Tunne vai järki?

Usein puheessa käytetään termejä hyvä asenne ja huono asenne, mutta mitä ne oikeastaan ovat? Meillä kaikilla on jonkinlainen asenne eri asioihin ja ne voivat olla hyvinkin erilaisia, riippuen missä yhteydessä niitä tarkastelee. Jos kokee ettei ole mitään asennetta mihinkään, niin silloin ihminen on välinpitämätön.

Asenteet liittyvät järkeen, mutta myös tunteisiin ja ainakin itse perustelen asenteeni mieluummin järjellä kuin tunteella. Näin varmaan suurin osa ihmisistä tekee, vaikka asia olisi päinvastoin. Työelämässä olen saanut usein törmätä asenteeseen, jossa minulle sanotaan, etten voisi olla niin positiivinen kuin olen? Joskus mietin sitä paljonkin, lähinnä siksi, etten ymmärtänyt mitä pahaa siinä on?

Hyvä asenne ja positiivisuus voi myös ärsyttää

Olen tehnyt aina asiakaspalvelutyötä ja ollut työyhteisössä, jossa on paljon muita ihmisiä. Olen ajatellut, ettei oma huono päiväni ole asiakkaiden tai työkavereiden vika ja töissä on huomattavasti mukavampaa hyvällä fiiliksellä. Isot vastoinkäymiset elämässäni ovat opettaneet suhtautumaan elämään ja sen pieniinkin asioihin positiivisesti. En kuitenkaan loukkaannu, vaikka tiedän että joitakin ihmisiä asia ärsyttää paljonkin.

Uskon että positiivisella asenteella elämää ja asioita kohtaan, on tervehdyttävä vaikutus ihmisiin. On raskasta aina epäillä tai etsiä huonoja puolia kaikesta, lisäksi se on stressaavaa eikä stressi ole koskaan hyväksi. Positiivinen asenne ei estä ajattelemasta kriittisesti, eikä se tarkoita, että aina pitää olla samaa mieltä kaikkien kanssa. Hyvällä asenteella on kuitenkin helpompi hyväksyä myös erilaiset mielipiteet asioista ja ihmisistä.

Kodilla on vaikutusta asenteeseen

Asenteet tulevat meille lapsuudenkodista ja ympäristöstä, jossa olemme kasvaneet. Koulu ja opiskelu yleensä muokkaavat asenteita myöhemmin, samoin työyhteisö. Eli asenteet muuttuvat elämän aikana, toisin kun osa arvoista voi olla pysyviä koko elämän ajan. Asenteisiin vaikuttaa myös elämänkokemus ja se, kuinka rohkeasti uskaltaa kohdata uusia asioita.

Joskus huono asenne voi johtua vain tietämättömyydestä tai pelosta jotain vierasta asiaa kohtaan. Tämä tulee usein ilmi, silloin kun olemme tekemisissä erilaisen kulttuurin, uskonnon, politiikan tai erilaisten seksuaalivähemmistöjen kanssa. Nämä ovat asioita joihin kasvatuksella voi olla suuri merkitys, sillä näihin liittyy paljon tunnetta. Erilaisuus voi olla pelottavaa ja erilaiset stereotypiat vain vahvistavat pelkoja.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Emme me ihmiset kovin erilaisia ole

Luin nuoren nobelistin Malala Yousafzain kirjoittaman kirjan ja mietin sen jälkeen, kuinka vähän me tiedämme täällä hänen kotimaansa arjesta. Meille kerrotaan vain sodista ja kaikista ikävistä asioista, mutta kuinka vähän me tiedämme kaikesta kauniista mitä jokaisessa maassa on. Millainen luonto, kasvit, eläimet ja vuoden ajat siellä jossain kaukana on, se mikä näyttää meistä karulta näyttää siellä kauniilta.

Samalla mietin, kuinka samanlaisia me ihmiset joka puolella maailmaa olemme. Lapsilla on samat leikit joka puolella, äideillä ja isillä samat huolet lapsistaan. Rakkaus saa tuntemaan samat ihanat tunteet olimmepa mistä päin vain. Meidän on vaikea ymmärtää, kuinka suuressa arvossa esimerkiksi tyttöjen koulutusta monissa maissa pidetään. Täällä kaikilla on kännykät, joten on vaikea ymmärtää, kuinka paljon jossain muualla merkitsee koko kylän yhteinen puhelimen latauspaikka.

Ystäväni, joka on kotoisin Sierra Leonesta, on asunut Suomessa sekä Hollannissa ja hän ei koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, kuinka paljon täällä valitetaan kaikesta. Hän on kuin aurinko, joka hymyilee aina ja kaikki tuntevat hänet pitkistä rastoistaan. Hänen mielestään meillä on ihan kaikkea mitä ihminen voi vaatia: ruokaa, asunnot, autot, lääkkeet, lääkärit ja koulut. Meillä on myös vapaus eikä meidän tarvitse pelätä virkavaltaa, sotilaita tai diktaattoreita.

Nämä ovat isoja asioita, joita ei usein tule ajatelleeksi, koska me pidämme niitä itsestäänselvyyksinä. Meillä voi olla asenne, että joissain maissa ihmiset haluavat sotia ja ovat ikään kuin itse aiheuttaneet vaikeutensa. Kyse on kuitenkin siitä, että emme oikeasti tiedä mitä missäkin tapahtuu ja luomme mielikuvamme jostain muusta ja niiden kautta asenteen.

Hyvä asenne on rohkeutta tutustua toisiin ihmisiin

Uskon, että jos vain rohkeammin uskaltaisimme tutustua, vaikka siihen outoon naapuriin, työkaveriin tai bussikuskiin, niin molemmat osapuolet oppisivat paljon. Sillä ennakkoluuloja ja vääränlaisia asenteita on myös meitä kohtaan. Ei kaikki suomalaiset ole juroja mököttäjiä ja vaikka naiset voivat pukeutua juuri niin kuin haluavat, ei se tee kenestäkään silti huonoa naista.

Meillä uskonto on melkein tabu, mutta monessa muussa kulttuurissa sen merkitys on jokapäiväisessä elämässä ja siitä saa puhua. Yleensä ihmiset kertovat siitä mielellään, mutta tietty kunnioitus toisen ihmisen arvoja kohtaan on hyvää käytöstä. Tällä tavalla voimme oppia uutta ja ehkä voimme muuttaa myös asennetta.

Aika ajoin on hyvä miettiä omia asenteita ja miettiä ovatko ne muuttuneet? Jos ovat, niin mikä on saanut ne muuttumaan? Useimmiten hyvä asenne mielletään suvaitsevaisuudeksi ja huonoksi mielletään yleistykset ja jyrkästi tuomitseminen. Omien asenteiden miettiminen on tavallaan myös kasvamista ihmisenä ja kuuluu jokaisen ihmisen elämään.

Pienet lapset ovat ihania sillä he katselevat vielä maailmaa avoimin silmin ja uteliaana, mihin me aikuiset hukkaamme tuon taidon?

Tupu Utriainen pitää puheen TÄYSII 2021 -seminaarissa

Matka itseesi ei ole huvireissu, mutta on taatusti paras matka elämässäsi!

Tuntuuko sinusta, että kaikki on periaatteessa ihan hyvin, mutta jotain kuitenkin puuttuu elämästäsi? Olet haaveillut kaikesta mahdollisesta, mutta uskot haaveiden olevan vain haaveita – ja lykkäät kaikkea johonkin hamaan tulevaisuuteen. Onko sinulla tunne, että välillä kaikki vain kävelevät ylitsesi, eikä ketään kiinnosta kuka sinä oikeasti olet? Kuulostaako tutulta? Näin kävi myös valmentaja ja kokemusasiantuntija Tupu Utriaiselle, mutta vuonna 2004 hän otti itseään niskasta kiinni ja päätti muuttaa monta asiaa elämässään. Tupu uskoo, että me kaikki voimme elää onnellista ja täysipainoista omannäköistä elämää ja rakastaa itseämme juuri sellaisina kuin olemme, jolloin me voimme jakaa rakkautta myös muille. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Tupu rohkaisee sinua, että lakkaat syyttämästä itseäsi, jolloin voit aloittaa matkan itseesi. Päätä katsoa kuka sieltä löytyy. Matka vaatii rohkeutta, jota meissä kaikissa on. Se vaatii myös uskoa, toivoa ja rakkautta sekä ennen kaikkea asennetta.

Katso myös Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopin tekemä videohaastattelu Tupusta.

Artikkelin kirjoittaja Tupu Utriainen

Tupu Utriainen on kiinteistönvälittäjä, The Naiset -sivuston perustaja, valmentaja ja kokemusasiantuntija, jonka missio saada Suomen aikuiset naiset elämää oman näköistä elämäänsä ja löytämään vahvuutensa. Tutustu Tupun kotisivuihin tästä.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.