Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /biz/1/taysiifi/public_html/wp-includes/link-template.php on line 3908

Mitä asenne ja asenteen voima sinulle merkitsevät?

Asenne merkitsee tapaa suhtautua elämässä eteen tuleviin asioihin. Asenteen voima on usein kantava ja eteenpäin vievä, mutta asenne voi olla myös tuhoava. Meillä kaikilla on aina joku asenne, mutta millainen se on, riippuu ihmisestä sekä tilanteesta.

Elämä myös kysyy eri tilanteissa erilaista asennetta. Joten ihmisellä voi olla jonkinlainen yleisasenne elämään, mutta tilanne voi muuttaa asennetta eteen tulevien sattumusten mukaisesti.

Millainen asenteen voima on?

Asenne vaikuttaa paljon meihin itseemme sekä kykyymme toimia.

Olen ollut lapsena sekä nuorena ujo ja epävarma, joten opin välttämään ikäviä tilanteita, tunteita ja konflikteja. Minulla on ollut opettelemista tehdä rohkeita valintoja.

Olen myös opetellut luopumaan kielteisestä asenteesta ja valinnut tietoisesti luottamuksen sekä rohkeuden tilalle, vaikka se on tuntunut toimimiselta omaa luontoa vastaan. Vaikka tämän myötä on noussut häpeää ja pelkoa, olen valinnut toimia näistä tunteista huolimatta.

Ratkaisevasti on vaikuttanut se, että minulla on ollut jokin asia elämässä, jota olen todella halunnut. Vaikka samalla olen ollut mielellään tekemättä mitään tai vältellyt epäonnistumista, se halu tai kaipaus on kuitenkin noussut suuremmaksi kuin sitä estävä asenne.

Milloin asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Asenteesta on ollut hyötyä, kun olen hakenut elämäni suuntaa sekä elämän eri kriiseissä, kun vastaan on tullut ääritilanteita.

Kun lapseni äiti menehtyi, se oli iso kriisi, jolloin mietin, kuinka luon lapselleni turvaa ja luottamusta elämään. Silloin tuli päättäväinen asenne, että kohtaan asiat ja luon luottamusta elämään läheisille.

Myös ammatinvalinnassa asenne on vaikuttanut. Mietin esiintymisalaa pitkään ja olin unelmoinut siitä jo nuoresta asti. Fanitin esiintyviä artisteja, mutta en osannut liittää itseäni siihen unelmaelämään ja löysin esteitä. Mielessäni pompottelin, tavoitellako unelmaa vai ei.

Sattumalta vastaan tuli mahdollisuus Hunksien koe-esiintymiseen vuonna 2007. Silloin päätin, etten mieti enempää, menen vaan ja kokeilen. Tästä kokeilusta aukeni ura, joka on jatkunut tähän asti. Tämän myötä on auennut muitakin mahdollisuuksia.

Nuorena tuli jarruteltua, kun en oikein uskonut itseen. Silloin ratkaisun hetkillä usein valitsin luopua mahdollisuuksista. Aikuisempana olen valinnut, etten kuuntele sisäisiä jarruja. Enää minulla ei myöskään ole niin vahvaa sisäistä kamppailua omaa tarinaani vastaan. Elämässä on erilainen virta ja luottamus mukana.

Vaikka edelleen jännitän, stressaan ja olen välillä epävarma, olen oppinut katsomaan näitä tunteita etäämmältä ja tekemään päätöksiä ilman, että nämä tunteet estäisivät minua. Tämä on tuonut elämääni enemmän sisäistä sekä ulkoista vapautta. Asiat aina lopulta järjestyvät, on kantava ajatukseni elämässä.

Miten asenteesi muuttuneet ovat elämäsi aikana?

Nuorempana ajatteluni oli hyvin mustavalkoista, joko on positiivista tai negatiivista. Ikä on tuonut asenteeseeni joustavuutta. Nykyään suhtaudun lähtökohtaisesti hyvin myönteisesti kaikkeen, ja koen, että ikävätkin asiat voivat tuoda pitkällä ajalla jotain hyvää.

Asenne muuttuu myös tilanteen vaatimusten mukaan, jonka olen huomannut elämänkokemuksen ja kasvun kautta. Yksi asenne ei vie läpi elämän, vaan on tärkeä olla avoinna ja joustavana, kun elämä heittelee erilaisia tilanteita eteen.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaa kehittää omaa asennettaan?

Oman asenteen kehittämisessä lähtisin liikkeelle itsetutkiskelun ja -tuntemuksen lisäämisestä. On hyvä pysähtyä ja tarkastella miten suhtautuu erilaisiin asioihin. Ottaa vaikka kynä sekä paperia ja kirjoittaa. Pelkkä päässä pyörittely on esimerkiksi itselleni tapa, joka helposti vie enemmänkin solmuun kuin auttaa. Paperilla myös näkee kirjoittamansa asiat ja niitä on helpompi tarkastella ja pohdiskella, mitä ajatuksia kirjoitus herättää.

Voit kysyä itseltäsi myös seuraavia asioita: Onko asenteeni hyvä näin? Haluanko muuttaa sitä ja mihin suuntaan? Mitä tavoittelen? Auttaako asenteeni tavoitteeni saavuttamisessa?

Pysähtymisen ja itsetutkiskelun myötä saa käynnistettyä itsessään muutoksen ja heräteltyä omaa ajatteluaan. Tämän lisäksi on tärkeä valita, että keskittyy asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Mistä asenteen voima kumpuaa?

Asenteella on voima vaikuttaa suoraan motivaatioomme. Se luo elämäämme tulokset, kasvattaa ja kehittää. Se voi myös jarruttaa meitä ja estää menemästä eteenpäin. Se on suurin jarru- tai kaasupoljin, joka voi auttaa tai estää meitä lähtemästä sille polulle, joka voi tuoda tuloksia.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Kuulin Täysii-seminaarista ensimmäisen kerran opiskellessani life coachiksi vuonna 2017. Samana syksynä osallistuin myös Täysii-seminaariin. Se yllätti, kuinka iso, tyylikäs ja laadukas tapahtuma oli kyseessä. Oli upea nähdä, miten sen tekemiseen oli paneuduttu ja miltä kokonaisuus näytti.

Päivä oli todella inspiroiva. On hyvä, että saman teeman alle on koottu erilaisia ihmisiä sekä näkökulmia, sillä tällöin jokainen osallistuja nappaa päivästä jotain itselleen. On viihdyttävää istua, kun puhujat vaihtuvat. Jos yksikin ajatus, oivallus tai idea tarttuu matkaan ja jää elämään, se kannattaa. Ne ovat kuin siemeniä, jotka lähtevät kasvamaan elämässä.

Puheista on jäänyt erityisesti mieleen Johannes ”Hatsolo” Hattusen puhe vuodelta 2017 ja hänen tapansa esiintyä, olla hyvin intensiivinen ja täysin läsnä. Kuinka hän vangitsi yleisön huomion! Se imi puoleensa niin, ettei voinut keskittyä mihinkään muuhun kuin hänen puheeseensa. Se oli loistava esiintyminen, siitä jäi mieleen juuri asenne ja kuinka hän sillä pystyi vaikuttamaan.

Täysii-seminaarin tallenteista Harri Gustafsbergin puhe imaisi mukaansa niin, että päädyin seuraamaan häntä ja jopa hänen valmennukseensa. Joku pieni asia voi siis johdattaa johonkin isompaan ja eteenpäin kohti uusia oivalluksia.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?

Odotan kovasti kohtaamisia paikan päällä. Ja toivon, että ehdin ja pääsen tutustumaan myös muihin puhujiin. Haluaisin ehtiä myös kuunnella muiden puheita.

On toki myös tietyllä tavalla jännittävää astua lavalle uudenlaisessa roolissa, vaikka muuten olenkin esiintynyt paljon. Nyt olen esillä hyvinvointialan ammattilaisena ja se on uusi tilanne itselleni. Odotan sitä positiivisena ja innolla.

Omalta puheeltani odotan, että pystyn luomaan hyvän suhteen kuulijakunnan kanssa. Minulle on tärkeää onnistua koskettamaan kuulijaa jollain tavalla edes yhden pienen ajatuksen tai oivalluksen verran, jonka hän voi ottaa mukaan omaan elämäänsä.

Sumusta selkeyteen – kuinka asenne luo tulevaisuutesi

Mitä tehdä kun elämässä kaikki on sekaisin tai solmussa? Miten edetä kun ei tiedä mitä haluaa? Kuinka löytää energiaa kun elämää hallitsee tunne keskeneräisyydestä ja voimattomuudesta? Elämäntapahtumat ja -kokemuksemme muokkaavat sisäistä tarinaamme siitä keitä olemme ja minkälaista uskomme elämämme olevan – nyt ja tulevaisuudessa. Voimme kuitenkin aina irrottautua tarinan synnyttämästä asenteesta, valita uudella tavalla ja muuttaa elämän suuntaa. Toimintaterapeutti ja elämäntaidonvalmentaja Matias Starmans on valmentanut erilaisia ihmisiä opiskelijoista eläkeläisiin ja yksilöasiakkaista työyhteisöihin. Matias on pitkän linjan esiintyjä, isä, avopuoliso ja kamppailulajien harrastaja, käyden innokkaasti myös kuntosalilla. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Matias kertoo vaiherikkaasta seikkailustaan elämän epävarmuudessa sekä siitä kuinka kriisien ja pimeyden läpi voi löytää takaisin kohti valoa. Hän jakaa tarinansa, kertoen miten asenne on vaikuttanut hänen valintoihinsa ja elämänkulkuunsa. Lopuksi Matias antaa yksinkertaisen, mutta tehokkaan vinkin miten asenteen voi muuttaa hetkessä.

Artikkelin kirjoittaja Anni Diaz

Anni Diaz on toiminut Täysii-seminaarin koordinaattorina, pitäen yhteyttä seminaarin puhujiin ja tehden heistä myös haastatteluja.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.