myös tärkeää hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka itsekin pohtivat, mitä elämältään haluavat. Tämä ruokkii eteenpäin menemisen asennetta. Jos jää liiaksi yksin, vanhat asennemallit nousevat helposti pintaan.

Työssäni olen oppinut, että juuri tämä päivä ratkaisee ja miten paljon se vaikuttaa tulevaisuuteeni. Jos tänään jättää asiat tekemättä, niin helposti ne jäävät tekemättä huomennakin. Päivä kerrallaan, sitä korostan asiakkaillenikin.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Onko sinulla vinkkejä ihmiselle, joka haluaisi kehittää omaa asennettaan?

Pohdi, millä lähdet ruokkimaan omaa mieltäsi ja alitajuntaasi, esimerkiksi kirjoilla, audioilla ja seminaareilla. Oivalluksia tapahtuu erityisesti, kun on yhteydessä muihin ihmisiin. Millaisten ihmisten kanssa vietät aikaa? Niiden, jotka ajattelevat, että ei tästä elämästä tule mitään, vai sellaisten, jotka innostuen miettivät mitä elämältään haluavat.

Pysähdy säännöllisesti oman elämäsi äärelle ja muista myös elämän rajallisuus. Pysähdyttyäsi, lähde kulkemaan eteenpäin. Riippuvuuksista toipuvat pelkäävät tehdä valintoja. Kuitenkin eteenpäin menemällä tapahtuu aina jotain hyvää, mikä voi olla myös jostain luopumista.

Lapsuudessamme opitut asiat, joita olemme vahvistaneet omassa elämässämme mahdollisesti kymmeniä vuosia, ovat meissä todella syvässä. Niitä on vaikea lähteä yksin haastamaan. Kun elämässään on tullut uuden äärelle, on hyvä pohtia asioita yhdessä muutaman luottoystävän kanssa. Näin omiin vanhoihin pelkoihin saa toisten näkökulmia ja suhtautumistapoja.

On todella tärkeää, että elämässä on jonkinlainen suunta. Kun tiedät, mitä elämältä haluat, ja miksi, on haastavissa tilanteissa helpompi tehdä valintoja. Pyri hahmottamaan isompia kokonaisuuksia, jolloin sinun on myös helpompi nähdä, miten haasteet kuuluvat isompaan kuvaan.

Asenteen ilmentäminen – miten asenne ilmenee sinun elämässäsi?

Omassa elämässäni se ilmenee rohkeutena tehdä valintoja pelosta huolimatta, unelmoida sekä pyytää apua. On todella tärkeää oppia pyytämään apua sekä puhumaan rehellisesti siitä, miltä itsestä tuntuu.

Minulla on ihan lähiajoiltakin kokemus avun pyytämisestä. Olin todella kuormittavassa tilanteessa ja soitin työterveyteen uusiakseni reseptin. Sanoin myös, että minun tarvitsisi päästä puhumaan. Samassa aloin itkemään, kuin sain sanottua sen toiselle ääneen. Koin häpeän tunnetta, mutta hoitajan suhtautuminen muuttui heti, kun jaoin kokemani aidosti. Hän sanoi, että tule tänne ja varasi minulle heti ajan.

Monella auttajalla on haasteita tulla näkyväksi haavoittuvana, oman häpeänsä ja noloutensa kanssa. Kun ajattelen itseäni auttajana, niin pystyn antamaan asiakkailleni paljon enemmän, kun minulla on kokemus myös autettavana olemisesta. Kun kokemuksellisuus välittyy, on luottamus aivan eri luokkaa.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Osallistuin Täysii-seminaariin ensimmäistä kertaa vuonna 2013 ja yhteensä olen ollut mukana muistaakseni kuusi kertaa. On hienoa kokoontua yhteen samanhenkisten ihmisten kanssa, positiivisessa ilmapiirissä ja hyvässä energiassa. On mukava nähdä tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin.

Täysii-seminaarit ovat huippupäiviä, joita odottaa etukäteen. Mukana on aina mielenkiintoisia puhujia ja tykkään konseptista tosi paljon. On kiva, kun seminaarilla on vuosittain vaihtuva teema, jota erilaiset puhujat tarkastelevat erilaisista kulmista. Puheet inspiroivat aina ja teen niistä paljon muistiinpanoja.

Erityisesti mieleeni on jäänyt Hjallis Harkimon puhe. Tykkäsin hänen tarinastaan, rohkeudestaan tehdä valintoja ja viedä niitä maaliin saakka. Tunnelman kannalta mieleeni on jäänyt Toni Nieminen, joka osasi ottaa lavan haltuun. Muistan miettineeni, miten mahtava asenne hänellä on. Haasteista huolimatta hänestä välittyi positiivinen asenne, eikä hän tuntunut määrittävänsä itseään epäonnistumisten tai onnistumisten kautta.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi

Seminaarilta odotan erilaisia näkökulmia asenteeseen. Haluan haastaa omaa asennemaailmaani. Odotan myös uusia kontakteja ja tuttavuuksia.

Omassa puheessani annan itseni rehellisesti yleisölle. Riippuvuuksiin sisältyy todella paljon syyllisyyttä, häpeää ja pelkoa, joten haluan luoda kuulijoille uskoa, että muutos on mahdollista, vaikka elämä olisi ollut miten vaikeaa tahansa.

Vapaudu addiktion vankilasta – elä itsesi näköistä ja täyttymyksellistä elämää

Mitä tarvitaan, että ihminen vapautuu vuosia kestäneen päihde- tai peliriippuvuuden otteesta? Onko kysymys lujasta tahdonvoimasta? Rakastumisesta? Työpaikan saamisesta tai uskoon tulemisen kokemuksesta? TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan riippuvuusasiantuntija ja kouluttaja Juha Lantz kertoo vuosien asiakastyön sekä oman kokemuksensa pohjalta, mitä tarvitaan riippuvuudesta vapautumiseen sekä uuden, mielekkään ja täyttymyksellisen elämän luomiseen. Oikea asenne ratkaisee, eikö? Mutta millaista asennetta tarvitset ja miten se ilmenee päivittäisissä valinnoissasi? Muuttuaksesi sinun pitää olla valmis muuttamaan toimintaasi, haastamaan uskomuksiasi ja oppimaan uutta. Toiminta tuo tuloksia, tulokset luovat uskoa, uskosta kehittyy luottamus ja luottamus tuo vapauden.

Artikkelin kirjoittaja Anni Diaz

Anni Diaz on toiminut Täysii-seminaarin koordinaattorina, pitäen yhteyttä seminaarin puhujiin ja tehden heistä myös haastatteluja.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.